Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο ώριμοι ν' ανοίξουμε δρόμους

"Για ν' ανοίξουμε δρόμους διαμόρφωσης προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του Μετώπου, πρέπει να πετύχουμε το συντονισμό δράσης των πιο πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης στην περιοχή μας. Γιατί μόνο ένα ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο συνδετικός κρίκος, είναι αυτό που μπορεί να οργανώσει το συντονισμό της πάλης διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων και κινημάτων. Μόνο έτσι θα υπάρξει ενιαιοποίηση της πάλης των εργατών κλωστοϋφαντουργίας της ΒΕΛΚΑ με τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς των μπλόκων. Των μεταλλωρύχων που απολύονται, με τους ΕΒΕ. Των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που ξεπουλιέται, με τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής".

Η διαπίστωση αυτή, που έγινε στη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ την προηγούμενη Κυριακή στη Λιβαδειά, μαζί με τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε και την εμπειρία που ανταλλάχτηκε από τους αντιπροσώπους, δίνει το στίγμα. Υπογραμμίζει, έτσι, και την ποσότητα και ποιότητα της δουλιάς που πρέπει να γίνει, καθώς και την ανάγκη αυξημένης προσφοράς κάθε μέλους και στελέχους για την υλοποίηση του άμεσου πολιτικού στόχου του Κόμματος, τη δημιουργία του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Η πλούσια συζήτηση που έγινε στη Συνδιάσκεψη δίνει τη δυνατότητα στους κομμουνιστές της ΚΟ Στερεάς να συνεχίσουν με μεγαλύτερες δυνατότητες, καλύτερα εξοπλισμένοι ιδεολογικά και πολιτικά, μαζί με την Κομμουνιστική Νεολαία, τους αγρότες και τους ΕΒΕ, το κίνημα των γυναικών, τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, των ΣΣΕ κλπ. και του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει, συνολικά ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΕΕ, της κυβέρνησης, του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Την εισήγηση, εκ μέρους της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, παρουσίασε ο γραμματέας της Λουκάς Γκούνης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε και έκανε παρέμβαση ο Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκαν και οι Δ. Γόντικας και Κ. Παρασκευάς,μέλη του ΠΓ της ΚΕ, Γ. Ποσοτίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γ. Σφυρής,υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος.

Η εισήγηση, αφού αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που καταργεί στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και τις προσπάθειες που κάνει ώστε να περάσει κατακαλόκαιρο τα πιο αντεργατικά μέτρα, κάλεσε τους κομμουνιστές σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ενάντια σ' αυτά τα μέτρα. Στάθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στο μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή, για να τονίσει πως η κυριαρχία των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής είναι ουσιαστικό εμπόδιο για την οργάνωση της δράσης και της συντονισμένης αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ ενάντια σ' αυτές τις επιλογές.

Αλλάζουν οι διαθέσεις

Παρ' όλα αυτά, τονίζεται, αναπτύσσονται προβληματισμοί στο λαό και αλλάζουν διαθέσεις κι αυτό εκδηλώνεται με ριζοσπαστικοποίηση και αγωνιστική διάθεση τμημάτων των εργαζομένων που δέχονται τους αγώνες, ενώ αυξάνει η εμπιστοσύνη των εργαζομένων και η εκτίμησή τους για το ΚΚΕ και κατανοούν και την ανάγκη να δυναμώσει και εκλογικά το Κόμμα.

Ο σωστός προσανατολισμός της Οργάνωσης στα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των εκπαιδευτικών και άλλων καταπιεζόμενων στρωμάτων τα τελευταία δύο χρόνια - επισημάνθηκε - βοήθησε στο να γίνουν βήματα, να οργανωθούν αγώνες και να δημιουργηθούν συσπειρώσεις. Χαρακτηριστική ήταν η διαπίστωση αντιπροσώπου πως "όπου οργανώθηκε η παρέμβαση των κομμουνιστών στο μαζικό κίνημα άφησε θετικά αποτελέσματα, όπως έγινε με τους ανέργους στο Μαντούδι, με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην ίδια περιοχή, που είχαν ως αποτέλεσμα την καλύτερη συσπείρωση και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές". Κάτι που επισημαίνει και η εισήγηση, σημειώνοντας την εμπειρία από τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας και τις δυνατότητες που διαφάνηκαν σε Χαλκίδα, Λαμία και ΤΕΙ και στους πρόσφατους αγώνες των εκπαιδευτικών για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ σε Χαλκίδα και Λαμία.

Η όξυνση των προβλημάτων των αγροτών από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής και, τώρα, η υλοποίηση των αποφάσεων της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000" δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γίνουν κατανοητές οι αιτίες που οδηγούν τους αγρότες στο ξεκλήρισμα, επισήμανε αντιπρόσωπος από τη Βοιωτία, που είπε ότι, τώρα, περισσότεροι αγρότες είναι διατεθειμένοι να μπουν στον αγώνα μαζί μας.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι μέσα από τους αγώνες εκφράστηκε η αλληλεγγύη και συμπαράσταση των άλλων στρωμάτων, εμπόρων, μικρομεσαίων - ενώ στην αρχή είχαν στραφεί εναντίον των αγροτών. Σ' αυτό το σημείο κοινή ήταν η διαπίστωση ότι καθοριστικός μοχλός επικοινωνίας του Κόμματος με την εργατική τάξη και με την αγροτιά, τους ΕΒΕ κλπ., είναι οι παρατάξεις της ΕΣΑΚ, η ΔΗΚΕΒΕ, οι Δημοτικές Κινήσεις σήμερα, η δουλιά της οργάνωσης στα πρωτοβάθμια σωματεία, οι περιοδείες - επισκέψεις στα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς.

Σημαντική μάχη

Ειδική αναφορά έγινε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία τους, ενώ συζητήθηκαν τρόποι και μέθοδοι για ένα πλατύ άνοιγμα των κομμουνιστών στους εργαζόμενους και το λαό, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Αυτή η διάθεση αγώνα μπορεί και πρέπει να εκφραστεί μέσα από τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που υποστηρίζουν οι κομμουνιστές, τονίστηκε.

Ασφαλώς - και ήταν καθαρό αυτό σε όλους τους αντιπροσώπους, όπως φάνηκε από τις ομιλίες τους - για να ανταποκριθούν επαρκώς οι κομμουνιστές στις ανάγκες του αγώνα, είναι απαραίτητο το ιδεολογικό πολιτικό ανέβασμα και ο εξοπλισμός όλων των συντρόφων με τις θέσεις του Κόμματος. Ετσι, μόνο θα μπορεί αποτελεσματικά να παρεμβαίνει η οργάνωση στις εξελίξεις για την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, να παίξει αποφασιστικά το ρόλο της στην ανάπτυξη και το συντονισμό των αγώνων, όπως υπογραμμίστηκε.

Η προηγούμενη δράση και η πλούσια πείρα, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης, κάνει τους κομμουνιστές της Στερεάς - Εύβοιας πιο αισιόδοξους παρά ποτέ. Καθώς οι θέσεις του Κόμματος επιβεβαιώνονται στην ίδια τη ζωή και γίνονται αποδεκτές από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, οι κομμουνιστές της περιοχής είναι αποφασισμένοι να "μπουν στα γεμάτα" στη δράση για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του Μετώπου που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών. Με μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς και αυταπάρνηση, τιμώντας και τα 80χρονα του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές συνεχίζουν τον αγώνα για την επιτυχία των στόχων τους και πρώτα πρώτα στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, κάνοντας ένα πλατύ άνοιγμα στο λαό της περιοχής.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Γραμματέας της ΕΠ επανεκλέχτηκε ο Λουκάς Γκούνης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ