Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαθητές στην αντεπίθεση
  • Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, το Συντονιστικό των σχολείων της Νίκαιας διοργανώνει μαθητική διαδήλωση στην πλατεία Κοραή
  • Αύριο επίσης θα γίνει και η συγκέντρωση των νυχτερινών μαθητών στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 8 μμ, με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων και ΤΕΣ

Την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα δηλώσουν για μια ακόμη φορά αύριο, Πέμπτη, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων όλη της χώρας, οι οποίοι ζουν στο "πετσί" τους το σύνολο αυτής της πολιτικής, αφού συγχρόνως εργάζονται και μορφώνονται. Ετσι, με απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων και ΤΕΣ, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων θα συναντηθούν αύριο στις 8 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος, διεκδικώντας αναβάθμιση και ενίσχυση της νυχτερινής εκπαίδευσης, κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97.

"Η κυβέρνηση προχωρά, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των φορέων της παιδείας, αλλά και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην υλοποίηση του σχεδίου της, που είναι, με τα νέα νομοσχέδια και διατάγματα, να κόψει όσο γίνεται περισσότερους μαθητές από το Λύκειο, ώστε να είναι η νέα γενιά αμόρφωτη και ανίσχυρη, όσον αφορά τα δικαιώματα, αλλά και τα εφόδια για τη ζωή της", τονίζει στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση το Πανελλαδικό Συντονιστικό.

Ειδικότερα για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ), επισημαίνεται στο κάλεσμα, την αποκόβει τελείως από τη βασική εκπαίδευση σπρώχνοντας τους μαθητές στην αποσπασματική - απλή κατάρτιση, στο πλαίσιο της διά βίου και ιδιωτικοποιημένης κατάρτισης. Αναφέρεται μάλιστα ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει εισπράξει τη μαζική καταδίκη των μέτρων απ' τους μαθητές ημερήσιων και νυχτερινών λυκείων, μέσα από τις κινητοποιήσεις τους." Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις μας. Συντονιζόμαστε, συνεχίζουμε με πιο μαζικούς πανελλαδικούς αγώνες ", τονίζεται.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων αγωνίζονται επίσης για να μην εφαρμοστούν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, για την κατάργηση των ΙΕΚ και της παραπαιδείας, διεκδικώντας συγχρόνως ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αναδιάρθρωση και ενίσχυση της νυχτερινής εκπαίδευσης, 15% για την παιδεία, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου για τους εργαζόμενους μαθητές. Δηλώνουν, επίσης, την αντίθεσή τους στα τεστ αξιολόγησης, στην κατάργηση των ΤΕΛ, στην υποβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και των ΤΕΣ, στους δύο κύκλους σπουδών και στις "εθνικές εξετάσεις στις ΤΕΣ" για την απόκτηση του πτυχίου, στην κατάργηση του 1% για εισαγωγή στα ΤΕΙ.

Η πανελλαδική κινητοποίηση

Με στόχο να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συμμετοχή τους στη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 και 13 Φλεβάρη συνεδριάζουν αυτές τις μέρες τα δεκαπενταμελή και πενταμελή μαθητικά συμβούλια και οι γενικές συνελεύσεις των σχολείων. Αύριο Πέμπτη, 5 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, το Συντονιστικό των σχολείων της Νίκαιας διοργανώνει μαθητική διαδήλωση στην πλατεία Κοραή και καλεί όλους τους μαθητές του Πειραιά να συμμετάσχουν.

"Αυτός ο νόμος θα καταργηθεί", τονίζεται στη διακήρυξη που κυκλοφόρησαν τα συντονιστικά σχολείων από 14 πόλεις της χώρας, τα οποία συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα και αποφάσισαν διήμερη κατάληψη όλων των σχολείων στις 12 και 13 Φλεβάρη. Την πρώτη μέρα οι μαθητές θα διοργανώσουν κατά τόπους συλλαλητήρια και πορείες στις νομαρχίες.

Στην Αθήνα οι μαθητές θα διοργανώσουν συλλαλητήριο στις 12 του Φλεβάρη, ώρα 10: 30 πμ, στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Την επόμενη μέρα, στις 13 Φλεβάρη 1998, θα γίνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις στα υπό κατάληψη σχολεία και στις 14 Φλεβάρη οι μαθητές θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στην Αθήνα για να οργανωθεί η παραπέρα δράση των μαθητών.

Οι μαθητές απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2525/97 και αντιτίθενται στα νέα τεστ στην Α' Λυκείου, στη διάλυση των ΤΕΛ και την ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Επίσης αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων, στη λιτότητα και τον αυταρχισμό και διεκδικούν 15% για την παιδεία και ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας για την παιδεία (1998-11-18 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών (1998-01-30 00:00:00.0)
Συντονισμένος και διαρκής αγώνας (1998-01-29 00:00:00.0)
Συγκροτούμε το αγωνιστικό μας μέτωπο (1998-01-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών στα Προπύλαια (1998-01-13 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ