Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ"
Η "Καλτσεστρούτσι" αρνείται να περιορίσει τη ρύπανση

Μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να υποχρεωθεί η επιχείρηση να εφαρμόσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Ορ. Κολοζώφ

Την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλεί η τσιμεντοβιομηχανία "Τσιμέντα Χαλκίδας" σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Βασιλικό μέχρι τη Χαλκίδα, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Ορέστης Κολοζώφ με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες (οικογένεια Κιοσέογλου) με την ανοχή των κυβερνήσεων και δημοσίων υπηρεσιών - αναφέρουν οι βουλευτές - λειτουργούσαν τη βιομηχανία, χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων από τη ρύπανση (φίλτρα, χώρους αποθήκευσης, σιλό κ.ά.), επιπλέον προκλήθηκαν καταστροφές σε περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων (αυτοκίνητα, σπίτια κλπ.).

Ανεξέλεγκτοι

Οταν το 1996 - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - η επιχείρηση πέρασε στα χέρια των Ιταλών της "Καλτσεστρούτσι", οι νέοι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να τους παραχωρηθεί άδεια λειτουργίας που δεν υπήρχε πριν. Στο μεταξύ, υπήρξε συμβατική δέσμευση των νέων ιδιοκτητών ότι θα υλοποιούσαν πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος με επενδύσεις κάποιων δισ. δρχ. Στην ΜΠΕ (αρ. πρωτ. 66285 της 2/6/1997), προβλεπόταν η εγκατάσταση ηλεκτροστατικών φίλτρων στις μονάδες Γ και Δ με αποκλειστικές προθεσμίες τις 30/9/1997 για τη Δ μονάδα και 31/5/1998 για τη Γ μονάδα. Πριν ακόμα φτάσουν αυτές οι ημερομηνίες, οι Ιταλοί πέτυχαν τροποποίηση των όρων της ΜΠΕ και αλλαγή των ημερομηνιών εγκατάστασης των ηλεκτροστατικών φίλτρων, για μεν τη Δ μονάδα μέχρι τις 31/3/1998, για δε τη Γ μονάδα τις 30/12/1998.

"Βρισκόμαστε ήδη στο Δεκέμβρη του 1998 - καταγγέλλουν οι βουλευτές - και ακόμη καμιά από τις προθεσμίες δεν τηρείται, όπως δεν τηρείται και το μεγαλύτερο μέρος της ΜΠΕ. Ετσι, εργαζόμενοι και κάτοικοι υφίστανται στην υγεία και τις περιουσίες τους τις βλαβερές συνέπειες της κερδοσκοπικής δράσης των ιδιοκτητών των "Τσιμέντων Χαλκίδας", με την ανοχή και συναίνεση των αρμοδίων υπηρεσιών".

Αναφέρουν ακόμη ότι οι κάτοικοι ανησυχούν, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα κατά της τσιμεντόσκονης. Επίσης, με αναφορές - καταγγελίες, έχουν θέσει το θέμα στον εισαγγελέα Χαλκίδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου "Ο Λόφος" και η Φωτεινή Γεωργίου, κάτοικος της Αγίας Μαρίνας.

Ρύπανση εκτός ορίων

Εξάλλου - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - μετρήσεις που έγιναν από πανεπιστημιακό καθηγητή για διάστημα 7 μηνών και σε διαφορετικά σημεία της προαναφερόμενης περιοχής, δείχνουν εκπομπές ρύπων πάνω από τα επιτρεπτά όρια μέχρι και πάνω από το όριο κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε μελέτη που συνέταξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεοντάρης για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, που έχει παραδοθεί, αλλά κρατείται μυστική, αποδεικνύεται το μέγεθος της ρύπανσης του κλειστού θαλάσσιου κόλπου του Ευβοϊκού και η μεγάλη συμβολή σ' αυτό της τσιμεντοβιομηχανίας.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να υλοποιηθεί άμεσα το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στην ΜΠΕ.
  • Να διερευνηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες για τη μέχρι τώρα παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης.
  • Να ενημερώσει τη Βουλή για τις ενέργειες, στις οποίες προέβη ο εισαγγελέας Χαλκίδας, μετά τις αναφορές - καταγγελίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου και της κατοίκου της Αγίας Μαρίνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ