Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δικομματική συμπαιγνία

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και η ΝΔ το ανέχθηκε, να μην ακουστεί χτες στη Βουλή η φωνή του ΚΚΕ. Από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ έγινε καθαρό ότι η συμφωνία αφορά επί της ουσίας όλο το σχέδιο "Καποδίστριας"

Η δικομματική συμπαιγνία πήρε τη θέση του κυβερνητικού αυταρχισμού κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συζητάει το σχέδιο "Καποδίστριας". Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πλειοψηφία, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Π. Παυλόπουλο, μεθόδευσαν με τέτοιο τρόπο τη συζήτηση προκειμένου να μην μιλήσει χτες ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Ετσι, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Α. Παπαδόπουλου, το προεδρείο της επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ομιλία του Π. Παυλόπουλου (προφανώς υπήρξε συνεννόηση) και στη συνέχεια η επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για την ερχόμενη Τετάρτη. Οπως ήταν φυσικό ο Στρ. Κόρακας διαμαρτυρήθηκε έντονα, καταγγέλλοντας και παραβίαση του κανονισμού, αφού στις διατάξεις του σαφώς αναφέρεται ότι μετά την ομιλία του υπουργού απαντούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Το προεδρείο δεν έλαβε υπόψη του τις καταγγελίες και οι βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να αποχωρούν, διακόπτοντας έτσι τη συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί η ομιλία του υπουργού, ο οποίος αναλώθηκε στα γνωστά μέχρι τώρα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αν και αυτή τη φορά απέφυγε τους υψηλούς τόνους κατά όσων αντιδρούν στο "Καποδίστριας".

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "ιστορικής σημασίας", λέγοντας ότι σήμερα στα χωριά ασκείται "ψευδαίσθηση αυτοδιοίκησης". Είπε ότι είναι λάθος ο όρος συνενώσεις, λέγοντας ότι το σωστό είναι το "νέου τύπου δήμοι" τους οποίους περιέγραψε περίπου ως επίγειους παραδείσους. Σύμφωνα με όσα είπε: Οι νέοι Δήμοι "θα" έχουν δικές τους οικονομικές υπηρεσίες, τεχνικές υπηρεσίες, επιστημονικό προσωπικό, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, γεωπόνους και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Μόνο θάλασσα σε όλους τους δήμους δεν υποσχέθηκε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Είπε ότι οι αντιδράσεις οφείλονται σε παραπληροφόρηση και ισχυρίστηκε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων έγινε με "μέθοδο και σοφία". Εσπευσε δε να πει ότι όσοι αντιδρούν προσδοκούν σε μικροκομματικά οφέλη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά ότι δε θα δεχτεί καμία αλλαγή στην οριοθέτηση των νέων δήμων, παρά τους "κλαυθμούς και οδυρμούς", όπως χαρακτήρισε τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις στο σχέδιο "Καποδίστριας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι της ομιλίας του υπουργού προηγήθηκε τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γ. Καρακώστα, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση του κόμματός του, ανακοινώνοντας ότι αυτός θα ψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου.

Ο Π. Παυλόπουλος, βουλευτής της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στην τοποθέτησή του κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα το νομοσχέδιο "Καποδίστριας", αλλά απέφυγε να επαναλάβει τη θέση του εισηγητή του κόμματός του ότι, η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει το νόμο. Απλώς είπε ότι θα επιφέρει στο νόμο "όλες εκείνες τις μεταβολές που θα κριθούν αναγκαίες", μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ