Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αμφίρροπος ο δεύτερος γύρος

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Το ερώτημα ποιο πολιτικό σχήμα θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους οι Ούγγροι πολίτες.

Σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών και η αναμέτρηση θα είναι ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα που αναδείχτηκαν μετά τον πρώτο γύρο, που έγινε στις 10 του Μάη. Το κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα" του πρωθυπουργού Γκιούλα Χορν που κρατά τα σκήπτρα της εξουσίας από το 1994 θα αναμετρηθεί με την "Ενωση Νεαρών Δημοκρατών". Οι Σοσιαλιστές είχαν έρθει μεν πρώτο κόμμα στον πρώτο γύρο διατηρώντας σχεδόν στο ακέραιο το ποσοστό του 1994 (δηλαδή 32,25% έναντι του 32,96%), όμως η μέχρι τώρα κυβέρνηση εξήλθε εξασθενημένη, μια και ο εταίρος των Σοσιαλιστών στον κυβερνητικό συνασπισμό, η "Ενωση Ελεύθερων Δημοκρατών" υπέστη σημαντικές απώλειες, μειώνοντας τη δύναμή της (από 19,76% σε μόλις 7,9%), κάνοντας πολύ δύσκολο το εγχείρημα της επανάληψης του σεναρίου του 1994.

Παράλληλα οι "Νεαροί Δημοκράτες" ενισχύονται, πιθανά με την ανάδειξη στην τρίτη θέση, του δεξιού εθνικιστικού "Κόμματος των Μικρών Αγροτών" και την επιτυχία του ακροδεξιού "Κόμματος της Αλήθειας και της Ζωής", να εξασφαλίσει με ποσοστό 5,5% την είσοδό του στη Βουλή. Ετσι η αναμέτρηση Σοσιαλιστών - Νεαρών Δημοκρατών αναμένεται να είναι σήμερα Κυριακή, "στήθος με στήθος".

Αυτή η ασάφεια οδηγεί σε μια σειρά εικασίες ως προς το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα. Μια συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλιστών - Ενωσης Ελεύθερων Δημοκρατών θεωρείται εξίσου πιθανή όσο και ένας δεξιός συνασπισμός με επικεφαλής τους Νεαρούς Δημοκράτες του Βίκτορ Ορμπάν.Ενώ, δεν αποκλείεται ακόμη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας, τόσο των Σοσιαλιστών όσο και των Νεαρών Δημοκρατών. Παρατηρητές πιστεύουν πως καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των μεθαυριανών εκλογών θα παίξει το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο (63,5%), ήταν ιδιαίτερα χαμηλό στον πρώτο γύρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ