Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η δουλιά για το Μέτωπο να διαπερνά όλες τις πλευρές της δράσης μας

Παρεμβαίνοντας στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

"Δύο χρόνια μετά το 15ο Συνέδριο βασικό ζήτημα προτεραιότητας στην όλη δουλιά μας, είναι η αναγκαιότητα δράσης για τη δημιουργία προϋποθέσεων οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και το γεγονός της ολόπλευρης αφομοίωσης των θέσεων του Κόμματος και κυρίως της καλύτερης επεξεργασίας μιας σειράς ζητημάτων και πλευρών της δουλιάς που σχετίζονται με το Μέτωπο και γενικά και από κάθε συγκεκριμένη οργάνωση. Είναι άξιο επισήμανσης να πούμε ότι ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας θα παίξει η Εργατική Τάξη. Και η Στερεά έχει εδώ να παίξει σημαντικό ρόλο. Η δουλιά στα εργοστάσια, στους άλλους τόπους δουλιάς των εργατοϋπαλλήλων αποκτά άμεση προτεραιότητα, χρειάζεται επιτάχυνση των ρυθμών, ποιοτικό άλμα στη δουλιά της ΚΟ.

Ταυτόχρονα, όμως, επειδή η Στερεά είναι και αγροτική περιοχή, ενώ ταυτόχρονα έχει και αρκετά μεσαία στρώματα, ΕΒΕ, στις πόλεις της περιοχής, πρέπει στη δουλιά της να επεξεργαστεί καλύτερα την παρέμβαση και σ' αυτά τα στρώματα και τη σύνδεση της δουλιάς με την εργατική τάξη.

Σωστά η εισήγηση λέει ότι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο μόνο με την Εργατική Τάξη δε γίνεται. Αλλο αν σ' αυτό η Εργατική Τάξη θα παίζει πρωτοπόρο ρόλο. Ομως στο μέτωπο θα δρουν και οι άλλες δυνάμεις των μεσαίων στρωμάτων, που αντικειμενικά θα κουβαλάνε και τις μικροαστικές αντιλήψεις αυτών των στρωμάτων. Μάλιστα, οι απόψεις αυτές πρέπει να πούμε, ότι όχι μόνον θα είναι έντονες, αλλά θα αποτελούν αντικείμενο συνεχούς αντιπαράθεσης ιδεολογικής και πολιτικής, στα πλαίσια του Μετώπου.

Η δουλιά μας για τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου πρέπει να διαπερνά όλες τις πλευρές της δράσης μας, να είναι ενταγμένη στην προοπτική και δυναμική της ίδιας της ταξικής πάλης. Είτε αφορά τη δράση μας στο μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, είτε την οργανωτική δουλιά και την ισχυροποίηση των κομματικών οργανώσεων, είτε αφορά τη δράση μας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Δεν είναι δηλαδή πράγματα ξεχωριστά αυτά. Δεν είναι μια δουλιά αυτή για το Μέτωπο, κι άλλη για την εργατική τάξη και τους ΕΒΕ ή τους αγρότες, άλλη για τα οργανωτικά μας κι άλλη για τη μαζική δράση μας. Ολα σχετίζονται, όλα έχουν οργανική συνάφεια, σχέση μεταξύ τους. Απ' την επεξεργασία των κοινών αιτημάτων και στόχων μέχρι και τις μορφές πάλης, συντονισμού, αλληλεγγύης, μέχρι και την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Ετσι για παράδειγμα, για να μπορέσεις να κινήσεις σε κοινή δράση, συμπαράταξη και αλληλεγγύη τους αγρότες και τους ΕΒΕ προς τους τραπεζοϋπάλληλους π.χ. της Ιονικής ή προς τους εκπαιδευτικούς, δε φτάνει μόνο η επίκληση του συναισθήματος για τους "καημένους" τους απεργούς που τους χτυπάνε τα ΜΑΤ... Κι αυτό φυσικά μπορείς και πρέπει να το προβάλεις, δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα ο αυταρχισμός. Για να βαθύνει, όμως, η συμμαχία, χρειάζεται να επεξεργαστείς βαθύτερα κοινά αιτήματα και στόχους. Ο αγρότης μπορεί να κατανοήσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης των Τραπεζών, όχι κυρίως από τα αρνητικά που δημιουργούνται στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων στο χώρο δουλιάς τους, αλλά κυρίως από το τι επιπτώσεις έχει αυτή η ιδιωτικοποίηση στον ίδιον. Και μάλλον από κει πρέπει να ξεκινήσουμε για να βγει ενεργά στον αγώνα. Κι εδώ είναι που έχουμε δυσκολίες και πρέπει να κάνουμε πιο συγκεκριμένη δουλιά το επόμενο διάστημα.

Σήμερα γίνονται διεργασίες μέσα στο λαό και στους κόλπους των άλλων κομμάτων. Ομως δεν είναι καθόλου νομοτελειακό ότι αυτές οι διεργασίες θα είναι ριζοσπαστικές και υπέρ του Κόμματος. Χρειάζεται συνεχώς να τις παρακολουθούμε, να τις μελετάμε, να παρεμβαίνουμε. Πολύ εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν στα κόμματα του κατεστημένου ή και να πάνε και πιο συντηρητικά, αντιδραστικά. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν και τέτοια φαινόμενα. Ας μην ξεχνάμε την ένταση της ανεργίας, την ύπαρξη πολλών αλλοδαπών εργατών και την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού, το ρόλο της Εκκλησίας στην καλλιέργεια μεταφυσικών και άλλων αντιλήψεων, τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, κλπ. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, επαφή άμεση με τον κόσμο, μελέτη των διεργασιών που συντελούνται σε καθημερινή βάση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ