Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "χτικιό" ξανάρχεται

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης, αλλά τα στοιχεία για την αρρώστια είναι ανησυχητικά

Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης σήμερα και δυστυχώς η νόσος - το "χτικιό" όπως έλεγαν παλιά - επανέρχεται, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα προσβληθούν από έναν ισχυρό βάκιλο της φυματίωσης. Το 20% των ασθενών αυτών, των οποίων ο οργανισμός δε θα ανταποκριθεί στη θεραπευτική αγωγή, θα πεθάνουν.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε - μετά από σύσκεψη που έγινε στο Λονδίνο - πως κάθε χρόνο πεθαίνουν απ' την ασθένεια περίπου 2 - 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απ' τους οποίους 100.000 παιδιά.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Αντιφυματικό Τμήμα του νοσοκομείου "Σωτηρία", τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Το 1990 υπήρχαν 15 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους και τώρα τα κρούσματα έχουν ανέβει στις 19.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Πρότυπου Ιατρείου Καταγραφής και Αντιμετώπισης της Παιδικής Φυματίωσης που εδρεύει στο Νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού", 870 παιδιά προσβλήθηκαν από φυματίωση την περίοδο 1982 - 1995. Απ' αυτά, 550 παιδιά ήταν κάτω των πέντε ετών και 320 κάτω των τριών ετών. Κανένα από αυτά τα κρούσματα δεν ήταν θανατηφόρο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε προειδοποιήσει απ' το 1995 ότι "η κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990 προκάλεσε επιδημία λοιμωδών νόσων, καθώς τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση", κάτι που επιβεβαιώνεται με τα στοιχεία που παρέχουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα". Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνεται ότι σοβαρά κρούσματα φυματίωσης εμφανίζονται, κυρίως, στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπου γύρω στο 30% των ασθενών παρουσιάζουν αντίσταση στην ιατρική αγωγή που τους γίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ