Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
"Νάιν" από Γερμανούς

ΒΟΝΝΗ.-

Αμετακίνητη στην άρνησή της να μην ικανοποιήσει Ελληνες - θύματα της ναζιστικής κατοχής, παραμένει η γερμανική κυβέρνηση και μετά την προχτεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς, που έκανε δεκτές τις αγωγές 153 οικογενειών από το Δίστομο και επιδίκασε 9,45 δισ. δραχμές (περίπου 60 εκατομ. μάρκα) που πρέπει να καταβάλει η Γερμανία.

Τη θέση της κυβέρνησης επιφορτίστηκε να εκφράσει ο Αλεξάντερ Αλαρντ, ανώτερος υπάλληλος της Γραμματείας Τύπου (που υπάγεται στην καγκελαρία) του παραρτήματος του Βερολίνου, επιμένοντας στην επανειλημμένα τα δυόμισι τελευταία χρόνια εκπεφρασμένη θέση - από τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και σωρεία άλλων πολιτικών αξιωματούχων - ότι το θέμα των αποζημιώσεων "έχει λήξει" με τη Σύμβαση του 1960, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι την ευθύνη της διανομής στους δικαιούχους του ποσού των 115 εκατομ. μάρκων που είχε καταβάλει τότε η Γερμανία, την είχε εξ ολοκλήρου η τότε ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αλαρντ δήλωσε συγκεκριμένα στο ΑΠΕ τα εξής:

"Η εκδίκαση σε ελληνικά δικαστήρια υποθέσεων, που αφορούν αξιώσεις Ελλήνων ιδιωτών, έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για συμβάντα κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Συνακόλουθα, οι αγωγές κατά της Γερμανίας από πλευράς ελληνικών δικαστηρίων είναι ανεπίτρεπτες (νομικά έωλοι, αθέμιτες, απαράδεκτες). Εχουμε επανειλημμένως καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση αυτή τη νομική θέση.

Στη βάση της Σύμβασης για τις επανορθώσεις από τις 18.3.1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε στην Ελλάδα 115 εκατομ. μάρκα για την τελεσίδικη ρύθμιση αξιώσεων, που απέρρεαν από τις διώξεις των Εθνικοσοσιαλιστών σε βάρος Ελλήνων που στερήθηκαν της ελευθερίας τους και η υγεία τους υπέστη βλάβη. Η κατανομή αυτού του ποσού ήταν στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει μέγιστη σημασία στις καλές και στενές σχέσεις με την εταίρο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ Ελλάδα, με γνώμονα μια συνεργασία στραμμένη στο μέλλον...".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στις επανειλημμένες συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει με τον Γερμανό καγκελάριο Χ. Κολ, δεν έχει τολμήσει να θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ