Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση ποινικοποιεί και τους μαθητικούς αγώνες!
  • Στον Πειραιά εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον μαθητών. Καταγγελία του Συμβουλίου Πόλης της ΚΝΕ
  • Στη Σύρο η Ασφάλεια ζητά από τους διευθυντές σχολείων τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις

Με μηνύσεις και εισαγγελικές παρεμβάσεις, που προκάλεσαν υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής, διώκονται οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος Αφεντούλη στον Πειραιά, κατηγορούμενοι για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιου χώρου.

Στο συγκρότημα αυτό στεγάζονται ο 1ο και 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Το "έγκλημα" των μαθητών είναι ότι τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι και να αγωνιστούν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Γιατί πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για να μην πεταχτούν αυτοί και οι συμμαθητές τους έξω από το λύκειο, για να μη μετατραπούν τα σχολεία τους σε παραμάγαζα των φροντιστηρίων, για να μη μετατραπεί το δικαίωμα στη μόρφωση σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς, διώκονται ποινικά γιατί απάντησαν με την αγωνιστική τους δράση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα. Υπογραμμίζει ότι "οι μηνύσεις και οι εισαγγελικές διώξεις είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση στο αίτημα των μαθητών για κατάργηση του νόμου 2525/97", και επισημαίνει:

"Με την ένταση του αυταρχισμού και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, απαντά η κυβέρνηση στη δυναμική μαζική συμμετοχή των μαθητών στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, που ξετυλίγονται αυτό το διάστημα σε όλη τη χώρα, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο - έκτρωμα 2525/97. Μετά την διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση που η επιτυχία της ξάφνιασε την κυβέρνηση, κατ' εντολήν οι κατά τόπους υποστηρικτές της πολιτικής της, διευθυντές που ανησυχούν για το καλό όνομα του σχολείου τους "αγανακτισμένοι γονείς και καθηγητές" δίνουν συνέχεια σε απειλές με μηνύσεις και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Οι μαθητικοί αγώνες για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, τώρα επιδιώκουν να μπουν σε αίθουσες πταισματοδικείων και να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορημένου".

Το ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να απαντήσουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης συνεχίζοντας τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, δίνοντας ακόμα μια αποστομωτική απάντηση με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην πορεία στις 25/2 μαζί με τους απεργούς δασκάλους και καθηγητές τους.

Η Κ. Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, μας είπε για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων: "Ως Ομοσπονδία καταδικάζουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Βλέπουμε μια μεθόδευση με δικαστικές παρεμβάσεις ενάντια σε ό,τι φωνή διαμαρτύρεται και αντιστέκεται. Πιστεύουμε ότι αυτή η μέθοδος όχι μόνο δε θα σταματήσει τις φωνές αντίδρασης, αντίθετα θα τις φουντώσει. Ως Ομοσπονδία θα παρέμβουμε για να μην πάρουν έκταση αυτά τα φαινόμενα, γιατί η ποινικοποίηση των αγώνων και κύρια της μαθητικής κοινότητας πραγματικά θυμίζει άλλες εποχές".

Στη Σύρο

Κρούσμα αυταρχισμού καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Σύρου, τα οποία σημειώθηκαν προχτές από την Ασφάλεια, η οποία ζήτησε από τους διευθυντές όλων των Λυκείων και του 1ου Γυμνασίου να "καρφώσουν" τους ίδιους τους μαθητές τους, καταθέτοντας ονόματα των παιδιών που μετέχουν στις καταλήψεις.

Συγκεκριμένα, η Ασφάλεια του νησιού με το πρόσχημα ότι ζητήθηκε από τον εισαγγελέα της περιοχής, ζήτησε επίμονα από τους διευθυντές των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη να δώσουν αναλυτική κατάσταση των ονομάτων των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις. Οι διευθυντές με παρέμβαση της τοπικής ΕΛΜΕ και του νομικού της συμβούλου, δεν πήγαν να καταθέσουν. Ακολούθησε και δεύτερη έκκληση από την Ασφάλεια προς τους διευθυντές για κατάθεση, όπου και προσήλθαν, χωρίς όμως να δώσουν ονόματα. Αγανακτισμένοι γονείς μαζί με εκπροσώπους από την τοπική ΕΛΜΕ προσέφυγαν στον εισαγγελέα, ο οποίος, όπως είπε, ενήργησε αυτεπάγγελτα χωρίς να του ζητηθεί από την Ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ