Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντονη ανησυχία στα νοσοκομεία

Καθυστερεί η εκκαθάριση των αναδρομικών μισθού και εφημεριών των γιατρών, ενώ σε ορισμένα νοσοκομεία άρχισαν να ακούγονται ψίθυροι περί μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.), που έχει προκηρύξει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

Η κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών γίνεται για την άμεση πληρωμή των αναδρομικών μισθού και εφημεριών σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς με τη μόνη νόμιμη εκκαθάριση, που είναι ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση τα προγράμματα των εφημεριών.

Χτες η Γενική Συνέλευση των γιατρών του ογκολογικού νοσοκομείου "Αγιοι Ανάργυροι" αποφάσισε στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση. Αίτημα των γιατρών είναι η καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων από 1.1.1998 και χωρίς περικοπές για κανένα γιατρό.

Η εκκαθάριση των αναδρομικών δεν έχει προχωρήσει, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα ότι μέχρι την 15.12.1998 θα έχει ολοκληρωθεί. Επί πλέον και εκεί που έχει επιχειρηθεί με βάση το εγκριθέν ποσό του Οκτώβρη έχουν παρουσιαστεί διάφορα τρικ - όπως η μείωση των αποδοχών στο "Αγλαϊα Κυριακού" ή η εισαγωγή πλασματικών εφημεριών απ' το παράθυρο στο Ασκληπιείο.

Η καθυστέρηση της εκκαθάρισης των αναδρομικών των γιατρών χρησιμοποιείται από ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων για τη δημιουργία τριβών ανάμεσα στους εργαζόμενους, με επιχειρήματα του τύπου ότι αν πληρωθούν οι γιατροί δε θα υπάρξουν χρήματα για το δώρο των εργαζομένων. Και τούτο γιατί σε ορισμένα νοσοκομεία άρχισαν να ακούγονται διάφοροι περί μη έγκαιρης καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν προωθήσει τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Συμπαράσταση του ΙΣΑ

Την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). Δηλώνει την απόφασή του να αντισταθεί στις συνθήκες της ευτέλειας και της διάλυσης έως ότου αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, η νομιμότητα και η ομαλότητα στο δημόσιο τομέα της υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης.

Ο ΙΣΑ δεν κρύβει την ανησυχία του για τη διαιώνιση της αναστάτωσης στο χώρο του ΕΣΥ. Τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, τονίζει ο ΙΣΑ, συνεχίζοντας μια επικίνδυνα παρελκυστική τακτική, υποδαυλίζουν και συντηρούν μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία απεργάζεται συνθήκες πλήρους ευτελισμού και πραγματικής αποσύνθεσης του δημόσιου τομέα.

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας - σε πρόσφατη συνάντησή τους - ότι το ζήτημα των τρεχουσών αποδοχών, όσο και των αναδρομικών, θα έχει πλήρως επιλυθεί έως τα μέσα του τρέχοντος Δεκέμβρη, διαβεβαίωση που επανέλαβε και στη Βουλή. "Παρά ταύτα - συνεχίζει η ανακοίνωση του ΙΣΑ - τα υπεσχημένα δε φαίνεται να τηρούνται. Οι γιατροί του ΕΣΥ εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται τουλάχιστον τους τρεις τελευταίους μήνες, συνολικά το ζήτημα των εφημεριών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ενώ μεγάλο μέρος των νοσοκομειακών γιατρών καλείται να επιστρέψει δεδουλευμένα, τα οποία σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων υπερβαίνουν και το ένα εκατ. δραχμές, χωρίς να γίνεται λόγος για το πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους γιατρούς. Ευνόητο είναι ότι ο εμπαιγμός και η παρέλκυση, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και, φυσικά, στην παρεχόμενη περίθαλψη".

Ο ΙΣΑ καλεί τον υπουργό Υγείας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Επίσης, καλεί τους γιατρούς - μέλη του, που είναι ταυτόχρονα μέλη της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, να εντάξουν τα αιτήματά τους στα γενικότερα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ