Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σιγοκαίγεται ολόκληρη η χώρα!

Οι φωτιές καίνε καθημερινά το δασικό πλούτο της χώρας! Μεγάλες καταστροφές στην Περαχώρα και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, στη Μεσσηνία, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και τον Ολυμπο. Βάρη, Κορωπί, Πικέρμι, Σχοινιάς, Αχαρνές συμπληρώνουν το παζλ των πυρκαγιών, που εκδηλώνονται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα

Συνεχίζεται ο αφανισμός των δασικών εκτάσεων της Ελλάδας από τις πυρκαγιές. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, μαινόταν η φωτιά στην Περαχώρα Κορινθίας, που, σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, έχει καταστρέψει 30.000 περίπου στρέμματα με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες. Τέσσερις πυρκαγιές έπληξαν την Αττική και οχτώ άλλες περιοχές της χώρας.Η φωτιά στην Περαχώρα απείλησε χτες το απόγευμα τον οικισμό Βουλιαγμένη και γι' αυτό το λόγο διατάχθηκε η εκκένωσή του. Η πυρκαγιά, που μαινόταν από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή με τέσσερις εστίες, ενισχύοντας την άποψη ότι οφείλεται σε εμπρησμό. Το μέτωπο της καταστροφής είχε χτες μήκος δέκα χιλιομέτρων. Το βορινό ήταν σε ύφεση, ενώ το νότιο επεκτεινόταν ανεξέλεγκτα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνέχεια κατευθύνσεις. Στον τόπο επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 22 οχήματα και δύο αεροσκάφη να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Ανεξέλεγκτη έκαιγε και η φωτιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας από την Κυριακή.

Στην Αττική, στις 11.40 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στις Αχαρνές, σε ρέμα ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και στρατόπεδο του Μηχανικού. Τα πληρώματα 13 οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος έλεγξαν τη φωτιά σχετικά γρήγορα. Αποφεύχθηκε, έτσι, η επέκτασή της στις αποθήκες χλωρίου των διυλιστήριων της ΕΥΔΑΠ. Στις 12.40 ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στη Βάρη,που συνέχισε την πορεία της μέχρι το Κίτσι Κορωπίου.Στον τόπο βρίσκονταν 80 πυροσβέστες με 25 οχήματα και δυο αεροπλάνα που έλεγξαν την πυρκαγιά το βράδυ. Τέσσερις κατοικίες και τα θερμοκήπια "Φλεριανού" υπέστησαν ζημιές. Στις 13.10 ξέσπασε φωτιά στο Πικέρμι, όπου επενέβησαν 25 πυροσβέστες και στις 14.10 στα Δικαστικά στον Σχοινιά.Και στις δυο πυρκαγιές απειλήθηκαν σπίτια. Οι αλλεπάλληλες φωτιές οδήγησαν σε διασπορά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αναγκάστηκε να δώσει τη μάχη της κατάσβεσης σε πολλά μέτωπα. Στον Σχοινιά δεν έστειλε δυνάμεις από την αρχή, αφού η φωτιά δεν απειλούσε σπίτια. Ωστόσο, 20 άνδρες με τρία οχήματα και τρεις υδροφόρες επιχείρησαν την κατάσβεση της φωτιάς. Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος εκτιμά ότι οι φωτιές οφείλονται σε εμπρησμούς.

Εξάλλου μαινόταν μέχρι τη νύχτα η φωτιά στην Κούβελα Μεσσηνίας, που καίει δάση από την περασμένη Παρασκευή. Στον τόπο επιχειρούσαν να ελέγξουν τη φωτιά 40 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.Συνεχίζονταν οι πυρκαγιές στηνΚρανιά Ολύμπου,όπου επιχειρούσαν 50 άτομα και δυο αεροπλάνα,στην Καστανούσα Σερρών,ενώ ξέσπασαν φωτιές στη Μεθώνη Μεσσηνίας,στο Θερμό Ικαρίας,στη Μικροκώμη Θεσσαλονίκης και στον Αγ. Ηλία Καλαμάτας.

  • Στο μεταξύ, χτες, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή σε ομάδες εθελοντικής πυρασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η νομαρχία και με αφορμή τις δυο εμπρηστικές προσπάθειες που έγιναν χτες στην περιοχή της, καλεί το λαό σε εθελοντική πυρασφάλεια, τονίζοντας πως η προστασία του Υμηττού αφορά όλους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά στα τηλέφωνα: 66.59.823, 66.59.106, 60.42.214 - 6.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ