Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προσφυγή κατά της Ελλάδας μετά πολλών ... επαίνων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχαίρει την Ελλάδα, γιατί έχει προτείνει ένα μακρύ κατάλογο με προστατευόμενους φυσικούς χώρους, όπως προβλέπει η οδηγία 43 του 1992 (οδηγία "Habitats"). Λυπάται, όμως, γιατί η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει την οδηγία στην εθνική της νομοθεσία, παρά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και αποφάσισε, όπως ανακοίνωσε, να στείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη - δεύτερη φάση της διαδικασίας προσφυγής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα στις 26 Ιούνη 1997, γιατί παρέλειψε να υιοθετήσει μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας "Habitats" και εξακολουθεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να μην έχει λάβει μέτρα. Η οδηγία αυτή, τονίζεται, αποτελεί την πιο σημαντική κοινοτική νομοθεσία για τη διατήρηση της φύσης και έχει βασικό στόχο να εφαρμόσει το δίκτυο "Natura", που περιλαμβάνει όλους τους προστατευόμενους φυσικούς χώρους στο κοινοτικό έδαφος.

Τα κράτη - μέλη έπρεπε να έχουν εφαρμόσει την οδηγία πριν από τον Ιούνη του 1994 και να έχουν προτείνει προστατευόμενους χώρους για το δίκτυο "Natura 2000" πριν από τον Ιούνη του 1995. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν αγνοεί ότι η Ελλάδα έχει προτείνει ένα μακρύ κατάλογο με χώρους, που περιλαμβάνονται στο δίκτυο "Natura 2000", σύμφωνα με την οδηγία και χαίρεται γι' αυτό, αλλά λυπάται γιατί δεν έχει εφαρμόσει την οδηγία.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της προσφυγής κατά της Ελλάδας στηρίζεται στο άρθρο 171 της Συνθήκης, που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή χρηματικού προστίμου στο κράτος - μέλος, που δεν έχει εφαρμόσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ