Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αλήθεια για τις ΔΕΚΟ

Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, όπως είναι γνωστό, θα έπρεπε να έχουν σκοπό τους να εξυπηρετούν τις λαϊκές τάξεις και να λειτουργούν για το συμφέρον του λαού και της εθνικής οικονομίας.

Μ' αυτήν την έννοια το περιεχόμενό τους θα έπρεπε να είναι φιλολαϊκό και όχι σε όφελος των κερδοσκόπων της ολιγαρχίας.

Ομως, οι ΔΕΚΟ έχουν μπει στο στόχαστρο των κυβερνώντων, που με πείσμα και επιμονή προσπαθούν με διάφορους τρόπους και μέσα να τις παραδώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στις μέρες μας ύστερα από μια ασταμάτητη κατασυκοφάντηση, διασυρμό και παραπληροφόρηση παρουσιάζουν τις ΔΕΚΟ σαν προβληματικές και ασύμφορες και κατηγορούν τους εργαζόμενους σε αυτές σαν προνομιούχους και - ούτε λίγο, ούτε πολύ - τους θεωρούν και υπεύθυνους για το "βούλιαγμά τους". Ενώ έχει αποδειχτεί πως υπεύθυνες είναι οι ίδιες οι μεταχουντικές κυβερνήσεις. Και φέρουν αυτή ακέραια την ευθύνη, γιατί οι ΔΕΚΟ - χρόνια τώρα - χρησιμοποιούνται σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και γιατί τις έχουν μετατρέψει σε "δεξαμενές" ρουσφετιών για ψηφοθηρία, τις απομυζούν και τις φορτώνουνε χρέη.

Αυτή η πολιτική της υπονόμευσης και αποδιοργάνωσης εφαρμόζεται πιστά με μόνη "φιλοδοξία", την παράδοση των ΔΕΚΟ στο μεγάλο κεφάλαιο. Και αυτό που επιχειρούν τόσο μεθοδικά και συστηματικά το βαφτίζουν "εξυγίανση".

Μα αυτή η διαφήμιση της "εξυγίανσης", είναι φανερό πως είναι μια σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Εξυγίανση, όπως ξέρουμε, σημαίνει θεραπεία των ΔΕΚΟ από τις όποιες "αρρώστιες" που τις φθείρουν. Και τέτοιες "αρρώστιες" είναι π.χ. οι μεγάλες οφειλέςτου δημοσίου και των διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και οι χαριστικές συμβάσεις υπέρ των μονοπωλίων και των πολυεθνικών (ΠΕΣΙΝΕ κ.ά.). Δυστυχώς, όμως απ' ό,τι φαίνεται, οι κάθε φορά κυβερνώντες δεν επιθυμούν την πραγματική εξυγίανση των ΔΕΚΟ, αλλά, αντίθετα, την άλωσή τους από την οικονομική ολιγαρχία, ντόπια και ξένη. Και το μόνο που έχουν στο νου τους είναι να τις ιδιωτικοποιήσουν και να πετύχουν την ολοκληρωτική αποκρατικοποίησή τους. Μάλιστα γι' αυτή τους την επιδίωξη, να τις παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, προβάλλουν το σαθρό επιχείρημα πως είναι ζημιογόνες και είναι μεγάλη τύχη που τις θέλουν οι επιχειρηματίες. Αλλά αφού είναι ζημιογόνες γιατί τότε οι μεγαλοεπιχειρηματίες πασχίζουν να τις βάλουν στο χέρι; Αραγε, τόσο μεγάλοι πατριώτες και καλοί φιλάνθρωποι είναι που θυσιάζουν τα δικά τους "συμφέροντα" με μια "αγορά" ζημιογόνων επιχειρήσεων, φορτωμένων με χρέη, ελλείμματα και "προνομιούχους" εργαζόμενους σε αυτές! Ομως γιατί δε λένε τόσο αυτοί όσο και οι κυβερνώντες που τους εκφράζουν και τους υπηρετούν, την αλήθεια ότι τις θέλουν γιατί και κερδοφόρες είναι και πλατφόρμες για επιβολή της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας τους;

Υστερα, το επιχείρημα, πως το κράτος είναι ανίκανο και κακός επιχειρηματίας δε στέκει πια. Σήμερα ο μύθος του χαρισματικού επιχειρηματία έχει ξεφτίσει. Στη σύγχρονη εποχή των μεγάλων καρτέλ, των υπερεθνικών ομίλων και των πολυεθνικών, η προσωπική παρέμβαση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και κατόχου του πακέτου των μετοχών, αποφεύγεται γιατί από τα ίδια τα πράγματα είναι αδύνατη, αφού μάλιστα η διοίκηση και διαχείριση έχει περάσει στους"μάνατζερς" και τα άλλα διευθυντικά στελέχη και ο ρόλος των "επιχειρηματιών" έχει περιοριστεί στο "τσέπωμα των κερδών". Γιατί, λοιπόν, το κράτος δεν μπορεί να μιμηθεί τους ιδιώτες επιχειρηματίες και να αποφεύγει την επέμβαση στη διοίκηση και διαχείριση των ΔΕΚΟ; Αντί, επομένως, οι κυβερνώντες να επιδιώκουν την παράδοση των ΔΕΚΟ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση που υποδείχνουν οι εργαζόμενοι σ' αυτές, που στην πραγματικότητα είναι και οι μόνοι που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν σε όφελος του λαού και της εθνικής οικονομίας. Αλλά, για να υποχρεωθούν οι κυβερνώντες να παραιτηθούν από τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, μια και δεν το κάνουν από μόνοι τους, πρέπει οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός να εντείνουν τον αγώνα τους και να τους υποχρεώσουν να σταματήσουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη, σήμερα, να δυναμώσει και να ενταθεί η λαϊκή δράση, γιατί ο αγώνας είναι το μόνο νόμιμο μέσο, για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους και να πετύχουν την αληθινή εξυγίανση των ΔΕΚΟ σε όφελος του λαού και της οικονομίας της χώρας.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Επίτιμος γεν. διευθυντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για ποιον δουλεύουν... (2009-07-29 00:00:00.0)
Σιδηρόδρομος για το ιδιωτικό κεφάλαιο (2009-06-27 00:00:00.0)
Οι ένοχοι για τις ΔΕΚΟ (2008-08-07 00:00:00.0)
Ανυπόστατοι ισχυρισμοί (2005-12-01 00:00:00.0)
Ο λαός έχει τη δύναμη να αντισταθεί (1998-03-24 00:00:00.0)
Θυσία στην "εξυγίανση" (1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ