Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκείνοι που μας έφυγαν

Ενας ένας και συχνά μάς φεύγουν οι παλιοί αγωνιστές, οι παλιοί σύντροφοι, οι παλιοί φίλοι. Ενας ένας κι απανωτά φεύγουν οι δικοί μας άνθρωποι.

Κι εμείς οι νεότεροι ακολουθάμε τα ίδια χνάρια του δίχως επιστροφή δρόμου, χωρίς τις δικές τους περγαμηνές. Σας μακαρίζουμε, αγαπημένοι μας σύντροφοι, ανοίγοντας τα σεντούκια της ψυχής κι ακούγοντας τους επικήδειους που σας υμνούν και σας στεφανώνουν.

Ευλογημένοι να 'στε, γιατί πολλά υποφέρατε. Ευλογημένοι να 'στε, γιατί πολλά προσφέρατε και πολλές δάφνες συνοδεύουν το φευγιό σας.

Εσείς σηκώσατε ντουφέκι και πήρατε στο κυνήγι τον εχθρό. Εσείς πολεμήσατε. Εμείς τίποτα... Εσείς σταθήκατε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εσείς κλειστήκατε στα μπουντρούμια. Φυλακιστήκατε. Βασανιστήκατε. Εσείς αντικρίσατε τη φθονερή ματιά του στρατοδίκη, το κλομπ του χωροφύλακα, το λεπίδι του ταγματασφαλίτη. Εσείς πήρατε το δρόμο της εξορίας, το δρόμο της προσφυγιάς, κυνηγημένοι. Εσείς μείνατε με τα σημάδια της πείνας, της δίψας, της κακουχίας, της λαβωματιάς. Εσείς γιομίσατε, εσείς πλουτίσατε τη ζωή σας με κατορθώματα. Εσείς ανοίξατε δρόμους ανηφορικούς και κακοτράχαλους, αφήνοντάς μας βαριά κληρονομιά.

Εμείς; Τι εμείς; Τι έχουμε ν' αφηγηθούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, Πως κρατήσαμε τάχα το πανό της απεργίας χωρίς να ματωθούμε;

Ευλογημένη φύτρα. Ευλογημένη γενιά. Γενιά της αντίστασης, της προσφοράς και της θυσίας. Σας χρωστάμε ευγνωμοσύνη.

Εμείς - όχι ότι κάναμε και τίποτα σπουδαίο - μήτε τις χειροπέδες που φορέσατε φορέσαμε. Μήτε το λιοβασίλεμα, που έβαψε κόκκινο τον τοίχο πίσω από τα κάγκελα του παραθυριού, δεν είδαμε. Τραβάμε μόνο τις ανηφόρες της καθημερινής τρέλας που πήρατε. Σεργιανάμε το χώρο που μαρτυρήσατε, υμνολογώντας και ραίνοντας τον τόπο της θυσίας σας με λίγα κόκκινα λουλούδια.

Μακρονήσι. Γιούρα. Τρίκκερι. Αϊ - Στράτη. Ικαρία. Καισαριανή. Χαϊδάρι. Μπουντρούμια και φυλακές μ' ένα κερί στο ένα χέρι και στην καρδιά το άλλο, δηλώνοντας αιώνια πίστη σ' ό,τι αιώνια πιστέψατε και θυσιαστήκατε.

Αιώνια η μνήμη σας, αγαπημένοι μου σύντροφοι, κι ό,τι μπορούμε κι όπως μπορούμε θα τραβήξουμε το ίδιο μ' εσάς δικό σας και δικό μας δρόμο. Σας το υποσχόμαστε!

Εκείνοι που μας έφυγαν, θα παραμένουν πάντα ζωντανοί μέσ' στην ψυχή μας.Αφιερώνεται στους χαμένους μας συντρόφους: Σωκράτη Κοτολάζη. Γιώργο Σιδέρη. Γιώργο Τσάμη.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ