Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα

Σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Στις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων στο Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μπάμπης Αγγουράκης,με Ερώτηση που απηύθυναν στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ταυτόχρονα αιτούνται και κατάθεση εγγράφων με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να δοθεί πλήρης εικόνα για την όλη κατάσταση. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων είναι το παρακάτω:

"Πολύτιμες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι τεχνικοί που εργάζονται στο Πολεμικό Ναυτικό (κατεργασία και συναρμολόγηση ελασμάτων, οι επισκευές των πλοίων και των υποβρυχίων κλπ.). Οι ειδικότητές τους είναι ανάλογες αυτών των Ναυπηγείων (ναυπηγοί, συγκολλητές, ελασματουργοί, δεξαμενιστές, αμμοβολιστές κ. ά.), αλλά και άλλες επιπρόσθετες (τεχνικοί πυρομαχικών, ναρκών κ. ά.).

Ωστόσο, παρόλο που παρέχουν την εργασία τους μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες (δυσπρόσιτοι, επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί χώροι, υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι - κρύο το χειμώνα κλπ.) δεν αμείβονται κανονικά, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι εμπλεκόμενες ειδικότητες, χαρακτηρίζονται σαν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με ανάλογη αντιμετώπιση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και στις αποδοχές με τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων.

Ταυτόχρονα δε λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ το προσωπικό διακρίνεται σε μόνιμους δημόσιους υπάλληλους και σε εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ στον ίδιο χώρο απασχολούνται και εργαζόμενοι των ιδιωτικών εταιριών που αναλαμβάνουν - μέσα από εργολαβίες, αναθέσεις κτλ. - έργα στο Πολεμικό Ναυτικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, προκειμένου:

- Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων στο Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία των εργαζομένων;

- Να αναγνωριστούν και για τους τεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους του Πολεμικού Ναυτικού όσα ισχύουν και για τους εργαζόμενους με ίδιες ειδικότητες στον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να τους χορηγείται η ανάλογη αμοιβή και τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα;

Επίσης ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής προθεσμίες όλα τα παρακάτω στοιχεία:

- Σε κάθε ένα από τα τελευταία δέκα χρόνια πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι τεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι του Πολεμικού Ναυτικού και πώς εξηγούνται οι τυχόν μεταβολές του αριθμού τους;

- Πόσοι είναι συνολικά οι τεχνικοί που απασχολούνται στο Πολεμικό Ναυτικό; Πόσοι απ' αυτούς είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσοι με άλλη σχέση εργασίας (αναλυτικά σε κάθε περίπτωση);

- Πόσοι είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τεχνικοί, που απασχολούνται στον ίδιο χώρο, σε ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ