Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις

Οι διευθυντές των σχολείων και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύονται κατά των κινητοποιήσεων

Πορείες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, στέλνουν ξεκάθαρη απάντηση στο υπουργείο Παιδείας, που έδωσε "εντολή" στους διευθυντές των σχολείων να καταστείλουν τους αγώνες.

Στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί τους μαθητές σήμερα σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης και ζητώντας διάλογο με τον υπουργό Παιδείας από μηδενική βάση. Απαντώντας, δε, στις προσπάθειες του υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης να παραπληροφορήσει και να αποπροσανατολίσει τους μαθητές και να τους "πείσει" ότι οι νόμοι 2525 και 2640 είναι προς όφελός τους, τονίζει ότι οι μαθητές διαφωνούν με τη φιλοσοφία των νόμων και είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Μαδύτου,του Σταυρού και της Ασπροβάλτας απέκλεισαν για δύο ώρες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας,στο ύψος του Σταυρού. Επίσης μαθητές από σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης απέκλεισαν δρόμους στην περιοχή τηςΓεωργικής Σχολής και στο Φάληρο.Οι μαθητές, φωνάζοντας συνθήματα, προειδοποίησαν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να επιτευχθεί η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Αποφάσεις όμως για τη συμμετοχή των μαθητών στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση έχουν πάρει τα Συντονιστικά των σχολείων σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ετσι, στο πλευρό των εργαζομένων και των καθηγητών θα βρεθούν οι μαθητές των Κατερίνης,Κιλκίς,Γιαννιτσών,Βέροιας,Κοζάνης,Αλεξανδρούπολης,Δράμας,Κομοτηνής και Καβάλας,συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Επιστρατεύτηκε η μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Συσκέψεις επί συσκέψεων με καθηγητές, γονείς και στελέχη του κομματικού χώρου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σχεδιαστεί η υπονόμευση του αγώνα των μαθητών, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η "μεταρρύθμιση". Ο υπουργός Παιδείας και άλλοι υπουργοί, που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, επιστρατεύτηκαν για να πείσουν πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για τη νεολαία της χώρας, ώστε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη...

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους διευθυντές των σχολείων και τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο υπουργός ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τους στόχους του. "Εριξε το μπαλάκι" στους διευθυντές, καλώντας τους να βρουν τρόπους, ώστε να σταματήσει το κύμα καταλήψεων.

Προσπαθώντας να υλοποιήσει την εντολή του υπουργού, ο διευθυντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ευόσμου άρχισε τις απειλές προς τους μαθητές, προσπαθώντας να εμποδίσει το ενδεχόμενο κατάληψης του σχολείου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, κάποιες μέρες κοιμάται μέσα στο σχολείο..!

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο υπουργός Παιδείας, προσπάθησε να εμφανιστεί δήθεν διαλλακτικός και αποδέχτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα μικροδιορθώσεων, π.χ. στη διαφορά μεταξύ των βαθμών γραπτών και προφορικών εξετάσεων, μείωση των εξετάσεων σε μαθήματα που δεν είναι βασικά κλπ.

Για τις ώρες διδασκαλίας που χάθηκαν, δήλωσε ότι θα αναπληρωθούν με τους γνωστούς τρόπους... δηλαδή, αύξηση των ημερήσιων διδακτικών ωρών, μάθημα την αργία του Σαββάτου, κόψιμο περιπάτων και πενθήμερων εκδρομών. Τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους ενώ δήλωσε: "Η πρόοδος δεν προχωρά με συναλλαγές και υποχωρήσεις, αλλά με θάρρος, πειθώ και διάλογο". Το πώς εννοεί το διάλογο ο Γερ. Αρσένης, φάνηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη, όταν αρνήθηκε να συζητήσει με την αντιπροσωπεία μαθητών του Συντονιστικού ημερήσιων σχολείων Θεσσαλονίκης, που ζήτησε να τον δει. Αλλά και όταν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση καθηγητή: "Πώς θα κάνετε τη μεταρρύθμιση, όταν οι ίδιοι οι καθηγητές και οι μαθητές διαφωνούν και καταγγέλλουν πως πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ