Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγιναν όλα στάχτη

Τραγικές φιγούρες οι άνθρωποι ανάμεσα στα αποκα'ϊδια των περιουσιών τους

Σχεδόν δέκα μέρες έχουν περάσει. Στον αέρα η οσμή καμένου ξύλου υπάρχει ακόμα. Το Πανόραμα Ωρωπού, ήταν πευκόφυτο, αλλά τώρα είναι μόνο αποκαϊδια. Οι κάτοικοι με τη βοήθεια γειτόνων, που γλίτωσαν από τη φωτιά, αλλά χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν ό,τι απέμεινε. Αλλά ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί.

"Ο,τι άφησε η φωτιά το καλοκαίρι, θα τα πάρει το νερό το χειμώνα", μονολογούν και "παραδίδουν" τα αποκαϊδια των περιουσιών τους στον παλιατζή, αφού σχεδόν τα πάντα είναι πια... για πέταμα.

Με την άφιξη του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και του υποψήφιου νομάρχη Αν. Αττικής με τη ΝΑΣ Ν. Στεφανίδη, οι άνθρωποι αφήνουν λίγο το γκρέμισμα και βγαίνουν στις "πόρτες" των σπιτιών προσπαθώντας να μάθουν κάτι παραπάνω.

"Κανείς δε μας λέει τίποτα, αν και πέρασαν από τη Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ και καταμέτρησαν τις καταστροφές", λέει ο Θ. Αράπης,κάτοικος του Πανοράματος. "Πετάμε ό,τι απόμεινε μισοκαμένο και περιμένουμε". Το μόνο που έχει μείνει στην πραγματικότητα είναι οι κολόνες του σπιτιού. Και οι στάχτες!

Την ίδια εικόνα έχει και το σπίτι του Μ. Χρονάκη.Πήγαν με τη γυναίκα του σε ξενοδοχείο, που έχει μισθώσει η κοινότητα. Ο αδερφός του, Γ. Χρονάκης,που μένει κοντά, μας λέει: "Ο αδερφός μου έχει μείνει στο δρόμο. Είναι μόνιμος κάτοικος και ζει την οικογένειά του με αναπηρική σύνταξη. Δεν έρχεται πια εδώ. Δεν αντέχουν να βλέπουν. Οι κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη σε μια ώρα".

Δυο δρόμους πιο κάτω βρίσκεται το σπίτι του Κ. Κανάρη, όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη κάτω από το πεύκο της αυλής - το μοναδικό που γλίτωσε στην περιοχή. "Με τη φωτιά καταστράφηκε το μισό σπίτι και τα πιο πολλά υπάρχοντά μας", λέει ο Κ. Κανάρης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής και άνεργος αυτή την περίοδο. "Αν περιμένουμε τη βοήθεια της πολιτείας για να φτιάξουμε το σπίτι, τότε θα μείνουμε για πολύ καιρό άστεγοι. Ας είναι καλά οι συγγενείς και οι φίλοι που βοηθάνε".

Η κατάσταση στον Ωρωπό είναι τραγική. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας, Παναγιώτης Χονδρός, τα οχήματα της Πυροσβεστικής καθυστέρησαν μιάμισι με δύο ώρες, λόγω των πολλών μετώπων της φωτιάς. Μετά και την καταγραφή των ζημιών από την κοινότητα και από τα συνεργεία της Νομαρχίας, το αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν 98 σπίτια κατεστραμμένα πολλά από αυτά ολοσχερώς, ενώ τα 25 από αυτά ήταν μόνιμες κατοικίες. Επίσης "στάχτη" έγιναν 2.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, τα οποία όπως επισήμανε ο κοινοτάρχης, "ευελπιστούμε να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέα". Καταστροφές σημειώθηκαν στο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικογενειακή τραγωδία στη Λέσβο(2022-09-20 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των κατοίκων, στην πρώτη γραμμή, για αποζημίωση 100%, αντιπλημμυρικά μέτρα, προστασία της ζωής(2021-08-12 00:00:00.0)
Πύρινη κόλαση στη Βορειοανατολική Αττική(2017-08-15 00:00:00.0)
Κι άλλη πυρκαγιά χτες στην Αιγιάλεια(2007-08-07 00:00:00.0)
«Καμένες» ζωές...(2004-07-11 00:00:00.0)
Τ' απομεινάρια μιας εμπρηστικής πολιτικής!(1998-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ