Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στροφή" με κέντρο την πρόληψη!

Το ιδιόκτητο Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης εγκαινίασε η Θεραπευτική Κοινότητα της "Στροφής"

"Εδώ στην Κοινότητα μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Οχι σαν το γίγαντα των ονείρων μου και ούτε σαν τον νάνο των φόβων μου, αλλά σαν άνθρωπος που, μαζί με άλλους ανθρώπους, θα επεξεργαστώ τα προβλήματά μου". Μέσα σε αυτές τις λέξεις κρύβεται το νόημα και η φιλοσοφία των νέων του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης,που δίνουν το δικό τους αγώνα για να ξεφύγουν απ' τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Το καινούριο σπίτι των παιδιών, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην οδό Φλωρίνης 13, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, θα φιλοξενήσει νέους και νέες - ηλικίας 13 έως 21 χρόνων - που βρίσκονται ακόμη σε ένα πιο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της εξάρτησης, με στόχο να προληφθεί η μεγαλύτερη εμπλοκή τους με τη χρήση. Το ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης, που εντάσσεται στο Δίκτυο Υπηρεσιών "Στροφή" του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), αγοράστηκε με την προσφορά του Ιδρύματος "Λέων. Λεμός" και επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τους γονείς του Συλλόγου Γονέων της "Στροφής".

Ο Γ. Καλαρίτης,υπεύθυνος του Δικτύου Υπηρεσιών της "Στροφής", μιλώντας στους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε, σύντομα, στο ιστορικό του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης που ξεκίνησε τη λειτουργία από το Μάη του 1996. Επίσης, είπε, ότι από τότε μέχρι και σήμερα το Κέντρο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 160 εφήβους χρήστες και τις οικογένειές τους, ενώ αυτή τη στιγμή προσφέρει σε 56 εφήβους και 130 γονείς και αδέρφια των παιδιών.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην ελλιπή χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και κατ' επέκταση της "Στροφής": "Ο νέος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το ΚΕΘΕΑ είναι "κομμένος" κατά πολύ. Ετσι, ενώ ζητήσαμε 2,8 δισ. δραχμές, εντούτοις, θα πάρουμε μόλις 1,55 δισ., όσα, δηλαδή, είχαμε πάρει και την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της "Στροφής", Αντρ. Χαμέλος,δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στις προσπάθειες των γονιών και των παιδιών για να επισκευάσουν το διαλυμένο κτίριο που είχαν πάρει. "Ολοι μας, είπε, δουλεύαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Υπήρχαν ορισμένοι γονείς που έρχονταν στις 7 το πρωί και έφευγαν στις 11 το βράδυ. Αλλωστε, όταν πήραμε το σπίτι τίποτα δεν ήταν στέρεο. Μόνο τα θεμέλια. Και εκεί ήταν που στηριχτήκαμε για να το φτιάξουμε".

Ο 19χρονος Γρηγόρης,μέλος του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης, μίλησε για το νέο του σπίτι: "Αυτό το σπίτι είναι αποκλειστικά για μας. Προσπαθούμε να το φροντίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και να το κρατήσουμε καθαρό, όπως ακριβώς και τους εαυτούς μας".

Τέλος, το λόγο πήρε ο Αντρ. Φάκος,αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι τέτοιες προσπάθειες και χειρονομίες δείχνουν πως η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν υπάρχει έργο και ευχαρίστησε το Ιδρυμα "Λέων. Λεμός".

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου έκανε η επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος, Ασπασία Λεμού,η οποία είπε ότι είναι άξια επαίνου η προσπάθεια των ανθρώπων της "Στροφής".

Στο πρόγραμμα του Κέντρου αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένοι 56 έφηβοι χρήστες και 130 γονείς και αδέρφια. Στο σπίτι του Κέντρου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ