Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση για τα μάτια

Σε παρωδία θέλει η κυβέρνηση να μετατρέψει τη συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο "Καποδίστριας". Οχι μόνο δεν προτίθεται να συζητήσει το χωροταξικό του σκέλος, αλλά θα επιχειρήσει να μη συζητήσει και ουσιαστικά ζητήματα του θεσμικού του μέρους.

Οπως έχει κάνει καθαρό και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους δημοσιογράφους η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν προτίθεται να συζητήσει καίρια σημεία, όπως το σύστημα εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων, στις κοινότητες που καταργούνται και εντάσσονται στους νέους δήμους ως Δημοτικά Διαμερίσματα. Σύστημα εκλογής, που δεν είναι απλή αναλογική, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση. Και αυτό, γιατί η εκλογή των υποψήφιων Τοπικών Συμβούλων και του υποψήφιου προέδρου του Σώματος, που θα είναι και δημοτικός σύμβουλος, θα εξαρτάται από τη συνολική πορεία του συνδυασμού τους, στις δημοτικές εκλογές.

Το μόνο ζήτημα - σχετικό με την εκλογική διαδικασία - που η κυβέρνηση, έχει κρατήσει ως "άσο στο μανίκι" για να το συζητήσει στη Βουλή, είναι ο περιορισμός ενός από τα κατώτερα όρια για υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους, που θέτει ως προϋπόθεση για την κάθοδο συνδυασμού στον εκλογικό στίβο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει πως, σε κάθε νέο δήμο, για να μετάσχει συνδυασμός στις εκλογές, θα πρέπει να έχει υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους στο 50%, τουλάχιστον, των συνενωμένων χωριών. Η κυβέρνηση, σε άμεση συνεννόηση με το ΣΥΝ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, θα εμφανιστεί έτοιμη να μειώσει αυτό το ποσοστό, έτσι ώστε να προσεγγίζει την πρόταση του ΣΥΝ για περιορισμό του στο 30%.

Ταυτόχρονα, μόνο ως μία ακόμα συμπαιγνία κυβέρνησης και ΣΥΝ πρέπει να θεωρείται η προσπάθεια να καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες για χωροταξικές αλλαγές μετά από μία τετραετία, ώστε να μειωθούν τώρα οι αντιδράσεις. Ο ΣΥΝ έχει ήδη αναγάγει σε αίτημα αιχμής την ύπαρξη ρήτρας για αλλαγές σε μία τετραετία, πρόταση που ισοδυναμεί με αποδοχή του σημερινού εκλογομαγειρικού εκτρώματος, και η κυβέρνηση δηλώνει με τη σειρά της ότι ο υπάρχων Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας προβλέπει τη δυνατότητα τέτοιων αλλαγών. Μόνο γεγονός, όμως, είναι ότι ρύθμιση που προβλέπεται από νόμο, αλλάζει μόνο με νεότερο νόμο. Και οι διατάξεις του Κώδικα δε θεωρούνται ισχυρότερες του νόμου που προωθείται για ψήφιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ