Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
"Νέα πορεία"

Η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της 17ης Μάη αποτελεί πλέον σταθμό στο σύγχρονο μαχόμενο ειρηνιστικό κίνημα. Οι αμετανόητοι Δον Κιχώτες, οι τρελοί εραστές του, το πήραν μέσα από τα σάβανα του 1991, το σήκωσαν και το έβαλαν ξανά πανέμορφο στο θρόνο της ομορφιάς και του μεγαλείου. Πολλές υπήρξαν οι στιγμές του ανυπέρβλητου πάθους που έδειξε το μέγα πλήθος των μαραθώνιων οδοιπόρων της προηγούμενης Κυριακής.

Κορυφαία του στιγμή ήταν εκείνη στην Αγ. Παρασκευή, όταν σε συνθήκες νεροποντής οι μαχητές οδοιπόροι αρνήθηκαν να τερματίσουν εκεί τη Μαραθώνια Πορεία.

Το υπέρτατο χρέος, που συγκλόνιζε από το πρωί τις συνειδήσεις τους, τους καλούσε να φτάσουν στο τέρμα, στο Πεδίον του Αρεως. Αυτό έπραξαν, πιστοί "της κείνων ρήμασι πειθόμενοι". Οι ψυχές των Νικηφορίδη και Λαμπράκη θα πρέπει να αγαλλιάζουν. Εκείνο όμως που πριν και πάνω απ' όλα διακρίνει τη φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι ότι έδειξε την ανασυγκρότηση του μαχόμενου ειρηνιστικού κινήματος. Αρκούν μόνο δύο στοιχεία που το αποδεικνύουν:

Το ένα είναι η συγκροτημένη πολυπληθής εμφάνιση της νεολαίας. Εδώ το πάθος περίσσεψε. Το άλλο είναι η δύσκολη παράκαμψη που έκανε η Πορεία για να περάσει μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Εδώ, η σταθερότητα του πείσματος και η ελεγχόμενη αυτοσυγκράτηση απέδειξαν την ωριμότητά του. Το κίνημα ειρήνης ανασυγκροτήθηκε στις βάσεις του. Τώρα αρχίζει η νέα του πορεία. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που πρέπει να προσεχτεί σαν κόρη οφθαλμού. Πρέπει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να επικοινωνήσει με τις παλιές του αρχές.

***

Ενα στοιχείο ευνοϊκότατο ήδη υπάρχει. Είναι η συνάντηση της γενιάς των "Λαμπράκηδων", όσων τουλάχιστον παραμένουν στο μαχόμενο ταμπούρι, με τη σημερινή γενιά της νεολαίας της αμφισβήτησης. Το δεδομένο της πείρας με το πάθος συνθέτει την εκρηκτική ύλη στα θεμέλια μιας δηλητηριασμένης κοινωνίας που αργοπεθαίνει. Το ανασυγκροτημένο μαχόμενο ειρηνιστικό κίνημα κρατά στο ένα του χέρι τον κεραυνό της αλήθειας και στο άλλο το λουλούδι της ζωής. Στη σκέψη του κυριαρχεί η αρχαία γνώση του μέτρου. Το τρίπτυχο της παρατήρησης, της έρευνας και της απόδειξης συνθέτει αυτή τη γνώση του για τα τωρινά και τα μελλούμενα. Είναι η κραυγή του ζωντανού, που θέλει να απαλλαγεί από τα βαρίδια μιας αρχαίας σκουριάς...

***

Τα πάντα όλα όσα συμβαίνουν στη διεθνή κοινωνία των ανθρώπων θα περάσουν κάτω από το αδέκαστο κριτήριο της Ορθής Λογικής του. Ιμπεριαλισμός, μιλιταρισμός, καπιταλισμός, πόλεμος, ειρήνη, ελευθερία, καταπίεση κι όλα όσα συνθέτουν τη διεθνή ζωή θα επανεξεταστούν σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Εθνος, εθνισμός, διεθνισμός πρέπει να αναλυθούν σε αντίθεση με την εκφυλιστική τους παραμόρφωση, του εθνικισμού και του υπερεθνισμού. Το "πάτριον χρέος" πρέπει να διαχωριστεί από την πατριδοκαπηλία.

Ο αγώνας "υπέρ βωμών και εστιών" πρέπει να απαλλαγεί από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας των καπήλων. Η ιστορική προσφορά των Ελλήνων στην ανθρώπινη εξέλιξη πρέπει να επανέλθει στο θρόνο των αναλλοίωτων οικουμενικών αξιών, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και το δηλητήριο ενός έρποντος ανήμπορου σοβινισμού. Η νέα πορεία του ανασυγκροτημένου ειρηνιστικού κινήματος εξελίσσεται σε συμπληγάδες μιας εθνικής καταφρόνιας κι ενός κοινωνικού ξεπεσμού. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στα εξωτερικά της σύνορα. Τρόφιμοι των ευρωενωσιακών κοινοβίων και πράκτορες ξένων συμφερόντων, κλεισμένοι σε φανταχτερές βιτρίνες ενός εκφυλισμένου καταναλωτισμού, απλώνουν το γκρίζο σύννεφο της πείνας και του φόβου πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων. Ξένοι ισχυροί προστάτες του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν τη γένεση μιας νέας αποικιοκρατίας, πρωτόγνωρης για την ευρηματικότητα της βίας της. Ο Θεός και ο Μαμμωνάς μπερδεύονται στα μάτια των ανθρώπων. Ο ναός της Αρετής, της Σοφίας και του Πρωτοχριστιανισμού καταστρέφεται. Στη θέση του τοποθετείται το απέραντο χάος του διεθνούς χρηματιστηριακού τζόγου.

Τα όπλα, τα ναρκωτικά και η πορνεία γίνονται τα επικερδέστερα εμπορεύματα της διεθνούς αγοράς. Εδώ υποτάσσεται κάθε υλική, ηθική και πνευματική ικμάδα του έθνους. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δημιουργείται η νέα πορεία του ανασυγκροτημένου κινήματος ειρήνης. Είναι ένα μέτωπο κατά του μιλιταριστικού ιμπεριαλισμού και της αντικοινωνικής μονοπωλιακής εκμετάλλευσης. Είναι ένα μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλά θα ειπωθούν για τη νέα πορεία του ειρηνιστικού κινήματος. Αυτό που επισημαίνεται αυτή τη στιγμή είναι η ανάγκη να συνεχίσει να βρίσκεται στους δρόμους, στις γειτονιές. Οι μαχητές της ειρήνης να συνεχίσουν την παρουσία τους και να μιλήσουν για όλα. Από τη συνέχεια αυτή θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία του μαχόμενου κινήματος ειρήνης.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στη Μαραθώνια Πορεία (1998-05-17 00:00:00.0)
Ολοι αύριο στη Μαραθώνια Πορεία (1998-05-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-05-16 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους (1998-05-10 00:00:00.0)
Αγωνιστική αλληλεγγύη (1998-05-03 00:00:00.0)
Μέρες αγώνα... (1998-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ