Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Συλλαλητήριο με συμμετοχή κόσμου απ' όλη τη ΒΔ Ελλάδα οργανώνει στις 15 Ιούλη στα Γιάννενα η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωαννίνων ως πρώτο βήμα έκφρασης της αντίθεσης του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα που απευθύνει προς τους κατοίκους της περιοχής η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ιωαννίνων επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα:

"Ακόμα δεν κόπασαν τα τύμπανα του πολέμου που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στη Βοσνία. Ακόμα δεν ξεπλύθηκε το αίμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας που χύθηκε άφθονο για χάρη της "νέας τάξης πραγμάτων". Ενώ τα σχέδια του διαμελισμού της Κύπρου, του διαχωρισμού και της αμερικανικής κυριαρχίας στο Αιγαίο υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς.

Ομως, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για τους ιμπεριαλιστές. Σχεδιασμένα αναστατώνουν τα Βαλκάνια. Υποδαυλίζουν διενέξεις μεταξύ των κρατών, αμφισβητούν τα σύνορα, ξεσηκώνουν τις μειονότητες και τις χρησιμοποιούν στο παιχνίδι τους. Καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό όπου μπορούν. Στρέφουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλον. Αξιοποιούν τη στάση των κυβερνήσεων των βαλκανικών κρατών, που πρόθυμα τους υπηρετούν. Το πρόσχημα της επιβολής της ειρήνης προβάλλεται για να συσκοτίσει τους πραγματικούς στόχους των αδίστακτων πολυεθνικών του κεφαλαίου και των στρατοκρατικών μηχανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση". Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες των επεμβάσεων στο Κόσσοβο. Ετοιμάζουν ένα καινούριο σφαγείο του λαού της περιοχής αυτής, για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Σερβίας και του λαού της, για να τρομοκρατήσουν τους γειτονικούς λαούς. Οι Αμερικανοί εξοπλίζουν και στηρίζουν πολιτικά και διπλωματικά τους Αλβανούς του Κόσσοβου και, κυρίως, το λεγόμενο απελευθερωτικό στρατό τους. Ετσι, κινδυνεύουν να εμπλακούν και οι γειτονικές χώρες. Ο κίνδυνος να εμπλακεί και η χώρα μας είναι ορατός και μεγάλος. Ηδη οι θερμοκέφαλοι υπερεθνικιστές στην περιοχή μας εμφανίζονται καθημερινά στον Τύπο και προπαγανδίζουν ανοιχτά την επέκταση της αναταραχής στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια. Με στρατιωτικές μονάδες στην Αλβανία, με τη συμμετοχή της στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης κατά των λαών, με τη διατήρηση των βάσεων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, με τη μυστική διπλωματία, με την πολιτική υπέρ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, οι αλυτρωτικές θεωρίες και οι εθνικιστικές διεκδικήσεις, η αμφισβήτηση των σημερινών συνόρων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των λαών των Βαλκανίων". Και η ανακοίνωση καταλήγει:

"Σήμερα μόνο ένας παράγοντας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ο συναγερμός και η αντίσταση των ίδιων των λαών. Καλούμε όλους, άνδρες και γυναίκες, τους νέους και τους συνταξιούχους που έζησαν τον πόλεμο, τους εργαζόμενους με ένα μόνο σκοπό: Να υπερασπίσουμε την ειρήνη, να υπερασπίσουμε τη ζωή, να μην επιτρέψουμε στους ιμπεριαλιστές να πραγματοποιήσουν τα απάνθρωπα σχέδιά τους στη Βαλκανική, στο Κόσσοβο, στη χώρα μας και στην περιοχή γενικότερα. Η ζωή, η πατρίδα μας και η εθνική μας ανεξαρτησία είναι, πριν από κάθε άλλον, υπόθεση του λαού μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ