Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεκανίκι και "Δούρειος Ιππος"

Ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος" έχει πλέον για τα καλά ξεσκεπαστεί. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, όπου ακόμη και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, που πρόσκεινται στη ΝΔ και τον ΣΥΝ, υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν, να καταγγείλουν την κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παγίδευσης των εργαζομένων και να ζητήσουν την αποχώρηση από το "διάλογο" - απάτη.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέλαβε πρωτοβουλία διάσωσης του "κοινωνικού διαλόγου" και αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας του, όπως ισχυρίζεται. Τι ανέλαβε, δηλαδή, να κάνει ο Ν. Κωνσταντόπουλος; Να κάνει τον "διάλογο" - κοροϊδία, πραγματικό διάλογο; Οχι, βέβαια. Ο "κοινωνικός διάλογος" ήταν σημαδεμένος, από τη θεσμοθέτησή του ακόμη, καθώς επιβαλλόταν να κινηθεί στα ασφυκτικά και αντεργατικά πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής του δήθεν μονόδρομου και η όποια συμμετοχή σ' αυτόν εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο τις εξόφθαλμες επιδιώξεις εγκλωβισμού των εργαζομένων. Και, δυστυχώς, για τον Ν. Κωνσταντόπουλο και την ηγεσία του ΣΥΝ περισσεύουν σήμερα οι αποδείξεις για όλ' αυτά...

Αλλα πράγματα, βέβαια, έχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο μυαλό του και αλλιώς πρέπει να διαβαστούν οι δηλώσεις του. Την επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων επιχειρεί να διασώσει. Τη χαμένη αξιοπιστία της στημένης, από την κυβέρνηση και την ολιγαρχία, παγίδας θέλει να αποκαταστήσει. Το καταρρακωμένο από την ίδια την πραγματικότητα και τις σχετικές εξελίξεις καμουφλάζ του δήθεν διαλόγου προσπαθεί να μπαλώσει. Κι έτσι, μετατρέπεται σε πραγματικό δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμη χειρότερα, σ' έναν "μυστικό" υπηρέτη της κυβέρνησης, που εξαργυρώνει την "αντιπολιτευτική" και "αριστερή" του τοποθέτηση, στο βωμό των αντιλαϊκών και αντεργατικών κυβερνητικών επιδιώξεων.

Ισως, ο Ν. Κωνσταντόπουλος και η ηγεσία του ΣΥΝ πιστεύουν ότι μπορούν να πλαγιοκοπήσουν το εργατικό κίνημα, παίζοντας το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" και προσδοκώντας, προφανώς, στα αντιμισθία της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Για τα δεύτερα, δεν ξέρουμε. Αλλωστε, άλλοι είναι αρμόδιοι για την καταβολή τους. Για το πρώτο, όμως, αυταπατώνται οικτρά. Αρκετοί το έχουν επιχειρήσει μέχρι σήμερα και μάλιστα πολύ ικανότεροι, αλλά τελικά έσπασαν τα μούτρα τους.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ