Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Εντυπώσεις κοινωνικού προφίλ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για το διετές πρόγραμμα που αφορά τους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Την επιχείρηση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση με το πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποκαλύπτει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - πέρα απ' το ότι έχει ημερομηνία λήξης (διαρκεί δυο χρόνια) - προχωρά ένα ακόμα βήμα παραπέρα από τη μεταφορά των κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Είναι ο "Δούρειος Ιππος" για τα εργασιακά δικαιώματα όσων θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα αυτό. Ταυτόχρονα αφαιρεί και άλλους ακόμα πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μετά τα δυο χρόνια θα μεταφερθεί στις πλάτες των γονιών ολόκληρο το κόστος των παιδικών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση αυτή είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με διάρκεια δύο χρόνων και θα χρηματοδοτήσει δημοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις, για να λειτουργήσουν ή να επεκτείνουν τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων Βρεφονηπιακών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) με τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Οι πόροι για την πραγματοποίηση της σύμβασης είναι 210 εκατομ. δραχμές από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και 11,5 δισ. δραχμές από το υπουργείο Εργασίας. Τα 210 εκατομ. θα καταβληθούν στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΕ, ενώ τα 11,5 δισ. θα καταβληθούν στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σύμφωνα με τους όρους της προγραμματικής ανάπτυξης.

Μετά τα δυο χρόνια, την υλοποίηση του έργου θα αναλάβουν τα ΝΠΙΔ τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής: "Η προγραμματική σύμβαση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εργασίας, που αφορά τη δημιουργία και επέκταση βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δείχνει το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρείται για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Οι τεράστιες ελλείψεις δημοσίων δομών, που υπάρχουν στον τομέα της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, δεν μπορούν να καλυφθούν με την περιστασιακή χρηματοδότηση. Από το κείμενο της σύμβασης γίνεται φανερό ότι πρόκειται για χρηματοδότηση μόνο για δύο χρόνια από το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση σε κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Μετά την πάροδο των δύο ετών και πάλι θα πληρώσουν οι γονείς".

"Η προβολή, υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου, του προγράμματος από την κυβέρνηση έχει στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις κοινωνικού προφίλ, στη λογική ότι ναι μεν έχουμε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, μπορεί η λιτότητα, η ανεργία, η φτώχεια να αυξάνουν με αλματώδεις ρυθμούς, όμως υπάρχει και κοινωνική ευαισθησία! Προσπαθεί να δείξει ότι μπορούν να συνδυαστούν η ΟΝΕ, τα προγράμματα σύγκλισης, με το κοινωνικό πρόσωπο. Προσπαθεί να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση δεν ομολογεί ότι οι θέσεις αυτές θα είναι πρόσκαιρες, "δύο χρόνια" και με μειωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι γονείς και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες γνωρίζουν καλά ότι τα βραχύχρονα, δίχρονα, προγράμματα για την προσχολική αγωγή και δημιουργική σχολική απασχόληση δε λύνουν το οξυμένο πρόβλημα που βιώνουν καθημερινά. Η μοναδική λύση μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση δημόσιων και δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών και σχολικών κέντρων προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες όχι μόνο των εργαζόμενων γονιών, αλλά όλων των παιδιών αυτής της ηλικίας".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Μια τέτοια όμως λύση, που είναι εφικτή και ρεαλιστική με τα σημερινά δεδομένα της επιστημονικοτεχνικής εξέλιξης, δε χωράει στα προγράμματα σύγκλισης, στην ΟΝΕ, στο ΕΥΡΩ, συνολικά στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Χωράει μόνο σε μια πολιτική ανάπτυξης για το λαό, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ