Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική επιλογή η υποβάθμιση των ΤΕΙ

Συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, είχαν χτες στον Περισσό εκπρόσωποι της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ

Τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των ΤΕΙ, που εκκρεμούν από την ίδρυσή τους, και πιο συγκεκριμένα η "μετέωρη" θέση τους ανάμεσα στα ΑΕΙ και τις διάφορες μεταλυκειακές σχολές, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν σε χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής της την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στον Περισσό.

Η αντιπροσωπεία των προέδρων, αποτελούμενη από τους Δ. Νίνο (ΤΕΙ Αθήνας), Λάζαρο Βρυζίδη (ΤΕΙ Πειραιά) και Μάρκο Καραναστάση (ΤΕΙ Ηρακλείου), εξέφρασαν, επίσης, τον προβληματισμό τους πάνω σε ζητήματα αιχμής, όπως είναι το πρόβλημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, το χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κ.ά.

Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίστηκε ότι, πηγή των προβλημάτων είναι η σκόπιμα αιωρούμενη αμφισβήτηση της θέσης των ΤΕΙ στο εκπαιδευτικό ζήτημα, όπως και η διαπίστωση ότι, ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής συνδέεται και εξαρτάται από το γενικότερο οικονομικό - παραγωγικό σχεδιασμό. Κάτω από το πρίσμα της γενικότερης θέσης του για μια άλλη πολιτική κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, το ΚΚΕ βλέπει και το ζήτημα της δομής και του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν απαιτείται ενδιάμεση βαθμίδα ανάμεσα στο ενιαίο 12χρονο σχολείο και την ανώτατη εκπαίδευση.

Επίσης, διατυπώθηκαν συγκεκριμένα οι θέσεις του ΚΚΕ για:

  • Την ανάγκη καθιέρωσης ενιαίου 12χρονου βασικού σχολείου ως απαραίτητη προϋπόθεση των πανεπιστημιακών σπουδών και της όποιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Την ίδρυση δημόσιων επαγγελματικών σχολών ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα, με σκοπό την εξασφάλιση επαγγελματικής μόρφωσης και όχι ληξιπρόθεσμης κατάρτισης επί πληρωμή (και γι' αυτό αίτημα του Κόμματος είναι η κατάργηση των ΙΕΚ).
  • Τη συγκρότηση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, στην οποία να εντάσσονται όλα τα τμήματα των ΤΕΙ των οποίων το αντικείμενο των σπουδών τους, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανάγκες, τα τοποθετεί στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Τονίστηκε ακόμη ότι, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν πρέπει να παγιδευτεί στην "ψευτοδιεύρυνση" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με ΠΣΕ και νέα τμήματα) και στην κοροϊδία μιας δήθεν βαθμιαίας ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, τη στιγμή μάλιστα που δεν εξασφαλίζονται στοιχειωδώς οι προϋποθέσεις, ενώ, αντίθετα, προωθείται μια ραγδαία υποβάθμιση του συνόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Τέλος, από την πλευρά του το ΚΚΕ τόνισε, ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για την προβολή των θέσεων αυτών, αναδεικνύοντας τα ζητήματα των ΤΕΙ σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού προβλήματος, δεδομένου ότι η υποβάθμιση των ΤΕΙ αποτελεί μια ακόμη πλευρά των αντιεκπαιδευτικών και ταξικών επιλογών της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ