Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στύβουν" τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών

Εξευτελιστικές τιμές και φέτος σε πορτοκάλια - λεμόνια και βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας από την ΕΕ στα χυμοποιήσιμα

Αντιμέτωποι με την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις ολέθριες επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ και την κερδοσκοπία των εμπόρων - βιομηχάνων βρίσκονται και αυτή χρονιά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Οι τιμές παραγωγού κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα, όπως έγινε και πέρυσι, ενώ επιπλέον οι Βρυξέλλες κρατούν το 42% της επιδότησης για την παραγωγή που δόθηκε στη χυμοποίηση την εμπορική περίοδο 1997-'98. Το τελευταίο σημαίνει ότι η εξόφληση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα είναι μόλις 7,5 δραχμές το κιλό.

Οι πολύ χαμηλές τιμές (έπεσαν στις 30 δραχμές το κιλό στα επιτραπέζια πορτοκάλια και στις 20 δραχμές στα λεμόνια) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή στα εσπεριδοειδή είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι (μόνο για τα πορτοκάλια κατά 30%), θα έχουν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, δε φαίνεται και φέτος να λαμβάνεται κανένα μέτρο στήριξης των παραγωγών και ειδικά των μικρομεσαίων, που βρίσκονται στο πρόθυρα του αφανισμού, αφού για άλλη μια χρονιά οι τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αντί λύσεων και ικανοποίησης των αιτημάτων των παραγωγών εσπεριδοειδών, θα στήσει άλλη μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας.

Το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να "διαφημίσει" ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για πορτοκάλια κατ' εντολή και υπόδειξη των επιτελείων των Βρυξελλών, αφού το πρώτο που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων της Κομισιόν. Οπως ανέφεραν σχετικά, χτες, παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, από την Κομισιόν ζητήθηκε ένα πρόγραμμα που εκτός από την αναδιάρθρωση ποικιλιών στα πορτοκάλια θα πρέπει να περιλαμβάνει και "αναδιαρθρώσεις" στη μεταποίηση και την εμπορία. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν ακόμα γνωστές, όμως το ερώτημα είναι, αν θα υπάρξει κάποιο όφελος για τους παραγωγούς (δηλαδή θα ανέβουν οι τιμές και πόσο) ή θα γίνει ένα πρόγραμμα "αναδιάρθρωσης" και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εμπόρων - βιομηχάνων, που θα συνεχίζουν να "ξεζουμίζουν" ανενόχλητοι τους παραγωγούς εσπεριδοειδών; Κι επιπλέον, θα πάψουν να υπάρχουν οι αρνητικές συνέπειες από τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που θα επιβάλει την οριστική κατάργηση των όποιων εξαγωγικών επιδοτήσεων απέμειναν;

"Ξινά" μαντάτα

Την "εξόφληση" των επιπτώσεων του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τους χυμούς, "γεύονται" οι παραγωγοί, που είδαν τη χρονιά που πέρασε να εισπράττουν τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων.

Τα επιτελεία των Βρυξελλών, λόγω υπέρβασης του πλαφόν, επιβάλλουν βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάνουν το 42% της επιδότησης. Ετσι στην προκαταβολή των 13,2 δραχμών το κιλό, έρχονται να προστεθούν ως εξόφληση της επιδότησης, ένα χρόνο μετά τη συγκομιδή της παραγωγής, άλλες 7,5 δραχμές. Σε αυτά αν προστεθεί και το δίφραγκο το κιλό που ήταν η μέση εμπορική τιμή που έδωσαν εκβιαστικά οι βιομήχανοι - μεταποιητές για την προηγούμενη παραγωγή υπό την ανοχή της κυβέρνησης και μετά αφαιρεθούν τα συλλεκτικά και τα μεταφορικά που πλήρωσαν οι παραγωγοί, η καθαρή τιμή που μένει στο χέρι τους είναι γύρω στις 10-12 δραχμές το κιλό. Πριν την αλλαγή του κανονισμού η ελάχιστη τιμή παραγωγού ήταν 44 δραχμές. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας και της αισχροκέδρειας των βιομηχάνων- χυμοποιητών είναι ότι η αγορά της πρώτης ύλης για ένα κιλό συμπυκνωμένου χυμού τους στοίχιζε γύρω στις 45 δραχμές και αυτοί το πουλούσαν με 500 δραχμές!

Ομως ούτε και για τη φετινή παραγωγή χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών άλλαξε προς τον καλύτερο η κατάσταση, αφού οι τιμές εξακολουθούν να είναι εξευτελιστικές. "Αβάντα" στους βιομηχάνους έκανε φέτος και η ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συμφώνησε μαζί τους εμπορική τιμή 7 δραχμές το κιλό, γνωρίζοντας ότι οι διεθνείς τιμές στους χυμούς είναι πολύ υψηλές και οι χυμοποιητές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πολύ περισσότερα. Ετσι οι εμπορικές τιμές που διαμορφώθηκαν δεν καλύπτουν ούτε τα συλλεκτικά και το κακό έρχεται να συμπληρωθεί από τη μεγάλη μείωση που προβλέπεται ότι θα υπάρξει στην επιδότηση και για την εμπορική περίοδο 1998/99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ