Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Διαφημιστής της Ευρωπα''ικής Ενωσης η κυβέρνηση

Τις κυβερνητικές προθέσεις μετατροπής της επιτροπής σε "κράχτη" των κυρίαρχων πολιτικών στην ΕΕ, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής

Τις κυβερνητικές προσπάθειες (με τη σιωπηλή ανοχή και κομμάτων της αντιπολίτευσης) να μετατραπεί η επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σε μηχανισμό θετικής προβολής της πορείας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με τους όρους και τις κυρίαρχες πολιτικές, με τις οποίες επιχειρείται, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής για μια ακόμα φορά στη χθεσινή συνεδρίαση της.

Αφορμή στάθηκε η προσπάθεια του προέδρου της επιτροπής Λ. Αποστολίδη, να "περάσει" την απόφαση για τη διενέργεια φιέστας σχετικά με την προβολή της Συνθήκης του Αμστερνταμ, καλυμμένη με τον μανδύα της διαδικασίας ακρόασης φορέων από την επιτροπή. Συγκεκριμένα, επικαλούμενος το άρθρο 41 του Κανονισμού της Βουλής, που αφορά τις ακροάσεις φορέων, πρότεινε τη διενέργεια... ολοήμερης "ακρόασης" διαφόρων οργανώσεων, παράλληλα με τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τους γραμματείς των υπουργείων ΥΠΕΘΟ και Εργασίας, βουλευτές και ευρωβουλευτές! Σημειώνουμε ότι στην προηγούμενη προ 15νθημέρου συνεδρίαση της επιτροπής, ο Λ. Αποστολίδης είχε προτείνει τη διενέργεια εκδήλωσης με τους ίδιους προσκεκλημένους, όμως η πρόταση είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, που είχε επισημάνει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής. Οσον αφορά τα άλλα κόμματα, η ΝΔ έχει ταχθεί με τη θέση του Λ. Αποστολίδη, ενώ δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε ότι πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια μεθόδευση, εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ, σε ενέργειες προώθησης συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών από μια επιτροπή της Βουλής, με τέτοιους τρόπους, ενώ έθεσε εκ νέου θέμα κανονισμού της Βουλής, σημειώνοντας πως ουσιαστικά δεν πρόκειται για ακρόαση φορέων από την επιτροπή (λειτουργία στην οποία το ΚΚΕ δεν αντιτίθεται). Χτες δεν πάρθηκε τελικά απόφαση επί του θέματος, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ύστερα από ενέργειες του προέδρου της Επιτροπής και παρέμβαση στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη - σύμφωνα με τις δηλώσεις του Λ. Αποστολίδη χτες - οι ανά 15νθήμερο συνεδριάσεις της επιτροπής θα καλύπτονται τηλεοπτικά από την ΕΤ-1 και τη ΝΕΤ. Ο Αχιλλέας Κανταρτζής έθεσε για το συγκεκριμένο θέμα σοβαρά ερωτήματα, αναρωτώμενος, γιατί η επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που εξετάζει το θέμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ, χρήζει... ειδικής μεταχείρισης σε σχέση με τις άλλες διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής, ενώ επισήμανε ότι η όποια τηλεοπτική κάλυψη από κρατικούς φορείς οφείλει να διασφαλίζει την ισότιμη προβολή όλων των απόψεων των κόμματων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ