Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ "Ρ"
Πιστός στο παρελθόν του ο κ.Πάγκαλος

"Γιατί εκλεπτυσμένος;

Είμαι κανονικός αντικομμουνιστής...".

Θεόδωρος Πάγκαλος - συνέντευξη στην "Αυριανή" (1-1-89)

Ο κύριος Πάγκαλος είναι μια εξαιρετη επιλογή του πρωθυπουργού. Διότι η περίπτωσή του ανταποκρίνεται πλήρως στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που εκπροσωπεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το "προς όφελος ποιού" έχει θέσει την πολιτική του σταδιοδρομία ο κύριος Πάγκαλος, το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα λόγια του. Λόγια όπως εκείνα τα περιβόητα "συγγνώμη" προς τους Γερμανούς, αλλά και τα μετεκλογικά βαρύγδουπα, οπότε και απείλησε τους εργαζόμενους ότι τώρα θα δουν τί σημαίνει λιτότητα...

Μια τόσο αντιλαική κυβέρνηση, υπηρέτης των ιμπεριαλιστών και υπάλληλος του μεγάλου κεφαλάιου, δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει την αποστολή της, παρά καταφεύγοντας στο είδος του "πολιτικού πολιτισμού" που συνάδει με το ύφος και ήθος των "ροπαλοφόρων", των "τραμπούκων" και των "εισαγγελέων", που ασκούν διατεταγμένη υπηρεσια κατά του λαού.

Αυτό τον "πολιτικό πολιτισμό" πρεσβεύει ο κ.Πάγκαλος. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Ε.Γιαννόπουλος - ο πρωτος υπουργός τούτης της κυβέρνησης που απέστειλε εξώδικο στον "Ρ" - τον έχει χρίσει "υπαρχηγό" του. Ο "υπαρχηγός",λοιπόν, του Ε.Γιαννόπουλου, έκανε μύνηση στο "Ρ" και ζητά 100 εκατομμύρια δραχμές. Τόσο κοστολόγησε την τιμή του, η οποία εθίγη, όπως υποστηρίζει, λόγω δημοσιεύματος που φιλοξενήθηκε σε σατυρική στήλη (!) της εφημερίδας. Πιστός στην αφέλεια των προγόνων του, νομίζει ότι με τέτια μέσα θα φιμώσει το ΚΚΕ.

***

Θα έσπευδε κάποιος να πει ότι οι εκτιμήσεις του "Ρ" για τον κ.Πάγκαλο γίνονται εν θερμώ. Ομως ο κ.Πάγκαλος έχει προ πολλού και αυτπροσώπως δόσει διαπιστευτήρια και "εξηγήσεις" για τους λόγους που επιτίθεται στο ΚΚΕ και στο "Ρ". Εχει απαντήσει και για την πολιτική που υπηρετεί και για τον τρόπο, για την "ευπρέπεια" που την υπηρετεί, αυτός ο "αδάμας" του πολιτικού βίου. Αλλα ας αφήσουμε τον ίδιο τον κύριο Πάγκαλο να μιλήσει για τον εαυτό του.

  • Την 1-1-89 η "Αυριανή" δημοσίευει συνέντευξη του Θ.Πάγκαλου, βουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ. Ερωτάτε, λοιπόν, τί εχει να πει σε όσους τον αποκαλούν "εκλεπτυσμένο αντικομμουνιστή" και ιδού η απάντηση: "Γιατί εκλεπτυσμένος; Είμαι κανονικός αντικομμουνιστής...".
  • Ομως ο άνθρωπος είναι "περιβόλι". Το παραλήρημά του είναι ασταμάτητο: "Είμαι φανατικός αντίπαλος του κ.Φλωράκη και του κόμματός του, δεν θέλω να κυβερνήσει την Ελλάδα ο κ.Φλωράκης, θα ήταν τραγικό για τον ελληνικό λαό", λέει και συνεχίζει, υποστηρίζοντας στην ίδια συνέντευξη ότι "αν κυβερνήσει τη χώρα το ΚΚΕ θα συμβούν... καθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων, που θα κάνουν ουρές για τα τρόφιμα, θα απαγορευτεί το δικαίωμα της απεργίας, θα λειτουργεί μυστική αστυνομία, θα δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους αντιφρονούντες, δηλαδή στυγνή δικτατορία και εξαθλίωση"....

Αυτά έλεγε τότε για το ΚΚΕ ο υπουργός μιας κυβέρνησης που στέλνει χαφιέδες στην ΕΣΑΚ. Αυτά έλεγε ο άνθρωπος που στην ίδια εκέινη συνέντευξη, υποστήριζε τα εξής: "Εγώ - δήλωνε - πιστεύω ότι μια έγκαιρη και σοβαρή εαρμογή της πολιτικής λιτότητας θα είχε ευνοικότερα αποτελέσματα για την οικονομία και για το εισόδημα των εργαζομένων τελικά"...

  • Ο ίδιος στις 13-9-91, στο "Εφτάμισυ", υποστήριζε σχετικά με το ΚΚΕ ότι "προφανώς (πρόκειται για) ένα κόμμα το οποίο θεωρεί ότι μπορείς να κάνεις δικτατορία όταν έχεις την άποψη ότι κάτι δεν πάει στραβά".
  • Είναι ο ίδιος που στις 18-3-90, στο "Εθνος", ρωτούσε το δημοσιογράφο "Θέλετε να σας πω για πιο άλλο πράγμα είμαι ευτυχέστατος;", και απαντούασε: "Διότι κατελύθη ο υπαρκτός σοσιαλίσμός, αυτή η φρικτή δικτατορία..."

***

Το πρόβλημα, πάντως, του κυρίου Θ.Πάγκαλου με το ΚΚΕ είναι βαθύ. Δεν έχει ενδοιασμό να το ομολογεί ο ίδιος:

  • "Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα το ΚΚΕ δεν έχει εγκαταλείψει μέχρι πρόσφατα την επαναστατική αντίληψη για την αριστερά. Συνεχίζει δηλαδή να επαναλαμβάνει απόψεις για την δικτατορία του προλεταριάτου, να υποστηρίζει αναφανδόν τον υπαρκτό σοσιαλισμό", φωνασκούσε το '89 ο κύριος Πάγκαλος.
  • Ο βαθύς "δημοκράτης" έσπευδε δε, στην συνέντευξη της 30-7-89 στην "Επικαιρότητα" να δηλώσει: "Είμαι εναντίον του κομμουνιστικού συστήματος. Δεν είμαι εχθρός ούτε των κομμουνιστών, ούτε του Κομμουνιστικού Κόμματος, εάν αυτό κάνει μια πολιτική την οποία αποδέχομαι..."
  • Είναι η εποχή που ο υπουργός υπηρετούσε την πολιτική αντιπαράθεση με εκφράσεις όπως, εκεί στο ΚΚΕ "κουβαλούν ιδεολογική σαβούρα"...
  • Ενα από τα συνεπακόλουθα του αντικομμουνισμού που έχει προσβάλει τον "εμβρυθή" αναλυτή μας, είναι μια παραζάλη που τον εκθέτει. Απολαύστε τον:

  • Την 1-3-92 στο "Εθνος", δηλώνει: "Το ΚΚΕ για να αντιμετωπίσει την παρακμή και τον εκφυλισμό του έχει διαλέξει το γνωστό δρόμο της απομόνωσης... Σας παρακαλώ να με πιστέψετε, δεν το λέω για λόγους συναισθηματικούς, πιστεύω ότι το κόμμα αυτό θα εκλείψει μέσα στην επόμενη τετραετία ή τις δυο επόμενες τετραετίες", διατεινόταν ο "προφήτης" μας. Εχουν περάσει τα πρώτα 4 χρόνια και επειδή ο κύριος Πάγκαλος δεν βλέπει να ευωδόνονται οι επιθυμίες του, αποφάσισε να τις αναθέσει στους εισαγγελείς...

Από το σημείο αυτό αρχίζει μια σειρά επιδείξεων άφθαστου "πολιτικού πολιτισμού", για τον οποίο μιλήσαμε εισαγωγικά. "Προσδεθείτε" και διαβάστε:

  • "Εχουμε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα φοβερά καθυστερημένο που συνιστά ιστορικό απολίθωμα...", σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου στις 14-5-91 στο "Λόγο"
  • "Δεν μπορεί να εντάσεται στις δημοκρατικές δυνάμεις το ΚΚΕ", υποστήριζε στις 13-9-91, στο περιοδικό "Εφτάμισυ)
  • "Το κομμουνιστικό κατάλοιπο αποκτά σιγά - σιγά μουσειακή, εθνογραφική, και πολιτιστική μόνο σημασία", διατεινόταν την 1-5-92 στο "Φλας)
  • "Το ΚΚΕ μου θυμίζει... μια τέτια κατάσταση μακάβρια και ταυτόχρονα κωμική", έλεγε στην "Καθημερινή", στις 6-5-92, ο κύριος που γέλασε μαζί του και ο κάθε πικραμένος με τις "πιρουέτες" του στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κ.Κίνκελ

***

Θα ήταν παράλειψη να μην δόσουμε λίγο περισσότερο χώρο στις "ιστορικής" φύσεως συκοφαντίες του. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο τρόπος που επιτίθετο ο κ.Πάγκαλος στην θέση του ΚΚΕ για την υπόθεση των Σκοπίων

  • "Το ΚΚΕ εξαρχής ακολούθησε στο θέμα (των Σκοπίων) πολιτική σε απευθείας συνέχεια των γνωστών προδοτικών θέσεων του 1949", έλεγε στις 12-4-92 στην "Καθημερινή". Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ένα χρόνο μετά δήλωνε ότι το θέμα των Σκοπίων "είναι άνευ σημασίας" (14-3-93 Παρόν), και έκτοτε επιχειρεί μαζί με πολλούς άλλους να βγάλει από πάνω του το στίγμα του εθνικισμού και του σοβινισμού όπου επί μια τριετία οι πολιτικοί ταγοί οδήγησαν τον ελληνικό λαό.
  • Λίγο νωρίτερα, στις 30-7-89, στην "Επικαιρότητα", μπερδεύοντας ηθελημένα την ιστορία του δικτάτορα παππού του με την ιστορία της αριστεράς και του ΚΚΕ, υποστήριζε ότι "η ιστορία της (σσ: της παραδοσιακής αριστεράς, κατά την ΠΑΣΟκική ορολογία) είναι μια ιστορία από θανάσιμα λάθη εναντίον του εαυτού της κατ' αρχήν, και όποτε μπορεί και κατά του λαού..."
  • Υπάρχει όμως και συνέχεια αντάξια του ήθους του κυρίου, που στις 13-4-92 δήλωνε στην Ελευθεροτυπία ότι στο παρελθόν, στην Ελλάδα "μειοδότες ήταν η μετεμφυλιακή δεξιά, όπως αντίστοιχα - αν και δεν ήταν στην εξουσία - και η αριστερά".

***

Νομίζουμε ότι έχει αξία να κλείσουμε με τις απόψεις του κυρίου Πάγκαλου περί της "ελευθεροτυπίας" και της "ελέυθεροφωνίας", αλλά και με την αντιληψή του περί πολιτικής αντιπαράθεσης "επιπέδου".

Την περίοδο, λοιπόν, που ο "Αυριανισμός" είχε γίνει επίσημη φωνή έκφρασης του ΠΑΣΟΚ, ο "σοσιαλιστής" μας και κυρίως... διανοούμενος, έπαιρνε υπό την προστασία του το "χοιροστάσιο" του Ταύρου με δηλώσεις του τύπου "η επίθεση κατά της Αυριανής είναι μια νέα μορφή αντιπασοσκικής εκστρατείας".

Είναι η εποχή που δήλωνε ότι "είναι προτιμότερο ο Τύπος να υπερβαίνει τα εσκαμμένα παρά να αυτοπεριορίζεται" (συνέντευξη στο "ΕΝΑ" στις 13-12-89). Η δίωξη του υπουργού κατά του "Ρ", για ένα κείμενο που όχι μόνο δεν υπερέβει τα εσκαμμένα, αλλά με σατυρικό ύφος σημείωνε την αληθεια της υποτέλειας που πρεσβεύει η πολιτική της κυβέρνησης, δείχνει την... υψηλή συνέπεια που διακρίνει τις θέσεις του κυρίου υπουργού.

Οσο για τις κατηγορίες που εκτοξεύει ο κύριος Πάγκαλος κατά του "Ρ", επειδή λέει τον προσέβαλε, τάχα, με το σατυρικό κείμενο που δημοσίευσε, ας σημειώσουμε ότι ο κ.Πάγκαλος ανήκει σε κείνο το είδος που διέξάγει την πολιτική αντιπαράθεση με δηλώσεις όπως: "Ο Μητσοτάκης είναι σαν το AIDS" (31-10-93 "Ελευθεροτυπία") και άλλα τέτια...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ