Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΥΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Διώκονται γιατί διαφύλαξαν δημόσια έκταση

Ενα ολόκληρο χωριό (Κοινοτικό Συμβούλιο και κάτοικοι), το Αργυρό Αλιβερίου, σύρεται στα δικαστήρια εδώ και κάποια χρόνια, επειδή τόλμησε να διαφυλάξει τα συμφέροντα... του Δημόσιου και να αποτρέψει την καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου 87 στρεμμάτων στην παραλία, από καταπατητές.

Μάλιστα, οι τελευταίοι σε ορισμένες περιπτώσεις πέτυχαν και καταδικαστικές αποφάσεις κατά των κατοίκων και κοινοτικών συμβούλων, όπως η πρόσφατη, όπου οι δικαστές εξαντλώντας όλη την αυστηρότητά τους, σε δύο απανωτές δίκες, καταδίκασαν 8 άτομα σε 8μηνη φυλάκιση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 1989 όταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Αργύρου, με τη σύμφωνη γνώμη και των κατοίκων και της Νομαρχίας, αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση της παραλίας "Βλυχός" του οικισμού Αγ. Δημητρίου, δημιουργώντας κάμπινγκ που θα αναλάμβανε ιδιώτης.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η λειτουργία του κάμπινγκ, εμφανίστηκαν ξαφνικά κάποιοι ιδιώτες, οι οποίοι διεκδικούν μέρος της ιδιοκτησίας από τη δημόσια έκταση και η οποία αντιστοιχεί σε 87 στρέμματα δίπλα στη θάλασσα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ιδιώτες (καταπατητές κατά το κοινοτικό συμβούλιο), προχώρησαν και σε περίφραξη "διεκδικούμενων" εκτάσεων, πράγμα που δεν είχαν κάνει μέχρι τότε.

Σύσσωμο, όμως, το χωριό, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου και της συνέλευσης των κατοίκων, έκανε το πιο φυσιολογικό πράγμα. Υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης, ξήλωσαν τα συρματοπλέγματα που είχαν τοποθετηθεί και δημιούργησαν παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ - βόλεϊ κ. ά.

... και η "συμπαράσταση" του δημοσίου

Στο σημείο αυτό, όμως, "ατύχησαν" γιατί από κει και πέρα - βρισκόμαστε στα 1990 - αρχίζουν οι μηνύσεις των καταπατητών και η ανά δύο - τρεις μήνες παραπομπή κοινοτικών συμβούλων και κατοίκων, στα δικαστήρια, με την κατηγορία της καταστροφής και της φθοράς ξένης περιουσίας.

"Εμείς από την πλευρά μας - επισημαίνει στο "Ρ" ο τωρινός πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρού Β. Κάργας - υπερασπιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα του δημοσίου, τις δημόσιες εκτάσεις από τους καταπατητές. Τι κάνει, όμως, το δημόσιο;".

Τι κάνει το δημόσιο; Μα τίποτα άλλο πέρα από το να ψάχνει από το 1990 η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία Δημοσίου) για... ιδιοκτησίες, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο καθορισμός και η χάραξη του αιγιαλού γίνεται σύμφωνα με τις ορέξεις των καταπατητών.

Ετσι, παρότι στο αρχικό στάδιο της διεκδίκησης, τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι καταπατητές έχουν αρνητικό αποτέλεσμα (λειτούργησαν σαν μπούμερανγκ), η στάση του δημοσίου, των δημόσιων υπηρεσιών και της νομαρχίας, όχι μόνο τους ενθάρρυνε αλλά τους άναβε το "πράσινο φως" να συνεχίσουν την καταπάτηση.

Αποτέλεσμα, ήταν, η πρόσφατη καταδίκη για χειροδικία 8 κατοίκων, με οχτάμηνη φυλάκιση, μετά από μήνυση που κατέθεσε ένας απ' τους καταπατητές.Μετά απ' όλα όσα έχουν τραβήξει για πάνω από 8 χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο χωριό να σύρεται στα δικαστήρια γιατί υπερασπίζεται την περιουσία του δημοσίου, πρόσφατα, κοινοτικό συμβούλιο και λαϊκή συνέλευση των κατοίκων με ψήφισμά τους καταγγέλλουν τους καταπατητές "που έχουν σκοπό να οικειοποιηθούν την έκταση", επίσης καταγγέλλουν "την πολιτεία για τη στάση που κρατάει μέχρι σήμερα "νίπτοντας τας χείρας της"". Καλούν, δε, το νομάρχη Εύβοιας, τους βουλευτές και όλους τους αρμόδιους φορείς, να πάρουν άμεσα θέση στο πρόβλημα.

Παράλληλα, τη συμπαράστασή τους στην κοινότητα Αργυρού, εκφράζουν με ψήφισμά τους εφτά κοινοτικά συμβούλια της περιοχής (Βέλους, Δύστου, Ζουράκων, Κοσκίνων, Κριεζών, Λεπούρων και Πετριών).

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ