Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στόχος η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η ενίσχυση και επικύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, είναι οι δύο βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου, κατά το τρέχον εξάμηνο, στο θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό συνάγεται από δηλώσεις τις οποίες έκανε λίγο μετά το τέλος των εργασιών ημερίδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για το θέμα της απασχόλησης, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καγκελάριος της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα,χτες, στις Βρυξέλλες. Ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούν η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας το σαφές μήνυμα της ΕΕ, σε σχέση με την ευρωπαϊκή της προοπτική, έστω και αν η Τουρκία, όπως ανέφερε, δεν είναι σε θέση ακόμα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεδομένου ότι δεν πληροί τα κριτήρια που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, στο θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, θα είναι η μεταβολή των τουρκικών απόψεων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Η αυστριακή διπλωματία, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει να εννοηθεί, από την ημέρα που πέρασε η προεδρία στη Βιέννη, ότι συναρτά την αλλαγή ρότας της Τουρκίας στο θέμα της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της ΕΕ για την Τουρκία και ότι αναμένει από την τουρκική πλευρά τα πρώτα νέα δείγματα γραφής επί του θέματος. Εν αναμονή όμως, βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δε φαίνεται να βιάζεται να ανταποκριθεί στο "κέλευσμα" που της απηύθυνε η Σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ να παρουσιάσει ένα (νέο;) πλαίσιο προτάσεων για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν πρόσφατα ότι η προτροπή του Κάρντιφ αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο μελέτης της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής και ότι η διαδικασία αυτή θα περατωθεί μάλλον μετά το καλοκαίρι.

Βασική προτεραιότητα το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι θέσεις της αυστριακής προεδρίας εμφανίζονται σαφείς. Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε χτες στις Βρυξέλλες, ότι το Κυπριακό είναι μια από τις βασικές προτεραιότητές της και ανακοίνωσε ότι ο Ντέιβιντ Χάνεϊ θα συνεχίσει και το τρέχον εξάμηνο τις δραστηριότητές του στο ζήτημα της Κύπρου. Ο Αυστριακός προεδρεύων κατέστησε σαφείς τις ευθύνες της τουρκοκυπριακής πλευράς, για την εμμονή της να μη συμμετάσχει στην κυπριακή ομάδα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχιστούν, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου.

Στα Κατεχόμενα ο Καρανταγί

Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ανακοινώθηκε από τη γραμματεία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η επίσκεψη του στρατηγού Καρανταγί στην Κύπρο, αποτελεί ανταπάντηση στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ