- Να φύγετε, από το αγροτικό επάγγελμα, οι μικροκαλλιεργητές! Αυτή ήταν η απάντηση - προκλητική, ωμή, κυνική και ταξική - του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,προς τους αγρότες της Θεσσαλίας, όταν -... - 1997-11-25 00:00:00.0"/> - Να φύγετε, από το αγροτικό επάγγελμα, οι μικροκαλλιεργητές! Αυτή ήταν η απάντηση - προκλητική, ωμή, κυνική και ταξική - του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,προς τους αγρότες της Θεσσαλίας, όταν -... - 1997-11-25 00:00:00.0" /> "Οι μικροί αγρότες δεν έχουν μέλλον!" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Οι μικροί αγρότες δεν έχουν μέλλον!"
  • Ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία για να πει ξεδιάντροπα στους μικρούς αγρότες ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων
  • "Στα μπλόκα του αγώνα θα λύσουμε τις διαφορές μας" ήταν η ξεκάθαρη απάντηση των αγροτών

"Να φύγετε, από το αγροτικό επάγγελμα, οι μικροκαλλιεργητές"! Αυτή ήταν η απάντηση - προκλητική, ωμή, κυνική και ταξική - του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,προς τους αγρότες της Θεσσαλίας, όταν - στη διάρκεια συναντήσεων μαζί του - του έθεταν το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, ζητώντας, ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής, τη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος, την παραμονή στα χωριά τους, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ο υπουργός που - επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου - περιόδευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρεξηγήσεων. Ηταν σαφής αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας δουλικά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έβαλε μπροστά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, χωρίς να υπολογίζει τίποτα.

Βεβαίως, σαφής ήταν και η απάντηση των Θεσσαλών ξωμάχων στον υπουργό που ανέλαβε εργολαβικά το ρόλο του "νεκροθάφτη" της αγροτιάς: "οι "διαφορές" μας θα λυθούν στα "μπλόκα" του αγώνα". Ο Στ. Τζουμάκας επισκέφτηκε τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Αλλα κυβερνητικά κλιμάκια, μ' επικεφαλής τους υφυπουργούς Γεωργίας Δ. Σωτηρλή και Β. Γερανίδη,επισκέφτηκαν τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία, αντίστοιχα.

Το κλίμα που συνάντησαν τα κυβερνητικά κλιμάκια στις επαρχίες και τα χωριά της Θεσσαλίας, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για την κυβερνητική πολιτική ήταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χωριά, οι αγρότες - ανάμεσά τους και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και γνωστά αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ - αποδοκίμασαν τον υπουργό και τους υφυπουργούς Γεωργίας. Οι κατηγορίες για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έπεφταν βροχή, ενώ, αντί δηλώσεων υποταγής και "νομιμοφροσύνης" που ζητάει η κυβέρνηση, οι "επισκέπτες" άκουσαν παντού δηλώσεις ότι τη λύση θα δώσουν τα "μπλόκα".

"Σταματήστε, επιτέλους, να ισχυρίζεστε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις μας βρίσκεται το ΚΚΕ", είπε γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από χωριό της Καρδίτσας προς τον Στ. Τζουμάκα. "Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται θα μας κάνετε όλους να ξεχειμωνιάσουμε πάλι στους δρόμους", συνέχισε.

Ο υπουργός κάτι προσπάθησε να ψελλίσει για "συμμαχία ΝΔ - ΚΚΕ" για πολιτικές αναμετρήσεις κι άλλα συναφή, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες.

Τότε άλλαξε "χαβά" και προσπάθησε να μεταφέρει τις ευθύνες της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατηγορώντας σαν κλέφτες και απατεώνες τους ιθύνοντες του Οργανισμού Βάμβακος και σαν ανίκανους τους υπεύθυνους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν παρέλειψε δε να επικαλεστεί τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, αποκαλύπτοντας, έτσι, την "πηγή του κακού", αλλά επιχειρώντας και μ' αυτό ν' αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Κινητοποιήσεις

Η πρώτη έμπρακτη απάντηση στον υπουργό Γεωργίας ήρθε από τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που μιλώντας σε συγκέντρωση αγροτών στο Ζάππειο της Λάρισας την Κυριακή, τόνισαν ότι στην κυνικότητα της καταστροφικής κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, οι αγρότες θα αντιπαρατάξουν την ενωτική πάλη τους, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε επαρχίες και χωριά της Λάρισας. Σήμερα στα Φάρσαλα,αύριο στην Ελασσόνα και στο Ελευθέριο,την Πέμπτη στο Συκούριο,την Παρασκευή στην Αγιά και στην Κοιλάδα,το Σάββατο στον Πλατύκαμπο,την ερχόμενη Τρίτη στη Φαλάνη και την Τετάρτη στο Ομορφοχώρι.Και φυσικά ολόκληρη η Θεσσαλία ζει περιμένοντας την 5η Δεκέμβρη - ημέρα νέας δίκης της ΠΑΣΕ - όταν θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανθεσσαλικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο,όπου αναμένεται να "βουλιάξει" η Λάρισα από αγροτικό κόσμο, αλλά και εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στη Λάρισα! (2000-02-18 00:00:00.0)
Επιμένει στο ξεκλήρισμα η κυβέρνηση (1998-01-30 00:00:00.0)
Παραπλανά ο Τζουμάκας (1997-05-02 00:00:00.0)
Αντιαγροτικό ντελίριο Τζουμάκα (1996-11-12 00:00:00.0)
Ενωμένοι στον αγώνα (1996-02-29 00:00:00.0)
Εισέπραξαν πάλι ανέξοδες υποσχέσεις (1996-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ