Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πανσπουδαστικά"

ΠΑΣΠ και θολά νερά

Οταν η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αντιδρά στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα, που φέρνει ο νόμος 2525/97 και πλησιάζουν και οι εκλογές, η ΠΑΣΠ χρειάζεται να θολώσει τα νερά. Να το παίξει αγωνιστικά, υπεραμυνόμενη όμως και του νομοθετικού τερατουργήματος. Η θέση της βέβαια είναι δύσκολη, αλλά η προσπάθεια να "τσιμπήσει" ψήφους στη θολούρα είναι γι' αυτήν μονόδρομος.

Ετσι, "μη δρώντας ως αποδέκτης κομματικών γραμμών" (έτσι λένε τώρα τη γνωστή παροιμία "όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"), δηλώνει σε προκήρυξή της στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης: "Κατακρίνουμε το υπουργείο Παιδείας για το βιαστικό σχεδιασμό του νόμου". Αν δεν τον σχεδίαζε τόσο βιαστικά, κατά την άποψή τους, θα άλλαζε το περιεχόμενό του. Λες και η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι βιαστικού σχεδιασμού και όχι πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

"Αποδεχόμαστε την κατάργηση της επετηρίδας", δηλώνει επίσης. Αυτό έλειπε οι "μη αποδέκτες σκληρών κομματικών γραμμών", να μην αποδεχτούν ένα από τα πιο σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που συνδέεται μάλιστα με την όλη φιλοσοφία του νόμου για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Βάζουν όμως όρους (το θόλωμα των νερών γαρ): Να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά στα σχολεία. Αν ρίξουν μια ματιά στις θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών θα δουν ότι με την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία, διορίζεται η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και δεν μπαίνει ζήτημα "αδιοριστίας", το οποίο επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών.

Λέει ακόμη η ΠΑΣΠ: "Οι εξετάσεις να είναι αξιοκρατικές και αδιάβλητες" και "η εξεταστέα ύλη να μην είναι υπέρογκη". Τώρα μάλιστα: Αντί να ασχοληθούμε με την υποβάθμιση του πτυχίου και την ανύπαρκτη επαγγελματική κατοχύρωση, ψάχνουμε για αδιάβλητες διαδικασίες και λίγη ύλη και ξεμπερδεύουμε.

Και επειδή χρειάζεται και λίγο "αριστερά" στο καμουφλάζ, ρίχνουμε και μια έκθεση φωτογραφίας για τον Τσε και ξεμπερδεύουμε. Οι φοιτητές όμως έχουν άλλη γνώμη. Δεν "τσιμπάνε" πια τόσο εύκολα και αυτό θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν οι "νεροκουβαλητές" της κυβέρνησης, πολύ σύντομα. Την 1η Απρίλη!

Οι "μπράβοι" του Σημίτη

Για φερέφωνο του ΚΚΕ καταγγέλλουν την "Πανσπουδαστική" οι ΠΑΣΠίτες της Παντείου. Αυτοί ντε, που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του "μπράβου" στη φιέστα που επιχείρησε να στήσει ο Σημίτης στην Πάντειο. Πάντως, η αγωνία τους βρίσκεται αλλού και τους κατανοούμε απόλυτα. Εκείνο που τους τρομάζει είναι ότι στην "Πανσπουδαστική" συσπειρώνονται φοιτητές που θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Η δυναμική, λοιπόν, που δίνει στην ΠΚΣ και στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα μια τέτοια εξέλιξη, είναι το πρόβλημά τους, γι' αυτό προσπαθούν να φρενάρουν όσο μπορούν τον απεγκλωβισμό συνειδήσεων, να ανακόψουν την πορεία αλλαγής των συσχετισμών, που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Το χρώμα της υποταγής

"Να γεμίσουμε με χρώμα τα όνειρά μας", μας καλούν οι "αυτόνομοι", "ριζοσπάστες", "αριστεροί" του "Συνασπισμού" στα Πανεπιστήμια. Για να το ακούσουν περισσότεροι φοιτητές έβγαλαν και σποτάκι σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Φυσικό θα πει κανείς, αφού είναι απόντες από τα Πανεπιστήμια για να το πουν οι ίδιοι στους φοιτητές, το λένε από το ραδιόφωνο (δε μας είπαν βέβαια ποιος "αυτόνομος" πληρώνει τα ραδιόφωνα που παίζουν το σποτάκι). Τι χρώμα όμως θα ρίξουμε στα όνειρά μας δε μας λένε. Μήπως το μαύρο της "ελεύθερης πρόσβασης" που κουβαλά ο νόμος του Αρσένη, της οποίας ...πρόσβασης υπεραμύνονται;

Μήπως το γκρίζο του προπαρασκευαστικού έτους σπουδών, σαν συμπλήρωμα στην"ελεύθερη πρόσβαση", το οποίο προτείνουν; Μήπως, ίσως, το χρώμα της υποταγής που περιέχεται στη θέση που διατυπώνουν: "Σε ελεύθερη οικονομία ζούμε και καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος αν θα εξασκήσει την επιστήμη που κατέχει",λες και υπάρχει κανείς που πήγε να σπουδάσει γιατρός για να εξασκήσει αργότερα το επάγγελμα του ράφτη! Τα ίδια δε λέει και η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φοιτητές την 1η Απρίλη θα μαυρίσουν τους κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής με όσα "αυτόνομα", "ριζοσπαστικά", ή "αριστερά" κοστούμια και αν εμφανιστούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γυρίστε την πλάτη σ' όσους στηρίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (2007-04-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-03-22 00:00:00.0)
Εγγύηση για νέους αγώνες (2005-04-17 00:00:00.0)
«Καμιά ανοχή σε εκβιασμούς και εξαγορά συνειδήσεων» (2005-03-30 00:00:00.0)
Πλατύ κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης της ΠΚΣ (2004-05-08 00:00:00.0)
"Πανσπουδαστικά" (1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ