Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο ξέσπασμα της αγροτιάς

Οταν, πριν 5 χρόνια, ο Θ. Πάγκαλος δήλωνε, από τη Λάρισα, ότι στόχος της ΕΕ είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας, από 22% στο 8% - δηλαδή οι 2 στους 3 απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ν' αναγκαστούν ν' αποχωρήσουν - πολλοί, ίσως, να μην τον πήραν σοβαρά υπόψη, ξεχνώντας τη γνωστή παροιμία που αναφέρει από ποιους μπορείς να μάθεις την αλήθεια.

Οχι, όμως, οι αγρότες, οι οποίοι είχαν αρχίσει να βιώνουν την εφαρμογή μιας πολιτικής ξεκληρίσματός τους.

Σήμερα, ήδη το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού έπεσε στο 18,5% και η πτώση συνεχίζεται ραγδαία, αφού χιλιάδες αγρότες εγκαταλείπουν την απασχόλησή τους, μη δυνάμενοι ν' ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγροτική οικονομία, με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των τιμών, την ανυπαρξία έργων υποδομής.

Τώρα, πλέον, ομολογείται επισήμως - όπως, προχτές, και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) - ότι στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η ομολογία του Αλ. Παπαδόπουλου για κατάργηση των κοινοτήτων και ερήμωση των χωριών, μέσω του σχεδίου "Καποδίστριας"

Η συνειδητοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας και της ακόμα ζοφερότερης προοπτικής ήταν που οδήγησε τους αγρότες στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων κι όχι μόνο η διεκδίκηση κάποιων οικονομικών προβλημάτων, όπως ισχυριζόταν η κυβερνητική προπαγάνδα και οι ευρωλάτρες συνοδοιπόροι του "εκσυγχρονισμού". Διότι γνώριζαν πως η πάλη μόνο για μερικούς παράδες παραπάνω δε θα έλυνε το μέγα αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Γι' αυτό και στην προμετωπίδα των αιτημάτων είχαν να μην εφαρμοστούν οι κανονισμοί της ΕΕ και γι' αυτό δήλωναν παντού και πάντα πως ο αγώνας τους είναι για την επιβίωσή τους.

Τώρα οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, είναι πεισμένοι πως αν δε συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, γρήγορα, οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, θα περάσουν στο παραγωγικό περιθώριο, μ' αποτέλεσμα να στριμώχνονται στις ουρές ανέργων των πόλεων ή και να πεταχτούν, ως άχρηστοι, στον "κοινωνικό Καιάδα" που σκάβει η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση γι' αυτούς.

Γι' αυτό και ετοιμάζονται πυρετωδώς να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα. Ηδη στη Θεσσαλία και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, οι πάντες δηλώνουν πανέτοιμοι και καθορίζονται οι ημερομηνίες των νέων κινητοποιήσεων. Αυτή τη φορά, μάλιστα - όπως τονίζουν - και η μαζικότητα και ο δυναμισμός και η αντοχή τους θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι αγρότες ξεκινούν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, προειδοποιητικά συλλαλητήρια. Η κυβέρνηση έχει το χρόνο να το ξανασκεφτεί σε ό,τι αφορά την πολιτική της. Βεβαίως, με τα δείγματα γραφής που έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, διαμηνύει ότι θ' ακολουθήσει την ίδια ρότα, όπως, άλλωστε φαίνεται από τη συνεχιζόμενη τακτική ποινικοποίησης των αγώνων, με τ' αγροτοδικεία να καταδικάζουν αγωνιστές, στοχεύοντας στην τρομοκράτησή τους. Αλλά και οι αγρότες δείχνουν να έχουν "σκληρό κεφάλι" και δεν πρόκειται να πουν "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω". Ας σκεφτεί κι ας πράξει αναλόγως, λοιπόν, η κυβέρνηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λάσπη και απειλές από την κυβέρνηση (2016-01-26 00:00:00.0)
Απαντοχή κι ελπίδα της αγροτιάς (2001-03-11 00:00:00.0)
Ελπίδα και προοπτική για τον αγρότη (2001-03-06 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ (1998-01-20 00:00:00.0)
Εξαλλο κήρυγμα υπέρ της πλουτοκρατίας (1997-07-17 00:00:00.0)
Αδιέξοδο για αγρότες και συνεταιρισμούς (1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ