Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεφτίζει το "μακιγιάζ" του ΣΥΝ

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος (Ν. Κ.) πάσχιζε επί μία ώρα περίπου, στην προχτεσινή εκπομπή της ΝΕΤ, ν' αποδείξει ότι ο ΣΥΝ είναι αντίθετος στην κυβερνητική πολιτική. Οτι ο ίδιος, όπως και ο ΣΥΝ, "δε χωράει στο τσεπάκι κανενός", ότι "ο ΣΥΝ αντέχει στις πιέσεις γιατί έχει ιδεολογική ταυτότητα", ότι "ο ΣΥΝ θέλει την αυτονομία του, που είναι στρατηγικός στόχος"...

Ομως, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιπολιτευτικές κορόνες του Ν. Κ. έμειναν μετέωροι. Δεν έπεισε κανέναν, ούτε ακόμα τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου, ο οποίος έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει τη δήθεν διαφοροποίηση του ΣΥΝ. Γιατί; Γιατί απλούστατα η "κριτική" που έκανε στην κυβέρνηση απέδειξε για μια ακόμα φορά τον πραγματικό χαρακτήρα της "προγραμματικής αντιπολίτευσης" του ΣΥΝ. Απέδειξε πως ο ΣΥΝ δεν είναι παρά μια συμπληρωματική - ιδεολογικά και πολιτικά - δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική η "εναντίωση" του προέδρου του ΣΥΝ στην κυβέρνηση εστιάστηκε στο ότι "οι διεθνείς δημόσιες σχέσεις της χώρας έχουν αποτύχει", ότι "αρνείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής", ότι "είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στις ΗΠΑ" και άρα να προσανατολιστούμε και στην ΕΕ με το να "ενεργοποιήσουμε τους θεσμούς της ΕΕ", έτσι ώστε "να εξασφαλίσουμε στηρίγματα και συμμαχίες"!

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο Ν. Κ. από τη μια μεριά ισχυριζόταν "ότι ο ΣΥΝ δεν κάνει κεντρικές πολιτικές συμφωνίες", ότι "αποφασίζουν αποκεντρωμένα οι τοπικές οργανώσεις για τυχόν συνεργασίες, όπως και το '94", ενώ από την άλλη αναφερόμενος στην "Κεντροαριστερά" και απαντώντας στο ζήτημα των συνεργασιών, ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι "χρειάζεται νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που ο ΣΥΝ θα στηρίξει"!

Στην εκπομπή αυτή βεβαίως ο Ν. Κ. δεν είπε κάτι το νέο. Ομως με τις συνεχείς αντιφάσεις και παλινωδίες του, με τις ίδιες τις τοποθετήσεις του, έδειξε τελικά ότι το "μακιγιάζ" του ΣΥΝ ξεφτίζει ολοένα και περισσότερο. Φαίνεται πιο καθαρά από παλιά ότι πίσω από τη δήθεν αυτονομία του ΣΥΝ και την "προγραμματική αντιπολίτευση" προς το ΠΑΣΟΚ,το μόνο που κρύβεται είναι ένα αδιάκοπο παζάρι με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ενα παζάρι που αφορά αποκλειστικά την προσπάθεια του ΣΥΝ να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στην κυοφορούμενη συνεργασία του - και κυβερνητική - με το ΠΑΣΟΚ.

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο ΣΥΝ θα δυναμώνει τις αντικυβερνητικές του κορόνες και το δήθεν αυτόνομο χαρακτήρα του, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατήσει δυνάμεις για να μπορέσει προοπτικά να συνεργαστεί, να συμμετέχει με καλύτερους όρους στη "νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία" και όχι σαν φτωχός συγγενής. Να μην μπορεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να τον βάλει έτσι εύκολα στο... "τσεπάκι" του.

Αυτή είναι η ελπίδα του Ν. Κωνσταντόπουλου, της ηγεσίας του ΣΥΝ. Ξεχνάει ότι τα προσωπεία, ιδιαίτερα τα "αριστερά", δεν είναι μόνιμα.

Τελικά, να που και οι εκπομπές της ΝΕΤ είναι και καμιά φορά χρήσιμες...

Μ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ΟΝΕ για... άλλη Ευρώπη! (1999-06-08 00:00:00.0)
Ετοιμοι για κεντροαριστερή συνεργασία (1997-10-14 00:00:00.0)
Πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική (1997-09-23 00:00:00.0)
Βήμα-βήμα ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ (1997-06-27 00:00:00.0)
Και στο βάθος... ΠΑΣΟΚ! (1997-06-13 00:00:00.0)
Τα ΜΜΕ και ο ρόλος του "ΣΥΝ" (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ