Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Για αγωνιστική, λαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχο την Σοφία Τεμεκενίδου προετοιμάζεται για τη μάχη των δημοτικών εκλογών η "Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση"

Η Σοφία Τεμεκενίδου ανακηρύχτηκε ομόφωνα υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς, μέσα από ανοιχτή σύσκεψη της "Αγωνιστικής Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" (ΑΔΕΚ). Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου, η οποία κυριολεκτικά κατακλύστηκε από τους δημότες της περιοχής, που στηρίζουν την ΑΔΕΚ και όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν μαζί με την Παράταξη για την επίλυση τοπικολαϊκών προβλημάτων, αλλά και ενάντια στην πολιτική διαχείρισης και φοροείσπραξης που εφαρμόζει η δημοτική αρχή.

"Δε θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση της φιγούρας, της αυτοπροβολής και της πολυτέλειας. Δε θέλουμε ΤΑ μάνατζερ και διαχειριστή, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως προτείνει η μέχρι σήμερα πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου και ο δήμαρχος", ξεκαθάρισε η Σ. Τεμεκενίδου επικεφαλής της ΑΔΕΚ και δημοτική σύμβουλος. Μιλώντας για τους άξονες δράσης της Κίνησης από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι και σήμερα σημείωσε ότι η ΑΔΕΚ έδρασε πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών της Καλαμαριάς, πάλεψε για μια ΤΑ με αγωνιστικό και διεκδικητικό περιεχόμενο μακριά από την επιχειρούμενη διαχειριστική μορφή που θέλουν να επιβάλουν ευρωπαϊκοί και κυβερνητικοί κύκλοι, για μια ΤΑ επιχορηγούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 8%, ώστε να αντιμετωπίζει άνετα τα καθημερινά, αλλά και τα χρονίζοντα και σοβαρά, προβλήματα των δημοτών.

Κάνοντας κριτική στον νυν Δήμαρχο Καλαμαριάς και Α αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Θρασύβουλο Λαζαρίδη, κατήγγειλε πως, προκειμένου να μην έρθει σε κόντρα με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, προτίμησε να συνταχθεί με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και να χαρίσουν τελικά τα 10 δισ. δραχμές παρακρατημένα χρήματα από την κεντρική εξουσία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η τακτική της φοροείσπραξης και η ανταποδοτικότητα που έγινε πλέον "σημαία" για τις περισσότερες υπηρεσίες του δήμου προς τους δημότες, όπως η καθαριότητα και δραστηριότητες πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικής πρόνοιας κλπ.

Αγωνιστικός απολογισμός

Στα πλαίσια του απολογισμού σημειώθηκε ιδιαίτερα η δράση των δύο συμβούλων της ΑΔΕΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην προσπάθεια εκχώρησης αρμοδιοτήτων της ΤΑ σε ιδιώτες και αντιπάλεψαν τη συμφωνία παραχώρησης της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτική εταιρία, η οποία διαρκώς αναπροσαρμόζει τα τέλη και τα πρόστιμα σε βάρος των δημοτών. Αντιτάχθηκαν σε κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου για την πλήρη εναρμόνισή της με τη λογική της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του κράτους στην ΤΑ χωρίς τις απαραίτητες οικονομικές επιχορηγήσεις, γιατί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντιπάλεψαν τη θεσμοθέτηση φυλάκτρων για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, αντέδρασαν στον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου στο συνοικισμό Βότση που προοριζόταν για σχολείο, τις μεθοδεύσεις για την πλατεία Ρόδων και το κτήμα Σηφάκη. "Η αντίληψη ότι χτίζοντας αίθουσες στις αυλές των σχολείων, θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης - όπως υπαινίχθηκε ο Δήμαρχος - μια και υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, δε μας βρίσκει σύμφωνους" διευκρίνισε η Σ. Τεμεκενίδου.

Στόχοι της ΑΔΕΚ

Τέλος, παρουσιάζοντας τους στόχους της ΑΔΕΚ τόσο η υποψήφια δήμαρχος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης Δαμιανός Παπαδόπουλος τόνισαν ότι σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις, η Κίνηση προβάλλει και αγωνίζεται για:

  • Την απλή αναλογική ως πάγιου εκλογικού συστήματος απέναντι στην ενισχυμένη,
  • Τοπική αυτοδιοίκηση αγωνιστική διεκδικητική, σύμμαχο, συμπαραστάτη και συναγωνιστή των λαϊκών στρωμάτων, για ενεργοποίηση και συμμετοχή του πολίτη μέσα από την αναβίωση και αξιοποίηση των Συνοικιακών Συμβουλίων,
  • Πολιτισμό που θα διασώζει θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει την ερασιτεχνική δημιουργία και θα αγκαλιάζει το σύνολο των δημοτών,
  • Κοινωνική αλληλεγγύη και συλλογική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου.
  • Φιλική αντιμετώπιση της νεολαίας που διεκδικεί δουλιά για τους νέους, παιδεία, κοινωνική δημιουργική δραστηριότητα, μαζικό λαϊκό αθλητισμό, χωρίς ανταποδοτική χρέωση,
  • Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο δήμο και την πάταξη των πελατειακών σχέσεων που καταρρακώνουν την προσωπικότητα του ατόμου.

Κλείνοντας την εκδήλωση και αφού προηγουμένως απάντησε σε ερωτήματα φίλων και μελών της ΑΔΕΚ σχετικά με την έκβαση ορισμένων τοπικών προβλημάτων που ανέδειξε η Κίνηση, η Σ. Τεμεκενίδου είπε: "Σ' αυτό το όνειρο χρειάζεται από σήμερα η στράτευση όλων όσοι επιθυμούν πραγματική αλλαγή στην πολιτική στην ΤΑ και όχι των προσώπων", και κάλεσε σε ενεργό συμμετοχή και δράση όλους τους φίλους, τους οπαδούς και τα μέλη της ΑΔΕΚ, όλους όσοι νιώθουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις εντολές της ΕΕ, όλους όσοι πιστεύουν στους αγώνες και σε μια ΤΑ μαχητική, διεκδικητική, αγωνιστική, λαϊκή.

Στην εκδήλωση ανακήρυξης της υποψήφιας δημάρχου παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη στήριξή τους αρκετοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συλλόγων της Καλαμαριάς, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καλαμαριάς, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 14ου Δημοτικού κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 20 του Μάρτη η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση (2001-03-07 00:00:00.0)
Ζητά δέσμευση για ανάκληση των αναγκαστικών αδειών (1998-11-21 00:00:00.0)
Υποβαθμίζεται η παιδεία στην Καλαμαριά (1998-09-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-09-22 00:00:00.0)
Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων (1998-09-09 00:00:00.0)
Συστράτευση για Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη του λαού (1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ