Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συνομιλίες μεταξύ "αξιόπιστων εταίρων"

Ως συνομιλία μεταξύ "ενός αξιόπιστου προμηθευτή προς ένα αξιόπιστο εταίρο", χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ου. Κοέν τη συνάντησή που είχε χτες στην Ουάσιγκτον στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τον Ελληνα ομόλογό του Α. Τσοχατζόπουλο."Συζητήσαμε, σημείωσε, με την Ελλάδα όπως συζητούμε διμερώς και με άλλους ΝΑΤΟικούς εταίρους" για να προσθέσει ότι "έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων".

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 4 τρισ. δραχμών και η εξασφάλιση από τους Αμερικανούς της μερίδας του λέοντος για τις δικές τους πολεμικές βιομηχανίες από αυτό, φαίνεται πως είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στην παρούσα φάση, καθώς το θέμα παραμένει, τυπικά τουλάχιστον, ακόμα ανοιχτό μια και δεν έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις. Ενδεικτικό είναι και το πρόγραμμα των επαφών που πραγματοποιεί ο Α. Τσοχατζόπουλος στις ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται τη μια βιομηχανία μετά την άλλη.

Οσον αφορά το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, δεν είχαν περίοπτη θέση στις συνομιλίες των δύο υπουργών, που έκαναν μόνο σύντομη γενική αναφορά σε αυτά. Το θέμα όμως των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S - 300 συζητήθηκε ανοιχτά, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αντανακλά και την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί. "Το πρόβλημα, είπε, δεν είναι η ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων της Κύπρου. Το πρόβλημα για το οποίο πρέπει να συζητούμε είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος". Από την πλευρά του ο Ου. Κοέν είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών αναζητήθηκαν τρόποι μείωσης της έντασης, ενώ για το θέμα της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων (nο fly zone), για το οποίο τέθηκαν ερωτήματα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι "είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να διερευνηθεί". Στην Κύπρο, σχολίασε ο Ελληνας υπουργός, υπάρχουν πράγματι ενισχυμένοι εξοπλισμοί και πρόσθεσε ότι "η λύση για μας είναι μία: είναι η πολιτική αποστρατιωτικοποίησης που έχει προταθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθούν και να καταργηθούν ολοσχερώς οι εξοπλισμοί".

Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, ο Αμερικανός υπουργός τάχθηκε υποκριτικά υπέρ μιας πολιτικής λύσης στην κρίση, ενώ από διπλωματικές πηγές εκφραζόταν "ανησυχία" και διατυπωνόταν η άποψη ότι η εξάντληση όλων των ειρηνικών προσπαθειών φέρνει πλέον προ των πυλών το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ