Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο σε αυθαίρετα από το ΣτΕ

Μπλόκο στην πολεοδόμηση αυθαίρετων οικιστικών περιοχών προσπαθεί να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς έκρινε μη νόμιμο και επέστρεψε στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης περιοχής δεύτερης κατοικίας στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης. Το ΣτΕ αρνείται να εγκρίνει την πολεοδόμηση αυθαίρετων περιοχών δεύτερης κατοικίας, επειδή έκρινε ότι δεν έχει τηρηθεί κανένα από τα κριτήρια του νόμου 2242/94.

Αν και το ΣτΕ συμφώνησε κατά πλειοψηφία στη συνταγματικότητα του νόμου 2242/94 για την πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας, τώρα διαπιστώνει ότι κατά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη νομιμοποίηση ή την ένταξη στο Σχέδιο δεν έχουν τηρηθεί ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές του νόμου και γι' αυτό έκρινε αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα.

Στην απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι πρέπει τα Προεδρικά Διατάγματα να συνοδεύονται από ουσιαστικές αλλαγές (χάραξη οδών, καθορισμός κοινόχρηστων χώρων κλπ.), πράγμα που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του ΣτΕ ότι οι αλλαγές αυτές είναι επιβεβλημένες ακόμη και στην περίπτωση που μια περιοχή έχει διαμορφωθεί πολεοδομικά από το μεγάλο αριθμό κατοικιών που έχει κτιστεί ανεξέλεγκτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ