Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Και το μουσικό παραμύθι αρχίζει...

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η μουσική εκδήλωση, για τα 80χρονα του ΚΚΕ, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά και αφηγητή το Σπύρο Παπαδόπουλο

"Το φλάουτο κάνει το πουλί... το όμποε την πάπια... το κλαρινέτο κάνει τη γάτα... το φαγκότο τον αυστηρό παππού του Πέτρου... τρία κόρνα παίζουν τον γκρίζο λύκο... τα έγχορδα, όλα μαζί, τον Πέτρο τον σπουδαίο... τους κυνηγούς τα ξύλινα πνευστά... τύμπανα και γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές των κυνηγών!"

Μια μουσική ιστορία, ένα παραμύθι για μεγάλους και παιδιά, "Ο Πέτρος και ο Λύκος" του Σεργκέι Προκόφιεφ, που εκτυλίχτηκε μαζί με πολλές άλλες μουσικές ιστορίες, που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, προχτές, στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, στη συναυλία που έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά και με την αφήγηση του Σπύρου Παπαδόπουλου. Συναυλία που εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Κι ένα διαφορετικό κάλεσμα σε ένα είδος μουσικής με έντονο και διάχυτο το λαϊκό έρεισμα, που εγκλωβίζεται, όμως, σε "ειδικές" αίθουσες και που δεν της επιτρέπεται να αναπτυχθεί ποικιλότροπα, να συναντηθεί με το πλατύ κοινό καθώς ασφυκτιά στα στενά όρια των καλλιτεχνικών γραφείων, των "χορηγών" και της λογικής Λαμπράκη.

Με ορμή και γιορτή

"Το πρώτο μέρος της συναυλίας έχει κάτι κοινό", είπε ο Αλκης Μπαλτάς,"είναι όλα ελληνικά έργα του 20ού αι". Ετσι οι "12 Λαϊκοί Σκοποί" του Γιάννη Κωνσταντινίδη ή καλύτερα του γνωστού μας Κώστα Γιαννίδη, από τον κύκλο "44 Λαϊκοί Σκοποί", ταίριαξαν αρμονικά με τα "Δακρυσμένα Μάτια" από τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη "Λιποτάκτες" που γράφτηκαν την ίδια χρονιά. Και η "Μουσική για νέους" του Αλκη Μπαλτά απέστειλε το μήνυμα για την ελπίδα που κρατιέται από το παρελθόν, για να σκαρφαλώσει στο μέλλον. Ηταν, άλλωστε, "Μουσική για νέους" σε τρία μέρη όπως είπε ο ίδιος ο συνθέτης και διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής "το πρώτο εκφράζει την ορμή των νέων, το δεύτερο είναι λυρικό, ερωτικό και το τρίτο είναι η χαρά, η γιορτή".

Στο δεύτερο μέρος της η συναυλία έγινε αλλιώτικη, μια συναυλία με τα ζώα του δάσους και τον Πέτρο και το Λύκο που γυροφέρνει... Και ο Σπύρος Παπαδόπουλος αφηγούνταν: "με το που καταλαβαίνει ο Λύκος ότι πιάστηκε, αρχίζει να χοροπηδάει απελπισμένα για να ξεφύγει... όσο πιο πολύ χοροπηδάει ο λύκος, τόσο πιο πολύ σφίγγει η θηλιά γύρω από την ουρά του".

Κι οι μεγάλοι άκουγαν χαμογελώντας τρυφερά και οι μικροί συνεπαίρνονταν και έπλαθαν δικές τους ιστορίες... με ήρωες, ίσως, τους εαυτούς τους και "Λύκους" ό,τι τους κάνει να πικραίνονται...

Το τελευταίο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο σε ένα μιούζικαλ κλασικό πλέον. Στο "West Side Story", για το οποίο τη μουσική έγραψε ο Λέοναρντ Μπερνστάιν. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ερμήνευσε τα κομμάτια "I feel pretty", "Maria" και "America".

Δεκάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τιμώντας 80 χρόνια ιστορίας, παρουσίας και αγώνων του ΚΚΕ. Δεκάδες ήταν εκείνοι που γύρισαν το βλέμμα στο χτες, για να κοινωνήσουν την ελπίδα για το αύριο με σκοπούς και μελωδίες διαχρονικές. Ανάμεσά τους ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κι ακόμα οι αντιπρόσωποι από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα 50 χωρών.

Από το χώρο των καλλιτεχνών και λογοτεχνών την εκδήλωση παρακολούθησαν οι: Αλέκα Παϊζη (ηθοποιός), Ιωάννα Καρατζαφέρη (συγγραφέας), Κώστας Νίτσος (τέως διευθυντής Εθνικού Θεάτρου), Γιώτα Βέη (τραγουδίστρια), Ασπασία Τζιτζικάκη (ηθοποιός), Τόνια Χαρατσίδη (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας), Εφη Ροδίτη (ηθοποιός), Δημήτρης Χριστοδουλίδης (μουσικοσυνθέτης). Επίσης οι: Γιώργος Τσαπόγας και Μιχάλης Βαρδάνης (Επιτροπή Δημοψηφίσματος Μάαστριχτ), Μανώλης Μαθιουδάκης (Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ), Χρήστος Θεοχαράτος (δημοσιογράφος), Βασίλης Αναστασόπουλος (Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού), Χάρης Παπαμάργαρης (πρόεδρος ΕΕΔΔΑ), Δημήτρης Χατζηπαναγιώτης (ΕΕΔΔΑ), Γιάννης Σαμαράς (καθηγητής Πανεπιστημίου), Θανάσης Ζέρβας (μουσικολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου), Γιάννης Δομνάκης (επίτιμος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας), Παναγιώτης Μακρής (επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής), Χρήστος Τριάντης (πρόεδρος συνταξιούχων ΤΕΒΕ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τον Αλκη Μπαλτά (2023-11-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-10-17 00:00:00.0)
Ηχοι ελευθερίας και λεβεντιάς (1999-03-24 00:00:00.0)
Συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1998-05-20 00:00:00.0)
Συναυλία με την ορχήστρα της ΕΡΤ (1998-05-19 00:00:00.0)
Με τη "γλώσσα" της μουσικής (1998-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ