Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΕΔΚΕ
Τα θεσμικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης λύθηκαν!

Πρασινογάλαζοι και ροζ αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για την άψογη συνεργασία τους στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε απόλυτα κρατικό όργανο διοίκησης

Τον ισχυρισμό πως τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΤΑ) έχουν λυθεί, διατύπωσαν, μετά από χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Την ώρα που η πλειοψηφία των δήμων έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και το συνεχές χαράτσωμα των δημοτών προβάλλεται από την κυβέρνηση ως η "λύση", για να λειτουργήσουν. Την ώρα ακόμη που ο τρόπος ανάδειξης των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και των συλλογικών οργάνων της ΤΑ αποκλείει την έκφραση των διαφορετικών απόψεων, άρα και πολλών δημοτών από την εκπροσώπησή τους στα όργανα του θεσμού, οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν με χτεσινές δηλώσεις τους πως "τα ζωτικής σημασίας προβλήματα έχουν λυθεί". Και πως αυτό οφείλεται στην "άψογη συνεργασία" υπουργείου και ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, που επικαλέστηκαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος.

Συνεργασία που σηματοδοτήθηκε με την πλήρη συναίνεση της ηγεσίας της Ενωσης σε όλα τα νομοθετήματα και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θεσμό, κάτι που καταγγέλθηκε ακόμα και από φιλοκυβερνητικούς αιρετούς, καθώς λειτούργησε ως τροχοπέδη για την προώθηση αιτημάτων της ΤΑ. Στο ίδιο κλίμα, "άψογης συνεργασίας", λοιπόν, κινήθηκε και η χτεσινή συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ της Ενωσης την προηγούμενη βδομάδα.

Ετσι, η ηγεσία της Ενωσης ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση της Επιτροπής του Αρθρου 18 (ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των αιρετών) και η μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, που είχε προαναγγείλει την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός. Ο Αλ. Παπαδόπουλος συμμερίστηκε την... ανησυχία της ΚΕΔΚΕ πως η κατάργηση της εν λόγω Επιτροπής θα ισχυροποιήσει τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και είπε πως μόλις βγει το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα συζητηθεί με την ΚΕΔΚΕ και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Τη χτεσινή συνάντηση απασχόλησε επίσης το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, που συντάχθηκε από το υπουργείο μετά και από τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και έτσι εξέφρασαν εκ νέου τη συμφωνία τους. Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, ως... ακομμάτιστος - όπως θέλει να προβάλλεται - βρήκε ως μόνο πρόβλημα, αυτό που απασχολεί τον ίδιο, την αναμέτρηση παραταξιακών ψηφοδελτίων που κατά τη γνώμη του ενέχει τον κίνδυνο κομματικοποίησης της Αυτοδιοίκησης. Η ηγεσία της Ενωσης "ξέχασε" να μεταφέρει στον υπουργό τις διαμαρτυρίες πολλών δημάρχων και Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων νομών - όπως έχουν εκφραστεί με σχετικές επιστολές - πως με το εν λόγω ΠΔ δεν εκπροσωπούνται στα συλλογικά όργανα όλες οι τάσεις που εκφράζονται στην ΤΑ.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό ζήτημα των ΟΤΑ, η ΚΕΔΚΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της, επειδή εκτιμά ότι αποδόθηκαν τα οφειλόμενα, για το 1998, κι έτσι θα μπορέσουν να πληρώσουν οι Δήμοι τα δώρα και τους μισθούς των εργαζομένων - αυτό είναι προφανώς το μόνο της μέλημα - κάνοντας για μια ακόμη φορά "γαργάρα" το ποσό του 1,2 τρισ. δραχμές που παρακρατούν οι κυβερνήσεις από το '90 μέχρι σήμερα από το θεσμό.

Πάντως, χτες, ο Αλ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι τα επιτόκια δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι υψηλά - φτάνουν μέχρι και το 19% - και είπε πως θα διερευνηθεί η μείωσή τους. Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υφίσταται, προς το παρόν, ζήτημα απεμπλοκής της ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών που επιβάλλουν οι Δήμοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ