Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ζει μέσα από τους αγώνες μας

Δεκαοχτώ χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου μπροστά από την πύλη της ΕΤΜΑ, οι ίδιοι πόθοι, τα ίδια οράματα παραμένουν και σήμερα επίκαιρα.

Η Σωτηρία αγωνιζόταν ενάντια στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, η επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ενάντια σε κατακτημένα με πολλούς αγώνες δικαιώματα των εργαζομένων, πιο σκληρή από ποτέ. Το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση καταπατούνται, ενώ το χτύπημα των δικαιωμάτων για δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία για τα παιδιά όλων των εργαζομένων συνεχίζεται.

Το χρονικό της δολοφονίας

Είκοσι οχτώ Ιούλη 1980. Παραμονή της πανεργατικής απεργίας και συγκέντρωσης στην Αθήνα. Ωρα 2.30 το μεσημέρι. Ωρα που σχολάει η πρωινή βάρδια του εργοστασίου της ΕΤΜΑ. Στην πύλη του εργοστασίου φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, μοιράζουν ανακοινώσεις, μιλούν στους εργάτες, τους καλούν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία.

Ανάμεσά τους και η Σωτηρία. Καλεί τους εργάτες να μη σκύψουν το κεφάλι, να συμμετάσχουν στην απεργία και να δώσουν έτσι απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Μάταια προσπαθούν τα αφεντικά και οι μπράβοι της εργοδοσίας να εμποδίσουν τους εργάτες να έρθουν σε επαφή με τους Κνίτες. Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια, τα παράθυρα των πούλμαν διάπλατα, οι εργάτες ακούνε τους κομμουνιστές. Ξαφνικά, ο οδηγός του πούλμαν Μ. Χαρίτος αναπτύσσει ταχύτητα πάνω στη στροφή. Εκείνη τη στιγμή, η Σωτηρία απλώνει τελευταία φορά το χέρι με την ανακοίνωση. Δεν προλαβαίνει. Το πούλμαν πέρασε από πάνω της, συνθλίβοντας τα 21 χρόνια της. Η πικέτα, τα γυαλιά της και λίγα λουλούδια στη ματωμένη άσφαλτο.

Μια οργισμένη συγκέντρωση γίνεται έξω από το εργοστάσιο σε λιγότερο από μισή ώρα. Η κυβέρνηση απαντά με την ακόλουθη δήλωση: "Εξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ συνέβη ένα πολύ λυπηρό ατύχημα. Αλλά δε συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες που καταβάλλονται να πολιτικοποιηθεί το αστυνομικό δελτίο"! Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται, για να αποδειχτεί πως επρόκειτο για ένα"τροχαίο ατύχημα". Ο φυσικός αυτουργός παραπέμφθηκε για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας". Δικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση, που εξαγοράζει προς 200 δραχμές τη μέρα.

Από κείνη τη στιγμή, η σκληρή μάχη της απεργίας στο γκέτο της ΕΤΜΑ δόθηκε και κερδήθηκε. Η τραγική είδηση της δολοφονίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου είχε φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Η διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αττικής και η Εργοστασιακή Επιτροπή Εργαζομένων στην ΕΤΜΑ κήρυξαν απεργία. Στις 9 το βράδυ τα ΜΑΤ χτύπησαν άγρια τους εργάτες. Η συμμετοχή στην απεργία της επόμενης μέρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. "Θα ζεις μέσα από τους αγώνες μας", υπόσχονται χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές στην κηδεία της. Το όνομα της Σωτηρίας ήταν στα χείλη όλων.

Ποια ήταν η Σωτηρία

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, η "Σίσσυ", γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιούνη του 1959. Μετά τις άριστες γυμνασιακές της σπουδές, πέρασε στην Πάντειο, όπου και εκεί διακρίθηκε για την απόδοσή της. Οταν βρισκόταν στο δεύτερο έτος των σπουδών της, το χειμώνα του 1978, πλησίασε την Οργάνωση από μόνη της και ζήτησε να γίνει μέλος της, όπως και έγινε. Υπόδειγμα σεμνότητας και ανοιχτής καρδιάς. Ζούσε δραστήρια τη ζωή της Οργάνωσης και του φοιτητικού συλλόγου της σχολής της. Ηξερε και κατάφερνε να συνδυάζει σωστά την οργανωμένη ζωή, με τη μόρφωση, με τον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ