Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θλιβερός ο απολογισμός του έργου της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας"

Τη σφραγίδα των εκδηλώσεων έβαλαν οι νόμοι της αγοράς, ο πολιτισμός των χορηγών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας τις σχετικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ

Ο απολογισμός του έργου και των εκδηλώσεων είναι θλιβερός, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας για τις εκδηλώσεις "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της διήμερης εκεί περιοδείας της. Το θέμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" ήταν και το μοναδικό, στο οποίο αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη συνέντευξη και δημοσιοποιώντας τις σχετικές εκτιμήσεις του Κόμματος. Ολόκληρη η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα ακολουθεί παρακάτω:

"Το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις δυσκολίες και τις παγίδες του εγχειρήματος, έχοντας και την πείρα από το φιάσκο του "ΑΘΗΝΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ", έγκαιρα υπογράμμισε ότι έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε οι εκδηλώσεις "Θεσσαλονίκη - Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997" να αποτελέσουν ευκαιρία παρέμβασης, για να τεθεί το πολιτιστικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Να αποτελέσουν για το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης ευκαιρία παρέμβασης.

Το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προβολή του λαϊκού ιστορικού παρελθόντος της πόλης, την ανάδειξη του πολιτιστικού παρόντος και τη δημιουργία υποδομής για το μέλλον. Κατέθεσε προτάσεις για την ανάγκη να ξεπεράσουμε τα όρια της ελληνικής δημιουργίας και να γίνει η Θεσσαλονίκη βήμα και τόπος συμμετοχής γειτονικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, άλλων συνόλων, αφού πολιτισμός είναι και σημαίνει επικοινωνία των λαών.

Ο απολογισμός του έργου και των εκδηλώσεων ήταν θλιβερός. Κυριολεκτούμε. Τη σφραγίδα των εκδηλώσεων έβαλαν οι νόμοι της αγοράς, ο πολιτισμός των χορηγών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών.

Το θετικό έργο, οι καλαίσθητες εκδηλώσεις, υπήρξαν, ήταν λίγες, δε στηρίχτηκαν ουσιαστικά. Στην καλύτερη περίπτωση αποτέλεσαν άλλοθι για τα μάτια του κόσμου. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Μετά τη σκανδαλώδη και πολυσυζητημένη εναλλαγή 4 καλλιτεχνικών διευθυντών, τελικά, με καθυστερήσεις και αναβολές, φτάσαμε σε ένα πολυδάπανο, ιστορικά ασύνδετο πρόγραμμα, δημιούργημα των διάφορων ελληνικών και ξένων καλλιτεχνικών γραφείων, των ατζέντηδων και των χορηγών, που με το αζημίωτο κυριαρχούν στο χώρο του πολιτισμού, περιθωριοποιώντας και απωθώντας ό,τι προοδευτικό και δημιουργικό υπάρχει στον τόπο μας.

Ηρωικές στιγμές της πόλης, που ενέπνευσαν κορυφαίους Ελληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς, αποσιωπήθηκαν ή μεταβλήθηκαν σε παρένθεση. Ο μεγαλοϊδεατισμός και η χριστιανο-βυζαντινο-λαγνία δεν αντιπροσωπεύουν τη Θεσσαλονίκη, που ιστορικά αποτέλεσε μια πόλη - σύμβολο πολυφωνικού πολιτισμού, αγωνιστικών παραδόσεων, επαναστατικών ιδεών του αιώνα μας.

Περίσσεψαν οι κοσμικές εκδηλώσεις με τους πλούσιους μπουφέδες, οι πανηγυριώτικες δραστηριότητες. Είχαμε προβλέψει και δυστυχώς δεν πέσαμε έξω, ότι τελικά μια ολόκληρη χρονιά "απολαύσαμε" Μεγάλα - παρατεταμένα - Δημήτρια με το λαό φτωχό συγγενή".

Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία του απολογισμού

"Από τις 800 περίπου εκδηλώσεις, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί από τον ΟΠΠΕΘ, "κόπηκαν" οι 235 και σε αντιστάθμισμα ο Οργανισμός εμφανιζόταν ως χορηγός σε ήδη προγραμματισμένα συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες, δηλαδή σε εκδηλώσεις που δεν ήταν δικές του.

Ο αρχικός προγραμματισμός αφορούσε 259 έργα χωρίς κάποιο σοβαρό σχεδιασμό. Εκτός από τα 4 μεγάλα έργα, τα υπόλοιπα ήταν συντήρηση μνημείων, αναπλάσεις, διανοίξεις δρόμων, αποπερατώσεις ή βελτιώσεις που ήταν ήδη μέσα στο πρόγραμμα των περιφερειακών δήμων και των Αρχαιολογικών Εφορειών, που απλά ο Οργανισμός χρηματοδοτούσε.

Σήμερα, και ενώ έχει λήξει η χρονιά, έχουν τελειώσει 145, όλα μικρά, 56 δεν πρόκειται να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα 58 ξεκίνησαν, αλλά κατά τη γνώμη μας, και όχι μόνο τη δική μας, η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Με τη γνωστή πια σε όλους αναξιόπιστη μέθοδο της μελέτης - κατασκευής τα μεγάλα έργα ξεκίνησαν με 4 μεγάλες εταιρίες και τα υπόλοιπα τα πήραν, με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΟΠΠΕΘ. Ο προϋπολογισμός από 52 δισ. έφθασε τα 78 δισ.

Εμείς, έγκαιρα προβλέψαμε όλα αυτά τα προβλήματα. Δε μας έκανε εντύπωση ο πόλεμος και η διαμάχη των συμφερόντων, η γκρίνια αυτών που έμεναν απ' έξω, και οι οποίοι, αν ήταν μέσα, θα σιωπούσαν, όπως συνήθως συμβαίνει με τους κερδοσκόπους.

Σήμερα, βεβαίως, έρχονται αρκετοί, ορισμένοι κατόπιν εορτής, και κρατούν αποστάσεις. Αλλοι μιλάνε όψιμα για το "καλό της πόλης". Είναι όμως γνωστοί όλοι αυτοί. Είναι οι ίδιοι, αιρετοί και διορισμένοι, που τόσον καιρό καταδίκασαν το λαό στην απομόνωση από τα διάφορα δρώμενα. Είναι, σε μεγάλο μέρος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έπαιρναν μαζί τις αποφάσεις με τη συναίνεση, ή, στην καλύτερη περίπτωση, με τη σιωπή στελεχών του ΣΥΝ.

Εχουμε την αίσθηση, και σίγουρα δε λέμε πράγματα έξω από την αλήθεια, ότι όλο αυτό το διάστημα εμείς οι κομμουνιστές λέγαμε ανοιχτά τη γνώμη μας, δεν πέφταμε στην εύκολη και θολή σκανδαλολογία. Οπου είχαμε στοιχεία, τα προβάλλαμε.

Εμείς κάναμε προσπάθεια, με τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, να ενημερώσουμε το λαό της Θεσσαλονίκης. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε λαϊκές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, όμως δεν ήταν δυνατό να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τους συσχετισμούς. Παρ' όλα αυτά νιώθουμε ότι προσφέραμε, ακόμα και στις περιπτώσεις που από αντικειμενικές δυσκολίες περιοριστήκαμε να χαλάσουμε την ησυχία των επάνω.

Ορισμένες σκέψεις προτάσεις

Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τι θα γίνει δηλαδή με τα έργα, τους θεσμούς, τη διαχείριση της κληρονομιάς που αφήνει ο ΟΠΠΕΘ. Και βεβαίως, ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων.

Παίρνουμε υπόψη ότι υπάρχουν πράγματι σοβαρές ανάγκες, μόνιμες, πάγιες, στις αρχαιολογικές ανασκαφές, στις υποστυλώσεις και στη συντήρηση. Θέση μας είναι να προκηρύξει άμεσα το ΥΠΠΟ διαγωνισμό για την πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού. Εννοείται ότι στα πλαίσια αυτά πρέπει να απορροφηθούν οι 170 έκτακτοι εργαζόμενοι, με προτεραιότητα, καθώς και οι έμπειροι εργαζόμενοι του ΟΠΠΕΘ, σε μουσεία, και άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ΝΠΔΔ που θα ελέγχει την πορεία των έργων, τη διαχείριση, τη χρήση, αλλά και, το κυριότερο, το περιεχόμενο, την ποιότητα της μελλοντικής τους λειτουργίας.

Βεβαίως, το θέμα δε λύνεται μόνο με τη νομική μορφή, αλλά και με το ποιοι συμμετέχουν, πράγμα που πρέπει να συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς.

Η πρότασή μας, η θέση μας, αναμφισβήτητα βρίσκεται σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του νέου "πολυνόμου" για τον Πολιτισμό, που μετατρέπει τα πάντα σε ΝΠΙΔ και σε ανώνυμες εταιρίες.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα έχει γενικότερο χαρακτήρα.

Το μείζον θέμα είναι, ως πότε ο Πολιτισμός στην Ελλάδα θα υποφέρει, ως πότε θα ανέχεται ο ελληνικός λαός ο Πολιτισμός να βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματιών που τον εμπορεύονται, όχι μόνο για οικονομικά κέρδη, αλλά και με στόχο την πνευματική και πολιτιστική υποδούλωση του λαού μας;

Ως πότε θα ανέχεται ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος που δουλεύει για την πνευματική και πολιτιστική δημιουργία, ο δημιουργός, να μετατρέπεται σεγρανάζι μιας μηχανής που πετάει στα άχρηστα ό,τι προοδευτικό και θετικό δημιούργησε ο λαός μας;

Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την πολιτική, που στο όνομα της Ενωμένης Ευρώπης ενδιαφέρεται για την παραγωγή ενός ακίνδυνου, παθητικού και πλήρως υποταγμένου Ευρωπαίου εργαζόμενου που θα καταναλώνει υποπροϊόντα και υποκουλτούρα;

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αξίες και θα αντιδράσουν πιο αποφασιστικά από εδώ και εμπρός. Με όλους αυτούς είμαστε έτοιμοι να συμπορευτούμε".

Για την ανεργία

"Η αύξηση των ανέργων και μάλιστα των μακράς διαρκείας, ή η αύξηση της μερικής απασχόλησης, που είναι συγκαλυμμένη ανεργία, θα πάρουν αναπόφευκτα μόνιμο χαρακτήρα, όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική, όσο κυριαρχεί το σημερινό μπλοκ δυνάμεων στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Η ανεργία δεν είναι παροδικό φαινόμενο, ούτε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της τεχνολογικής επανάστασης. Είναι κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πρόβλημα. Είναι αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών. Η πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της "ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας", στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, αναπόφευκτα συνοδεύεται από την ανεργία, τη λιτότητα και τη στυγνή εργατική εκμετάλλευση.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης - και γενικότερα - πρέπει να απορρίψουν τις κυβερνητικές θέσεις και πράξεις, που στηρίζονται στο γνωστό δόγμα "επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία". Πρόκειται για πολιτική που έχει έναν και μόνο στόχο: Να καταστρέψει και αυτό το χλομό σύστημα προστασίας των ανέργων, να αφήσει τους άνεργους απροστάτευτους, να μεταφέρει κονδύλια στα ταμεία της εργοδοσίας, ώστε τάχα να έχει αυτή κίνητρο να προσλαμβάνει. Στην πραγματικότητα η εργοδοσία θα αποκτήσει νέες δυνατότητες να εκβιάζει ασύστολα και ξεδιάντροπα: Να πετάει στο δρόμο έναν εργαζόμενο που απολαμβάνει κάποια δικαιώματα και στη θέση του να παίρνει δύο και τρεις χωρίς δικαιώματα.

Εχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των ασπιρινών που ως τώρα χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση - υποτίθεται - της ανεργίας. Ούτε τα σεμινάρια λύνουν το πρόβλημα, ούτε τα περίφημα συσσίτια και τα ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά τα δήθεν μέτρα αναπαράγουν το πρόβλημα, χώρια που αποτελούν κανάλι διασπάθισης σημαντικών πόρων. Οικονομία της αγοράς και κοινωνική πολιτική είναι ασυμβίβαστα. Την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει μια αναπτυξιακή πολιτική, που συγκρούεται με τα προνόμια της πλουτοκρατίας, με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ελευθερία εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων. Διαφορετικά, όποια κι αν είναι η πίτα, είτε μεγάλη είτε μικρή, πάλι θα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί.

Οι εξελίξεις στον τομέα της Ερευνας, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και βεβαίως η συσσώρευση πλούτου αποτελούν σημαντικές αποδείξεις ότι υπάρχει δυνατότητα να διασφαλιστεί η πλήρης απασχόληση, να διευρυνθεί ο ελεύθερος χρόνος, να αποσπαστούν υψηλά εισοδήματα, να εδραιωθεί σύγχρονο δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα μέσα υπάρχουν, οι πολιτικές προϋποθέσεις λείπουν.Αυτές τις προϋποθέσεις πρέπει να δημιουργήσει, βήμα το βήμα, με αποφασιστικότητα και με συνεχή επιτάχυνση προσπαθειών, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, με την αντεπίθεσή της, με το Μέτωπό της κατά της ολιγαρχίας του πλούτου και των κυβερνήσεών της.

Με τα σημερινά δεδομένα εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην οργάνωση των ανέργων, στη συστηματική στήριξη και συνεργασία τους με τα ταξικά συνδικάτα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και δυνάμεις που σηκώνουν κεφάλι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται. Ο άνεργος να μην ξεκόβεται από τον κλάδο του και το συνδικαλιστικό κίνημα. Δίνουμε μεγάλη σημασία - όσο διατηρούνται οι όροι που αναπαράγουν και διευρύνουν την ανεργία - σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας των ανέργων, με επιδόματα και κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση. Βέβαια πρόκειται για άμυνα, αλλά όταν σου επιτίθενται, για να αντεπιτεθείς, πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσεις και την άμυνά σου.

Αποκαλύπτουμε στο λαό κάθε μέρα, κάθε ώρα, ότι η κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που πολιτεύονται ευπειθώς στα πλαίσια της ΕΕ, έναν μόνο πονοκέφαλο έχουν: Πώς θα δείξουν ότι έχουν κοινωνικό προσωπείο, γιατί κοινωνικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχουν και δε θέλουν να έχουν, αφού έχουν υιοθετήσει τις συγκεκριμένες επιλογές τους.

Αν στην Ελλάδα ανατραπεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό, αν στην Ελλάδα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια πραγματικά λαϊκή εξουσία, θα υπάρξει, όχι μόνο διασφάλιση της απασχόλησης, αλλά και έλλειμμα εργατικών χεριών. Αρα προς τα εκεί πρέπει να στρέφονται οι καθημερινές ενέργειες των εργαζομένων.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού Λαϊκού Μετώπου είναι υπερώριμη σήμερα, είναι επιτακτική. Διαφορετικά θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, και θα χρειαστούν περισσότερες θυσίες αύριο.

Το ΚΚΕ ανοίγει σ' αυτή τη φάση έναν πιο συστηματικό διάλογο και επικοινωνία με όλους εκείνους που θέλουν να αντισταθούν πραγματικά, με συγκεκριμένα έργα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ