- To συνηθισμένο συγνώμη έδωσε νέα ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στις πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό. Το συγνώμη δε διατυπώθηκε μεγαλοφώνως αυτή τη φορά.... - 1998-07-31 00:00:00.0"/> - To συνηθισμένο συγνώμη έδωσε νέα ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στις πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό. Το συγνώμη δε διατυπώθηκε μεγαλοφώνως αυτή τη φορά.... - 1998-07-31 00:00:00.0" /> "Νέα ώθηση" με "συγνώμη" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Νέα ώθηση" με "συγνώμη"
  • Μετά τη συνάντηση Πάγκαλου - Μπερνς, επαναδραστηριοποιείται η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό
  • Πυραύλους με μικρότερο βεληνεκές από τους "S - 300" "επιτρέπουν" οι ΗΠΑ στην Κύπρο

To συνηθισμένο "συγνώμη" έδωσε "νέα ώθηση" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στις πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό. Το "συγνώμη" δε διατυπώθηκε μεγαλοφώνως αυτή τη φορά. Αλλά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς, ο Θ. Πάγκαλος, είπε, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ότι ουδέποτε εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Μπιλ Κλίντον. Μάλιστα ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτός όπως και ο πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαίτερα τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, όπως δηλώσεις δεν έγιναν ούτε χτες το απόγευμα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο.

Η αποκατάσταση της "ηρεμίας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αναμένεται να επισφραγιστεί με την υιοθέτηση μιας διαδικασίας που θα προσφέρει - κατά την αμερικανική επιχειρηματολογία - δυνατότητες απαγκίστρωσης από το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η απόφαση για τους "S - 300".

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Λευκωσία, μετά από τις εντονότατες αμερικανικές πιέσεις που, όπως λέγεται, ξεπέρασαν τα διπλωματικά όρια και εξελίχτηκαν σε ωμές απειλές και εκβιασμούς, εξετάζουν πλέον πολύ σοβαρά την... παραχώρηση της Ουάσιγκτον να εγκατασταθούν στην Κύπρο ρωσικοί πύραυλοι, με μικρότερο όμως βεληνεκές από αυτό που έχουν οι "S - 300". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Μπερνς με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αναμένεται να λάβει ώθηση η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, όπως αυτή μεθοδεύεται από τον προεδρικό απεσταλμένο Τ. Μίλερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση ενός μηχανισμού ελέγχου της εναέριας δραστηριότητας στην Κύπρο και τη δρομολόγηση μιας συζήτησης για την αποστρατικοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αν και ρωτήθηκε για τις αμερικανικές προτάσεις και τις ιδέες για την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος μικρότερου βεληνεκούς από τους "S - 300", απάντησε με τρόποπου"συντηρεί" το θέμα. "Μα είναι δυνατόν, είπε ο Δ. Ρέππας, να ζητάτε πληροφόρηση επί θεμάτων, πριν λάβουμε τις αποφάσεις μας, όταν τα θέματα αυτά άπτονται ενός τόσο νευραλγικού τομέα; Και γνωρίζετε πολύ καλά, ποιοι είναι οι κανόνες οι οποίοι ακολουθούνται σ' αυτές τις περιπτώσεις σ' όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας. Μην περιμένετε να πρωτοτυπήσει η Ελλάδα και να οδηγηθεί η πολιτική της ηγεσία σε μια τέτοια στάση, η οποία θα ισοδυναμούσε- θα μου επιτρέψετε να πω - με παράδοση άνευ όρων σε επικίνδυνους και εν πάση περιπτώσει, όχι φιλικούς προς την Ελλάδα παράγοντες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ