Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ο λαός έχει τη δύναμη να αντισταθεί

"Αποδείχνεται με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο πως κάθε βήμα που γίνεται στη βαθύτερη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αντιστοιχεί με πολλαπλάσια βήματα πισωδρόμησης της χώρας, μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση για τους πολλούς" υπογράμμισε ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο, αναφερόμενος στα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση με την υποτίμηση της δραχμής και ιδιαίτερα σ' αυτά που αφορούν στην "Ολυμπιακή".

"Η ευθύνη όσων υποστηρίζουν αυτό το δρόμο είναι μεγάλη, ιστορική" επισήμανε, και σημείωσε με έμφαση: "Ο λαός πρέπει να αντιδράσει. Να μη δεχτεί μοιρολατρικά αυτά τα μέτρα και να μην τρέφει αυταπάτες. Να στηριχτεί στις δυνάμεις του. Εχει τη δύναμη και τα όπλα να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη: Να αντισταθεί. Να καταδικάσει στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αυτή την πολιτική. Να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης".

"Η πολιτική της κυβέρνησης για την ΟΑ αποκαλύπτει χειροπιαστά τις βαριές συνέπειες που θα έχουν, για τον τόπο και τους εργαζόμενους, τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση με την υποτίμηση της δραχμής" τόνισε ο Δ. Γόντικας. Και συνέχισε:

"Αποκαλύπτουν ειδικά τις νέες υποδουλωτικές δεσμεύσεις και συμφωνίες που έχει κάνει με τους ηγεμόνες των Βρυξελλών, και το σπουδαιότερο, αποκαλύπτουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Σημίτη, διολισθαίνει σε έναν κατήφορο πρωτοφανούς αυταρχισμού και αυθαιρεσίας. Με τελεσίγραφα και αποφασίζουμε και διατάζουμε επιχειρεί να επιβάλει τον πιο άγριο καπιταλισμό και να καθυποτάξει, με κάθε μέσο, την αντίσταση της εργατικής τάξης και του λαού.

Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ολυμπιακή θα ακολουθήσει και για τις άλλες υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις, αλλά και για τον ευρύτερο τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα: Η ΟΑ ετοιμάζεται να πουληθεί στη "Λουφτχάνσα" και απ' ό,τι φαίνεται έχει γίνει ειδική συμφωνία με τους Γερμανούς, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει με τους εργαζόμενους το λογαριασμό, δηλαδή αφού επιβάλει ειδικό εργασιακό καθεστώς. Αυτού του είδους την εξυγίανση θα κάνει και στην ΟΑ και γενικότερα στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Ποιος, λοιπόν, θα ωφεληθεί από μια τέτοια πολιτική; Οι εργαζόμενοι χάνουν. Ο τόπος χάνει έναν υπολογίσιμο τομέα της οικονομίας και ένα ισχυρό μέσο για την ανάπτυξή της. Ο μόνος ωφελημένος είναι το γερμανικό κεφάλαιο.Είναι ή δεν είναι ξεπούλημα αυτό που γίνεται και παραπέρα υποδούλωση της οικονομίας στο πολυεθνικό κεφάλαιο; Αν η ΟΑ ήταν ζημιογόνα, θα είχε κανένας ενδιαφέρον; Η κυβέρνηση, με τρόπο γκανγκστερικό συκοφαντεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους και ξεπουλά ξεδιάντροπα τον πλούτο της χώρας. Γι' αυτό υπογραμμίζουμε, ότι το παράδειγμα της ΟΑ αποτελεί πιλότο για όλες τις ΔΕΚΟ και γενικότερα δείχνει το χαρακτήρα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και τα συμφέροντα τίνος εξυπηρετεί.

Είναι μεγάλη απάτη το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα αυτά υπηρετούν το έθνος και ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρχει όφελος αφού η χώρα θα μπει στην ΟΝΕ.

Το μόνο αληθινό που υπάρχει, είναι ότι το ελληνικό κεφάλαιο για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του χώνεται κάτω από την ομπρέλα της ΟΝΕ, με αντάλλαγμα των παραχώρηση της υψηλής κυριότητας της χώρας και των εργαζομένων στις πολυεθνικές. Αλλά αυτοί δεν αποτελούν το έθνος.

Αυτή την υπηρεσία προσφέρει η κυβέρνηση. Για να στηριχτεί άμεσα και μακροπρόθεσμα το κεφάλαιο, θυσιάζει έναν ολόκληρο λαό.

Είναι ολοφάνερο πως τα νέα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν ως συνέπεια:

- Ο Γερμανός τραπεζίτης και γενικότερα το πολυεθνικό κεφάλαιο γίνονται απόλυτοι κυρίαρχοι στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

- Από οικονομική άποψη: Ο πλούτος της χώρας, τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα γνωρίσουν την πιο μεγάλη λεηλασία των μεταπολεμικών χρόνων.

- Η διακυβέρνηση της χώρας θα οδηγηθεί σε ένα ακόμη πιο αυταρχικό σύστημα "αποφασίζουμε και διατάζουμε" και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο" και "εργατοδικείο".

- Ο λαός πρέπει να περιμένει και νέα τελεσίγραφα για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ