Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ευθύνες σε λαϊκούς υπαλλήλους

Διαχωρισμό των ευθυνών μεταξύ λαϊκών και κληρικών σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας, κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε χτες για δεύτερη μέρα για να συνεχίσει τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών της Εκκλησίας.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις, οι οποίες είναι ομόφωνες, μετά από εισήγηση του μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, προέδρου της Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτές καταλογίζονται ευθύνες για τα διαχειριστικά ελλείμματα σε λαϊκούς υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας, στους δε κληρικούς, προϊσταμένους των συγκεκριμένων υπαλλήλων, καταλογίζονται μόνο ευθύνες για "αμέλεια" και "επιπολαιότητα". Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χτες, η ΔΙΣ που θα συνεχίσει τη μελέτη του πορίσματος, θα ζητήσει ονομαστικά από τους λαϊκούς υπαλλήλους που ενέχονται να επιστρέψουν εντός 48 ωρών τα "οφειλόμενα και ελλείποντα".

Με την ίδια απόφαση τίθενται σε διαθεσιμότητα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που κατονομάζονται στο πόρισμα και κινείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος διέταξε τον παραπέρα έλεγχο των παραστατικών δαπανών εκτέλεσης εργασιών συντήρησης εκκλησιαστικών κτιρίων. Ακόμη αποφάσισε να στείλει το πόρισμα προς την ανακρίτρια του 10ου Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος που διαξάγει την κύρια ανάκριση μετά από έγγραφο της 6 Ιούλη της Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κενά που διαπιστώνονται κυμαίνονται μεταξύ 6 και 10 εκατομμυρίων δραχμών και οι ευθύνες προσωποποιούνται σε περίπου δέκα υπαλλήλους. Ωστόσο, φαίνεται πως το όλο θέμα της διαχείρισης των οικονομικών της Εκκλησίας αποτελεί περισσότερο αντικείμενο εκμετάλλευσης στα πλαίσια των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που λειτουργούν στους κόλπους της Εκκλησίας. Ετσι ο έλεγχος που ασκείται έχει μετατραπεί σε όπλο της νέας, υπό τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, εκκλησιαστικής τάξης, ενάντια στην παλιά υπό τον Σεραφείμ κυρίαρχης ομάδας με στόχο να την παραμερίσει πλήρως. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ένα μέρος του ποσού που λείπει έχει επιστραφεί από αυτούς που φέρονται ως υπεύθυνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ