• Εντονοι φόβοι της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών και των εργαζομένων ότι το Κέντρο χάνει τον "κοινωφελή του χαρακτήρα"
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Κέντρο, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή
  • - Ερωτήματα για το χαρακτήρα, το ρόλο και την προοπτική του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), διατυπώνονται έντονα πια απ' τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο ΩΚΚ.... - 1998-02-21 00:00:00.0"/>
  • Εντονοι φόβοι της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών και των εργαζομένων ότι το Κέντρο χάνει τον "κοινωφελή του χαρακτήρα"
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Κέντρο, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή
  • - Ερωτήματα για το χαρακτήρα, το ρόλο και την προοπτική του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), διατυπώνονται έντονα πια απ' τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο ΩΚΚ.... - 1998-02-21 00:00:00.0" /> "Απομακρύνεται απ' τον κοινωνικό του ρόλο" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    "ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ"
    "Απομακρύνεται απ' τον κοινωνικό του ρόλο"
    • Εντονοι φόβοι της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών και των εργαζομένων ότι το Κέντρο χάνει τον "κοινωφελή του χαρακτήρα"
    • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Κέντρο, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή

    Ερωτήματα για το χαρακτήρα, το ρόλο και την προοπτική του "Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου" (ΩΚΚ), διατυπώνονται έντονα πια απ' τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και των εργαζομένων στο ΩΚΚ.

    Μάλιστα, χτες, κατά τη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, οι απόψεις αυτές δε διατυπώθηκαν μόνο υπό μορφήν ερωτημάτων, αλλά εκφράστηκαν ως φόβοι για απομάκρυνση του ΩΚΚ απ' τον "κοινωνικό του ρόλο". Εν πρώτοις διατυπώθηκαν απ' τον πρώην υπουργό Υγείας Δ. Κρεμαστινό - που εργάζεται στο ΩΚΚ - στη συνάντηση των εκπροσώπων της Διοίκησης του ΩΚΚ με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, τα ερωτήματα και οι φόβοι εκφράστηκαν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων.

    Οι συναντήσεις

    Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκτός απ' τον Σπ. Χαλβατζή, συμμετείχαν ο Β. Σγουραμάνης,υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος, η Ελ. Πανούσου και ο Β. Τουμπέλης.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΩΚΚ Μ. Σταθόπουλο και τον γενικό διευθυντή Θ. Χαραμή.Στη συνάντηση προσήλθε και ο Δ. Κρεμαστινός ύστερα απ' την έκφραση της επιθυμίας για συνάντηση μαζί του εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

    Ο Σπ. Χαλβατζής εξήγησε ότι ο ο σκοπός της επίσκεψης στο ΩΚΚ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επισκέψεων αντιπροσωπειών του Κόμματος σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να αποκτήσει γνώση των προβλημάτων αυτών των χώρων.

    Ο Μ. Σταθόπουλος είπε ότι το ΩΚΚ ανήκει "εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο" και ότι ως ΝΠΙΔ διαθέτει ευλυγισία σε σχέση με τα άλλα δημόσια ιδρύματα. Στο εφταμελές ΔΣ διορίζονται έξι μέλη απ' την κυβέρνηση και ένα μέλος απ' το Ιδρυμα "Αλ. Ωνάσης".

    Το ΩΚΚ επιχορηγείται κάθε χρόνο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και πληρώνεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το τιμολόγιο που ορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Λόγου χάρη, για κάθε καρδιοχειρουργική επέμβαση πληρώνεται απ' το ΙΚΑ με 2 εκατ. δραχμές - όπως ισχύει για τις ιδιωτικές κλινικές.

    Οι αμοιβές, όπως αναφέρθηκε, των γιατρών καθορίζονται απ' τις βασικές αποδοχές - που δε "διαφέρουν και πολύ απ' αυτές των διευθυντών των δημοσίων νοσοκομείων" - αλλά πληρώνονται και για κάθε καρδιοχειρουργική πράξη ξεχωριστά, με αποτέλεσμα κάποιοι να φτάνουν σε αστρονομικά ύψη (ποσά τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη).

    Απ' τα 127 κρεβάτια του ΩΚΚ, τα 45 είναι σε τετράκλινα δωμάτια. Τα λίγα κρεβάτια στα τετράκλινα δωμάτια οδηγούν στις λίστες αναμονής που αρχίζουν από λίγες βδομάδες και φτάνουν μέχρι τους οχτώ μήνες στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. (Λίγο αργότερα, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι οι λίστες υπερβαίνουν τους δέκα και δώδεκα μήνες και υπάρχουν και στα καρδιολογικά περιστατικά).

    Η ...υπέρβαση της λίστας γίνεται με τη λεγόμενη αναβάθμιση της θέσης: Δηλαδή, ο ασθενής πληρώνει από 1,3 - 2,5 εκατ. δραχμές - πέρα απ' την κάλυψη του Ταμείου του - και μεταφέρεται σε δίκλινο ή σε σουίτα.

    Ο Θ. Χαραμής είπε ότι και ορισμένα δίκλινα δωμάτια έχουν "βαφτιστεί" τετράκλινα για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Αναβάθμιση - σύμφωνα με το Θ. Χαραμή - ζητά το 35% των ασθενών. (Δηλαδή απ' τους 4.040 ασθενείς του 1997 οι 1.414 προχώρησαν σε αλλαγή θέσης).

    Παρά την είσπραξη της διαφοράς θέσης και παρά την επιχορήγηση, το ΩΚΚ παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης 2 - 2,5 δισ. δραχμών ετησίως, ενώ οι οφειλές προς τους προμηθευτές φτάνουν τα 5 - 6 δισ. δραχμές, όπως είπε ο Μ. Σταθόπουλος.

    Τόσο ο Μ. Σταθόπουλος, όσο και ο Θ. Χαραμής τάχτηκαν υπέρ της επέκτασης του ΩΚΚ, όπως έχει την πρόθεση να κάνει το Ιδρυμα "Αλ. Ωνάσης".

    Οι θέσεις τουΔ. Κρεμαστινού

    Ζωηρή συζήτηση προκάλεσαν οι θέσεις του Δ. Κρεμαστινού για το ΩΚΚ που κατέθεσε στη συνάντηση.

    Φάνηκε το ΔΣ του ΩΚΚ να μην είναι ενήμερο των προτάσεων Κρεμαστινού - αν και μερικές απ' αυτές τις είχε διατυπώσει και όταν ήταν υπουργός Υγείας. Επιπλέον έγινε φανερό ότι η μη συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων δημιουργεί - πέρα απ' όλα τ' άλλα - προβλήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

    Για παράδειγμα: Το ΔΣ του ΩΚΚ αποφάσισε την κατάργηση του ποσού που εισέπραττε ο γιατρός απ' την αναβάθμιση της θέσης, αλλά αυτό το έμαθαν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι απ' τον Μ. Σταθόπουλο στη χτεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

    Ο Δ. Κρεμαστινός, στην παρέμβασή του, είπε ότι κατά τη διάρκεια της υπουργίας του "υπήρχε πρόθεση του Ιδρύματος για διπλασιασμό του ΩΚΚ". "Αυτό, πρόσθεσε, μετέφερα στον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, ο οποίος την αποδέχτηκε και ζήτησε τη διαδικασία: Δηλαδή να συγκληθεί το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και να ενημερωθεί το κόμμα για τις προτάσεις. Κάναμε προσπάθειες για τη θετική ευόδωση αυτών των πραγμάτων και ο πρώτος χρόνος ήταν θετικός. Οσον αφορά το αίτημα της αλλαγής σύνθεσης του ΔΣ του ΩΚΚ και να πληρώνονται οι εξετάσεις, το απέρριψε και το ΚΤΕ - πρωτοστατούντος του Σουμάκη και του Παπαδέλη - και το ΠΑΣΟΚ. Τότε ενημέρωσα τον Α. Παπανδρέου ότι υπάρχει σαφής διαφωνία και έλαβα εντολή να εντάξω το ΩΚΚ στο ΕΣΥ".

    Στη συνέχεια, ο Δ. Κρεμαστινός είπε: "Εάν δε σεβαστούμε τον κοινωφελή χαρακτήρα του Ιδρύματος, τότε το ΩΚΚ είναι καταδικασμένο να αποτύχει οικονομικά και εμείς να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς υπάρχει πάντα ένα έλλειμμα που δεν καλύπτει το κράτος και αναγκάζεται η εκάστοτε διοίκηση να "τετραγωνίσει τον κύκλο", με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρενέργειες".

    Η μεγάλη παρενέργεια, όπως την περιέγραψε ο Δ. Κρεμαστινός, είναι: "Πληρώστε για να αναβαθμιστείτε". Μάλιστα, ο Δ. Κρεμαστινός ανέφερε το εξής τραγικό περιστατικό: Ενας 38χρονος ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο και επειδή δεν υπήρχε θέση σε τετράκλινο, πήγε στην τράπεζα να πάρει το απαραίτητο ποσό για να πληρώσει την αναβάθμιση θέσης. Εκεί έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε. "Θα μπορούσε, είπε ο Δ. Κρεμαστινός, να πεθάνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Εκείνο που είναι γεγονός αναμφισβήτητο, είναι τι θα πει η οικογένεια ή τι θα γράψει η εφημερίδα. Αν δηλαδή είχε ως αιτία το άγχος να πάρει τα χρήματά του απ' την τράπεζα. Βέβαια, συνέχισε, εάν τα έδινε σε ένα ιδιωτικό κέντρο, τότε έχει καλώς. Εάν όμως τα δίνει σε ένα ίδρυμα που επιχορηγείται απ' το κράτος, τότε τα δίνει κακώς. Αφού ξοδεύει το κράτος και πληρώνουν τα Ταμεία, θα πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς τον κοινωφελή μας χαρακτήρα, έστω κι αν χάνουμε".

    Στα αγωνιώδη - όπως έλεγε ο Μ. Σταθόπουλος - ερωτήματα για τη χορήγηση των μονόκλινων και την κάλυψη του ελλείμματος, ο Δ. Κρεμαστινός αντέτεινε τη σειρά προτεραιότητας και την εφαρμογή των προτάσεων από δύο εκθέσεις ορκωτών λογιστών. Επίσης υποστήριξε ότι οι προσλήψεις του προσωπικού - γιατρών και νοσηλευτών - πρέπει να γίνονται με όρους δημοσίου και οι αποδοχές να μην υπερβαίνουν κάποιο πλαφόν - όπως υπήρχαν στο σχέδιο νόμου για το ΩΚΚ που είχε δώσει στη δημοσιότητα ως υπουργός Υγείας στις 10.3.1995.

    Σύμφωνα με το σχέδιο εκείνο, οι μισθοί των γιατρών και των εργαζομένων δε θα υπερέβαιναν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Αυτά για το κανονικό ωράριο, διότι για την απογευματινή απασχόληση προβλέπονταν επιδόματα και υπερωρίες, με βάση την παραγωγικότητα και την απόδοση του προσωπικού, που θα καθορίζονταν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Ο Δ. Κρεμαστινός έθεσε και ως μείζον θέμα τη μη παραμονή του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΩΚΚ. Οι νοσηλευτές, είπε, μετά την εκπαίδευσή τους, λόγω της εργασιακής ανασφάλειας - εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου - και επειδή δεν πληρώνονται καλά, προτιμούν άλλες μονάδες ή τη μονιμότητα του Δημοσίου.

    Ο Θ. Χαραμής, μετά την τοποθέτηση του Δ. Κρεμαστινού, υποστήριξε ότι το "νοσοκομείο είναι κοινωφελές και προσφέρει κοινωνικό έργο που δεν προσφέρουν άλλα νοσοκομεία και βασίζεται στο γεγονός ότι το 98% των ασθενών προέρχονται από ασφαλιστικά ταμεία".

    Πάντως, ο Μ. Σταθόπουλος παραδέχτηκε ότι η αναβάθμιση της θέσης αποτελεί μείωση της κοινωφελούς προσφοράς του ΩΚΚ

    Ο ασθενής δεν είναιπελάτης

    Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε σε χώρους του ΩΚΚ και η επίσκεψη τελείωσε με μια κοινή συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου των εργαζομένων και της Ενωσης των γιατρών.

    Εκ μέρους της Ενωσης των γιατρών, συμμετείχαν στη συνάντηση η πρόεδρος Κ. Κονιαβίτη και ο γραμματέας Θ. Λιβάνης.Εκ μέρους του σωματείου, συμμετείχαν ο πρόεδρος Στ. Ευσταθόπουλος,ο αντιπρόεδρος Βασ. Γκλεζάκος και τα μέλη της διοίκησης Ν. Γρίβας και Γ. Καρανταλής.

    Ο κόσμος, είπε ο Στ. Ευσταθόπουλος, νομίζει ότι όλοι εδώ στο ΩΚΚ τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ομως, πρόσθεσε, υπάρχει μια μεγάλη ψαλίδα, καθώς υπάρχουν μισθοί των 200.000 δραχμών μεικτά και των αστρονομικών ποσών με πάνω από 200 εκατ. δραχμές. Εμφαση έδωσε στο γεγονός ότι το νοσηλευτικό προσωπικό εγκαταλείπει το ΩΚΚ και στα πέντε χρόνια έχει αλλάξει δυο φορές. "Παρατηρούμε ότι το νοσοκομείο απομακρύνεται απ' τον κοινωνικό του ρόλο", υπογράμμισε ο Στ. Ευσταθόπουλος.

    Οι γιατροί υπογράμμισαν ότι η περίθαλψη είναι ένα απ' τα ακριβότερα αγαθά και συμφώνησαν με την άποψη του Σπ. Χαλβατζή ότι ο ασθενής δεν είναι πελάτης και ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Ακόμα τόνισαν ότι η ευρυθμία του ΩΚΚ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κάνει εφημερία και στην εφημερία του Σαββατοκύριακου τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά επιλέγονται από άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Επίσης τόνισαν ότι η αίσθηση που έχουν απ' τις κλινικές είναι ότι το 80% των ασθενών ζητούν αναβάθμιση της θέσης.

    Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ