Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα "μαύρα σύννεφα" της κλωνοποίησης

Το "σύννεφο" - όπως δήλωσε προχτές κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο βιολόγος δρ. Ρ. Σιντ - δεν καλύπτει μόνο την υπόθεση της κλωνοποιημένης προβατίνας "Ντόλι". Οι μέχρι τώρα δραστηριότητες του επιστήμονα από τις ΗΠΑ, ο τρόπος και ο τόπος εφαρμογής των μελλοντικών σχεδίων του, που αφορούν την κλωνοποίηση σε άνθρωπο, καλύπτονται επίσης από ένα πέπλο μυστηρίου.

Μολονότι οι επιστήμονες διεθνώς, αλλά και οι κυβερνήσεις κρατών, είναι όχι μόνο επιφυλακτικοί, αλλά αρνητικοί, σε μια τέτοια προοπτική, εντούτοις ο δρ. Σιντ είπε χτες ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σύντομα στην κλωνοποίηση ανθρώπων και δήλωσε: "Οποιαδήποτε πολιτική ομάδα μπορεί να εμποδίσει, αλλά όχι να σταματήσει". Ομολόγησε, δε, ότι βασίζεται σε πειράματα που έχουν κάνει σε ζώα, μέχρι στιγμής, φίλοι του, καθώς ο ίδιος ασχολήθηκε - επί 16 χρόνια - μόνο με τη μέθοδο της εμβρυομεταφοράς σε αγελάδες! Αναφερόμενος, δε, στη δήλωσή του για "το σύννεφο που καλύπτει την υπόθεση της "Ντόλι"", είπε ότι κατά κάποιον παράδοξο τρόπο δεν έχει αναφερθεί ακόμη ο θάνατος της μητέρας - δότη, της προβατίνας, και ότι είναι δύσκολο πλέον να αποδειχθεί ότι η "Ντόλι" είναι κλώνος.

Προσκεκλημένος του ιδιωτικού νοσοκομείου "Υγεία", ο δρ. Σιντ, έδωσε χτες διάλεξη σε Ελληνες γιατρούς και στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, μία μέρα μετά τη διάλεξη του βιολόγου Γιούρι Βερλίνσκι.Ο Ρώσος επιστήμονας της Γενετικής μίλησε προχτές, στο ίδιο νοσοκομείο, για μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ τάχθηκε κατά της κλωνοποίησης σε ανθρώπους. Η αντίδραση του δρ. Ρ. Σιντ ήταν άμεση: "Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Πρέπει να έχεις ισχυρή προσωπικότητα για να αντιστέκεσαι σε ό,τι ακούς".

Εκπρόσωποι του νοσοκομείου δήλωναν χτες ότι δεν επιθυμούν να βάλουν τους δύο επιστήμονες σε αντιπαράθεση και ισχυρίζονταν ότι ο μόνος λόγος που προσκλήθηκε ο δρ. Σιντ στην Ελλάδα ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος "από πρώτο χέρι" για την κλωνοποίηση. Δεν απέκλεισαν - ούτε βεβαίως και επιβεβαίωσαν - το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας του νοσοκομείου με τον δρ. Σιντ. Ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα περί συνεργασίας.

Σε γενικές γραμμές, στη συνέντευξη Τύπου, υπήρχε από την πλευρά των εκπροσώπων του νοσοκομείου ένας αδικαιολόγητος εκνευρισμός και από την πλευρά του δρ. Σιντ απάθεια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο βιολόγος από τις ΗΠΑ δεν παρακολουθούσε τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ενώ συστηματικά απέφευγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την ηθική πλευρά του θέματος. Ασχολίαστη άφησε και την παρατήρηση του Χ. Παταργιά,καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι "η έρευνα μπορεί να συνεχιστεί, αρκεί να μην αγγίζει τα όρια της ηθικής και δεοντολογίας. Με την κλωνοποίηση στον άνθρωπο- συνέχισε ο καθηγητής - είμαστε αρνητικοί, διότι υπάρχουν επιστημονικοί και ηθικοί φραγμοί. Δε θέλουμε να φτιάχνουμε παιδιά που θα είναι αδέρφια των πατεράδων τους".

Αψηφώντας τις αντιδράσεις, ο δρ. Σιντ δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει πολύ σύντομα σε κλωνοποίηση ανθρώπων. Από το αποτέλεσμα των πειραμάτων σε πιθήκους και αγελάδες, που υπολογίζει να έχει σε δύο μήνες, θα εξαρτηθεί το επόμενο βήμα. "Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό - είπε χαριτολογώντας - θα πέσω να πεθάνω". Αν είναι θετικό, είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει έναν άνθρωπο με ισχυρή προσωπικότητα, για να κάνει τον κλώνο.

Τα ερωτήματα, πάντως, που παραμένουν είναι ποιοι στηρίζουν τα σχέδια του δρ. Σιντ και σε ποιες χώρες πρόκειται να εφαρμοστούν, με δεδομένο ότι στα περισσότερα κράτη υπάρχει νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την εφαρμογή τέτοιων τεχνικών.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ