Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ" ΝΕΦΟΣ
Επιφυλάξεις από τα καθαριστήρια

Επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον είναι υπεύθυνες και οι επιχειρήσεις τους για το επικίνδυνο βενζόλιο και τους άλλους αρωματικούς πολυποίκιλους υδρογονάνθρακες, που ανίχνευσε πρόσφατα σε έρευνά της στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθήνας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στεγνοκαθαριστηρίων και συναφών επαγγελμάτων.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η έρευνα αυτή δεν έγινε στα καθαριστήρια. Παραθέτει στη συνέχεια άλλη κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν τον Ιούλη του 1997 το Πανεπιστήμιο της Ρώμης "LA SAPIENZA" και το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθήνας η οποία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, δίνει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που ανακοίνωσε η νομαρχία. Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή έδειξε ότι το βενζόλιο στο χώρο του καθαριστηρίου κυμαίνεται από 0 ως 6,91 mg ανά κυβικό μέτρο, ενώ στη μελέτη της νομαρχίας αναφέρεται η τιμή των 27,9 mg ανά κυβικό μέτρο στην ατμόσφαιρα.

Η Ομοσπονδία πάντως επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και να συνεργαστεί για κάθε είδους έρευνα και μελέτη, καθώς και για όποια μέτρα βελτίωσης προκύπτουν και είναι εφικτά.

Για να είμαστε ωστόσο δίκαιοι, η πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας δεν κατέδειχνε ως κύριους υπεύθυνους για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με βενζόλιο τα καθαριστήρια, αλλά τα καταλυτικά ΙΧ. Οι επιστήμονες απλώς επισήμαιναν ότι κάποια συμμετοχή σ' αυτού του είδους την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν και άλλες πηγές, όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα βαφεία και τα καθαριστήρια, πράγμα που σαφώς προκύπτει και από τα στοιχεία της άλλης έρευνας που παραθέτει η Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ