Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΛΥΚΙΑ και διδακτική η ιστορία που ακολουθεί. Την περασμένη βδομάδα συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μέλλον της... σοκολάτας. Απ' τη μια πλευρά οι χώρες που υποστήριζαν ότι οι ευρωπαϊκές σοκολάτες θα πρέπει να μείνουν αγνές, απ' την άλλη οι χώρες που ήθελαν τις "πλαστικές" σοκολάτες, δηλαδή με προσμείξεις που μέχρι τώρα απαγορεύονταν. Ποιοι κέρδισαν; Μα, φυσικά, οι δεύτεροι. Το γεγονός ότι οι μεγάλες πολυεθνικές όπως η "Νεστλέ" και η "Κάρντμπερι" ήθελαν τη χρησιμοποίηση και φυτικών λιπών στην κατασκευή της σοκολάτας, ήταν καθοριστικό. Ετσι, για να καταλαβαίνει και ο πιο δύσπιστος ποιοι αποφασίζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμα και για το τι θα τρώμε.

***

ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ Σένγκεν μπήκε από την περασμένη Κυριακή η Ιταλία. Είναι η όγδοη χώρα που θέτει σε εφαρμογή τη γνωστή Συμφωνία του ευρωφακελώματος. Οι υπόλοιπες επτά χώρες είναι: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία. Η Ιταλία ήταν από τις ιδρυτικές χώρες της Συμφωνίας Σένγκεν, καθυστερούσε όμως στην εφαρμογή γιατί δεν υπήρχε εσωτερικός νόμος για την "προστασία των προσωπικών δεδομένων". Ομως και αυτό το εμπόδιο κατάφερε να ξεπεράσει η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση με ένα νόμο που δίνει στο "πιάτο" του κάθε ενδιαφερόμενου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (από τις πολιτικές πεποιθήσεις μέχρι και τη σεξουαλική ζωή) οποιουδήποτε "ανεπιθύμητου".

***

ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ χαρακτήρισε την προοπτική συμμετοχής της Βρετανίας στην πρώτη φάση του επόμενου σταδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ο Τόνι Μπλερ. Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, τόνισε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θεωρεί θετική την ΟΝΕ και "βλέπει" τη συμμετοχή της Βρετανίας σ' αυτήν το 2002. Ετσι οι Εργατικοί ξεπληρώνουν τα "γραμμάτια" για την υποστήριξη των "εταίρων" στις πρόσφατες εκλογές. Εξάλλου το ξεπέρασμα του "ευρωσκεπτικισμού" των Συντηρητικών, ήταν και το αντάλλαγμα που υποσχέθηκε ο Τ. Μπλερ τόσο στον Χ. Κολ, όσο καιστον Ζ. Σιράκ για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Ομως οι εργατικοί είχαν και έναν συντηρητικό σύμμαχο.

Ο ΠΡΩΗΝ υπουργός Οικονομικών, Κένεθ Κλαρκ, προτρέπει με χτεσινό του άρθρο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να καταστρώσει μία υπερκομματική εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να διοργανώσει σύντομα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. "Η κυβέρνηση των Εργατικών φοβάται την προοπτική ενός δημοψηφίσματος. Πιστεύω όμως ότι ασφαλώς θα το κέρδιζε εάν θα διοργάνωνε μία γερή εκστρατεία σε υπερκομματική βάση" τονίζει ο Συντηρητικός πολιτικός στο άρθρο του στην "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

***

"ΙΔΕΩΔΕΣ θα ήταν αν μπορούσε να πείσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και την κυπριακή πλευρά να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους S - 300", δήλωσε σήμερα μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο προεδρεύων του συμβουλίου της ΕΕ, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος.

Ο υπουργός του Λουξεμβούργου συμπλήρωσε ωστόσο ότι "η ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να πείσει την τουρκική πλευρά, αφού αυτό που προέχει είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων".

***

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ οικονομίες "δεν είναι σε υπερβολικό βαθμό εκτεθειμένες" από την κάθετη πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων της νοτιοανατολικής Ασίας επειδή - με την εξαίρεση των εξαγωγών προς την Ιαπωνία - οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προς την Ασία αντιπροσωπεύουν μόνον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος όλης της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ. Ολα τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας της ΕΕ είναι καλά και από αντικειμενικής απόψεως δε δικαιολογείται αυτόν τον καιρό έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον της, τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ.

***

ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ των εργοδοτικών και των εργατικών οργανώσεων παρατηρήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βέλγιο σχετικά με το θέμα της απασχόλησης. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το 35ωρο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αφού υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε μείωση του χρόνου εργασίας θα πρέπει να συνοδεύεται από δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πάντως ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο διαφαίνεται καθαρά ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι όχι μόνο δεν πρέπει να ελπίζουν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ανησυχούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ