Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλιμακώνεται ο αγώνας για την παιδεία
  • Παλλαϊκό χαρακτήρα παίρνει η κινητοποίηση των μαθητών στις 26 Νοέμβρη
  • Στις 24 Νοέμβρη στο δρόμο οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, ενώ στο δρόμο βγαίνουν και οι σπουδαστές

Με συντονισμένα βήματα μαθητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους συνεχίζουν τον αγώνα τους για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας, που συγκροτείται από πενταμελή και δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια διοργανώνει πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια μέρα στο πλευρό τους θα βρεθεί και το συντονιστικό φορέων για την παιδεία, που συγκροτείται από γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Στις 22 Νοέμβρη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας έχει καλέσει τα αντίστοιχα Συντονιστικά, που έχουν συγκροτηθεί σε πόλεις και δήμους της χώρας, σε πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό. Στο δρόμο ξαναβγαίνουν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, οι οποίοι στις 24 Νοέμβρη προχωρούν σε πανελλαδική κινητοποίηση, με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού μαθητών νυχτερινών σχολείων, διεκδικώντας την κατάργηση της "μεταρρύθμισης", που με τους εξεταστικούς φραγμούς και τη στροφή στη μισοκατάρτιση, υποβαθμίζει και τη νυχτερινή εκπαίδευση και διώχνει τους μαθητές της από το σχολείο, ενώ καταργεί το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων προγραμματίζουν συνάντηση του Συντονιστικού με τα Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά για κοινές πρωτοβουλίες αγώνα, τοπικές κινητοποιήσεις με τα συνδικάτα και προχωρούν σε εκλογές για 15μελή.

Οι σπουδαστές

Στο μεταξύ, διήμερο πανελλαδικής κινητοποίησης στις 2 και 3 Δεκέμβρη αποφάσισαν οι εκπρόσωποι από 11 συλλόγους ΤΕΙ της Ελλάδας, που συναντήθηκαν στις 14 Νοέμβρη στο ΤΕΙ Αθήνας, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων τους. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων διαπιστώνουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι η κατάσταση σήμερα στα ΤΕΙ είναι "απελπιστική", λόγω της χαμηλής χρηματοδότησής τους, την εμπορευματοποίηση και τους εκβιασμούς μέσω ΕΠΕΑΕΚ, τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, τους "αναχρονιστικούς και εξαντλητικούς" κανονισμούς σπουδών και την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, που προωθείται και "αχρηστεύει σπουδές και πτυχία". Οι σπουδαστές ζητούν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, κατάργηση του Νόμου 2525/97, υψηλού επιπέδου προπτυχιακές σπουδές, διπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, να μη λειτουργήσει κανένα ΠΣΕ, κανένα τμήμα μέσω ΕΠΕΑΕΚ, υπεράσπιση του Ασύλου. Κατά τη συνάντηήη τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις μέχρι την 1η Δεκέμβρη, για να κουβεντιάσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και την ανάγκη συντονισμένης δράσης, κλείσιμο όλων των ΤΕΙ στις 2 και 3 Δεκέμβρη, πανελλαδική κινητοποίηση των ΤΕΙ στις 2 Δεκέμβρη, νέο πανελλαδικό συντονισμό στις 5 Δεκέμβρη στο ΤΕΙ Αθήνας. Οι 11 σύλλογοι των οποίων εκπρόσωποι παραβρέθηκαν στη συνάντηση είναι ΣΔΟ, ΣΕΥΠ, ΣΕΛΕΤΕ και Αθήνας, ΣΕΥΠ Ηρακλείου, ΣΔΟ και ΣΤΕΓ Καλαμάτας, ΣΤΕΓ Αρτας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Χαλκίδας, ΣΕΥΠ Λαμίας και ΣΤΕΓ Δράμας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήρια τη Μ. Δευτέρα ενάντια στο νομοσχέδιο - σκούπα (2019-04-20 00:00:00.0)
Αποφασίζουν κινητοποιήσεις στις 10 Δεκέμβρη (1998-12-01 00:00:00.0)
Οι μαθητές στην αντεπίθεση (1998-02-04 00:00:00.0)
Συντονισμένος και διαρκής αγώνας (1998-01-29 00:00:00.0)
Συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους (1996-03-30 00:00:00.0)
2η πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ