Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ, ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ(ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)
Προβλήματα που χρονίζουν

- Συμπληρώνεται μια βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ. Γιατί γίνεται αυτή η κινητοποίηση;

- Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την 7.11.1997 και τα αιτήματα των γιατρών είναι και θεσμικά και οικονομικά.

Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν χρονίζοντα εργασιακά προβλήματα, τα οποία παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν έχουν λυθεί. Υπάρχουν γιατροί που εργάζονται στο ΙΚΑ 10 - 15 χρόνια με τις υποχρεώσεις του μόνιμου γιατρού, κατέχουν τις οργανικές θέσεις, αλλά δε μονιμοποιούνται. Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων και τα επιδόματα που τους αναλογούν από χρόνια τώρα. Με το ενιαίο μισθολόγιο καταργείται το επίδομα ειδικότητας και βιβλιοθήκης, που αποκτήθηκαν με αγώνες. Οπως επίσης και άλλα θεσμικά αιτήματα (κατάργηση υγειονομικών διευθυντών κλπ. )

- Η εξαγγελία της απεργίας ήρθε ξαφνικά, με την έννοια ότι δεν προέκυψε μέσα από κάποιες διαδικασίες.

- Η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κήρυξε την απεργία χωρίς να ενημερώσει τους γιατρούς με τοπικές επισκέψεις στα υποκαταστήματα ή με συνελεύσεις για μια πολυήμερη απεργία, ούτε ανήγγειλε προειδοποιητικές ή στάσεις εργασίας. Μ' άλλα λόγια, αιφνιδίασε με μια ανακοίνωση, εκμεταλλευόμενη - και επωμίζεται μεγάλες ευθύνες - την εξουσιοδότηση που είχε από Γενική Συνέλευση προ έτους περίπου.

Πέρα από τα εργασιακά αιτήματα, η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας έπρεπε να είχε συμπεριλάβει στα αιτήματα της απεργίας και άμεσα προβλήματα που θα παρουσιαστούν και έχουν άμεση σχέση με την τύχη των γιατρών και την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων, με το καινούριο νομοσχέδιο υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Με αυτό το νομοσχέδιο τα ασφαλιστικά ταμεία επωμίζονται όλο το κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ιατρεία, Κέντρα Υγείας, εργαστηριακές εξετάσεις) με αβάσταχτες επιπτώσεις στο ήδη χειμαζόμενο ΙΚΑ.

Με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, όπως ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο υγείας και με τα δίκτυα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα καταργηθεί η μονιμότητα του γιατρού, η σύμβαση εργασίας θα είναι ετήσια, με όλα τα επακόλουθα (ρουσφέτι, πιέσεις, πολιτικές δεσμεύσεις) και το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ο γιατρός για να προσληφθεί ως οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να μαζέψει 600 υπογραφές ασφαλισμένων για να προσληφθεί ως γιατρός του ασφαλιστικού φορέα. Οπότε, ούτε ο ασφαλισμένος θα έχει το γιατρό του, αλλά και ο γιατρός θα πρέπει συνεχώς να είναι όργανο των εκάστοτε κυβερνώντων και σε οποιαδήποτε πίεση των ασφαλισμένων, για να έχει την εύνοιά τους.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση των συνδικαλιστικών φορέων και των γιατρών την επόμενη βδομάδα;

- Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών του ΙΚΑ πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και να αγωνιστούν από κοινού κατά "της πτωχεύσεως" των ασφαλιστικών ταμείων - και πρωτίστως του ΙΚΑ. Επίσης να αντιταχτούν στον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο" που σκοπό έχει τη δρομολόγηση μέτρων κατά των ασφαλιστικών ταμείων και γενικότερα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας υγείας.

Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η πανυγειονομική κινητοποίηση (2011-02-09 00:00:00.0)
«Δίκτυα» περικοπών και χαρατσιών (2008-01-25 00:00:00.0)
Η συναίνεση της Μεγάλης Παρασκευής! (2001-06-29 00:00:00.0)
Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ (2000-06-13 00:00:00.0)
Το "Κοινωνικό κράτος" θα γονατίσει το ΙΚΑ (1996-09-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ