Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μακριά από τους λουόμενους τα ταχύπλοα

Εκτός των παραλιών που συχνάζουν οι λουόμενοι θα είναι τα τζετ σκι τα κρις κραφτ και τα άλλα ταχύπλοα σκάφη, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς το δικαστήριο έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένος (3131/1994).

Στη σημαντική αυτή απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι τα μηχανοκίνητα και ταχύπλοα σκάφη μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικές ακτές που θα προορίζονται αποκλειστικά γι' αυτή τη χρήση. Επομένως, στο εξής οι λιμενικές αρχές και οι κατά τόπους δήμοι και κοινότητες δε θα μπορούν να χορηγούν αφειδώς άδειες σε επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ με ταχύπλοα σκάφη και κυρίως σε παραλίες λουόμενων.

Συγκριμένα, το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματικές (άρθρο 21) τις πράξεις της διοίκησης για εγκατάσταση επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ στη νήσο Σύρο. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι της Κοινότητας Κυδωνίας της Σύρου και ζητούσαν την ακύρωση των αποφάσεων, με τις οποίες εγκρίνονταν η εγκατάσταση εξέδρας πρόσδεσης ταχύπλοων σκαφών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, όπου αναφέρεται ότι οι ακτές πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και να υπάρχει ήπια διαχείριση και ανάπτυξη αυτών των παραλιών. Επίσης, στην απόφαση επισημαίνεται ότι τα ταχύπλοα σκάφη προκαλούν θόρυβο, ρύπανση και γενικότερα παρενοχλούν τους λουόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ